Αναζωπυρώνει στην Ε.Ε. η συζήτηση για την ακολουθούμενη πολιτική των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων. Μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική κρίση στην Γαλλία, η οποία ανέδειξε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τις διαφωνίες για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην Ε.Ε., ο Γάλλος πρωθυπουργός Βαλς τάχθηκε υπέρ της επιβράδυνσης των ρυθμών μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Μιλώντας ενώπιον Γάλλων εργοδοτών, ο Μανουέλ Βαλς υποστήριξε ότι η μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί στους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και στην πορεία του πληθωρισμού. Στο πλευρό του Γάλλου πρωθυπουργού και ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ζητήσει επανειλημμένως μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης.
Σπάνια ο πρωθυπουργός συμμετέχει στην ετήσια συνάντηση του Συνδικάτου MEDEF της εργοδοσίας. Ο Μανουέλ Βαλς όμως εκφώνησε ομιλία και αποθεώθηκε από τους επιχειρηματίες. Με σαφή τρόπο τόνισε ότι « η Γαλλία έχει ανάγκη τις επιχειρήσεις γιατί αυτές καινοτομούν, ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους και δημιουργούν πλούτο προς όφελος όλων. Εγώ αγαπώ την επιχείρηση» τόνισε. «Ας σταματήσουμε να αντιτάσσουμε συστηματικά το κράτος με τις επιχειρήσεις. Είναι παράλογο να μιλούμε για δώρα στους επιχειρηματίες» πρόσθεσε, υπονοώντας την αντίδραση της αριστεράς στο Σύμφωνο Ευθύνης με τα 50 δισεκατομμύρια για τις επιχειρήσεις.
Όχι σε μια αντιπαράθεση με τη Γερμανία
Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρωζώνης, υπογράμμισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ρυθμών μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων. «Δεν σημαίνει ότι θέλουμε να ξεφύγουμε αλλάζοντας τους κανόνες, ή επιδιώκοντας εξαιρέσεις για τις μεταρρυθμίσεις ή δείχνοντας τη Γερμανία ως την αιτία του κακού. «Περισσότερο από ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε, «η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια σταθερή και αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αρνούμαι, όπως και ο πρόεδρος Ολάντ, μια παράλογη αντιπαράθεση με τη Γερμανία», υπογράμμισε.
Παρ’ όλα αυτά, παρατηρητές όπως ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ εκτιμούν ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα αποδείξει τις ικανότητές του στην πολιτική, εάν με την ευκαιρία της ιταλικής προεδρίας Ρέντζι κατορθώσει να διαμορφώσει ένα μέτωπο κατά της Μέρκελ ώστε να γίνει αποδεκτή από τις Βρυξέλλες η επιβράδυνση των ρυθμών για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.
Πηγή: Deutsche Welle