Δύο εμπόδια πριν τη συζήτηση για το χρέος

Τι ζήτησε κατά τις πρώτες επαφές με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:08

«Θέλουμε να τους δείξουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Δεν πήγαμε διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο και γι' αυτό είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Αναδημοσιευση από τη «Ναυτεμπορικη»

Τον Οκτώβριο, μετά τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, αλλά και τη συμφωνία με την τρόικα σε μια επώδυνη ατζέντα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως επιβεβαιώνει και η ελληνική πλευρά, ενώ εντύπωση προκαλούν οι παρεμβάσεις Γερμανών οικονομολόγων που προκρίνουν το «κούρεμα» ως τη βιώσιμη λύση για το χρέος.

Οι συζητήσεις για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο μετά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση των stress tests, ανέφερε Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των επαφών στο Παρίσι θα επιδιώξει να κατευνάσει τις ανησυχίες των ελεγκτών για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του περσινού φθινοπώρου, όταν ο έλεγχος χρειάστηκε επτά ολόκληρους μήνες για να ολοκληρωθεί.

Στην Αθήνα οι αποφάσεις

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ζήτησε κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά χωρίς να λάβει σαφή απάντηση, καθώς οι δανειστές παρέπεμψαν στον «κανονικό» έλεγχο που θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε στους ελεγκτές τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, που δείχνουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρδούβελης είπε πως υπάρχουν περιθώρια για δύο κινήσεις, όπως:

1. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την προσεχή χειμερινή περίοδο (από 15 Οκτωβρίου 2014). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

2. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική πρόταση είναι να φτάσουν στις 100 οι δόσεις από 12 ή 24 που είναι σήμερα, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία, διευκολύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καταβάλουν τις υφιστάμενες υψηλές δόσεις.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η αντιμετώπιση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία λήγει φέτος, αλλά η τρόικα ζητεί να παραταθεί και τα επόμενα χρόνια. Το ΥΠΟΙΚ αντιπροτείνει να είναι  μειωμένη κατά 50%, αλλά σε κάθε περίπτωση, με οποιοδήποτε ποσοστό κι αν επιβληθεί θα αποτελεί νέο μέτρο.

Ταυτόχρονα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ παρέδωσε στην τρόικα το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις μειώσεις φόρων, χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα θέσει και ζήτημα μείωσης των προσδοκώμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, εξέλιξη που θα επιτρέψει μείωση των φόρων και αναθέρμανση της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα με την τρόικα βρίσκονται στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων, στη διάρκεια των οποίων η τρόικα θα έχει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς, για:

* Το ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα ζητεί εφαρμογή μέτρων από την 1-1-2015.
* Το εργασιακό, που περιλαμβάνει απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ανταπεργία των εργοδοτών.
* Τις απολύσεις από το δημόσιο τομέα.
* Την επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, με τιμή εκκίνησης το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.
* Την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που προσεγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.

Εισερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «πολύ αισιόδοξος», επαναλαμβάνοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αύξηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας. «Θέλουμε να τους δείξουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πήγαμε διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο και γι’ αυτό είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα».

Υπέρ του «κουρέματος» Γερμανοί οικονομολόγοι

▼ Τη λύση του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που θα περιλάβει και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης προκρίνουν Γερμανοί οικονομολόγοι, τονίζοντας πως η επιμήκυνση των δανείων θα είναι απλά μια «μετάθεση της ώρας της αλήθειας». Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σχεδόν πέντε χρόνια από την απαρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η χώρα έχει λάβει βοήθεια ύψους 240 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ενώ παράλληλα ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από μεγάλο μέρος των αξιώσεών τους. Μέχρι στιγμής όμως τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευτεί στα 320 δισ. ευρώ, ή στο 180% του ΑΕΠ της χώρας και προσθέτει πως το χρέος σήμερα είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ φαντάζει μάλλον σαν σταγόνα στον ωκεανό.

«Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη. Η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Με το οριακό πλεόνασμα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι τόκοι και το χρέος. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Μαξ Οτε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιοάχιμ Σάιντε, από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, εκτιμά ότι και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του έτους, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξέλθει από την παγίδα του χρέους. Ο ίδιος προτείνει ένα νέο «κούρεμα» του χρέους και μάλιστα δραστικό. Ωστόσο ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, όπως εκτιμά ο Γιοάχιμ Σάιντε: «Υπάρχει ο φόβος να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ελλάδας». Η στρατηγική αυτή του λεγόμενου light «κουρέματος», όμως, έχει εφαρμοστεί ήδη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω ουσιαστικές βελτιώσεις προς όφελος της Ελλάδας, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των δανείων είναι τα 32 χρόνια.

«Η πολιτική πραγματικότητα», εκτιμά ο Μαξ Οτε, «δείχνει ότι την επόμενη φορά που θα υπάρξει ανάγκη για την παροχή βοήθειας θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βρεθεί μια ‘’λύση’’ η οποία απλά θα επιμηκύνει την παρούσα κατάσταση». Από την πλευρά του ο Γιοάχιμ Σάιντε δηλώνει πως «η ώρα της αλήθειας απλά μετατίθεται».

Η αποστολή στη Βίλα Σάιντ

▼ Οι συναντήσεις με τους δανειστές πραγματοποιούνται στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, που δεν βρίσκονται εντός του κτηρίου του Οργανισμού, αλλά στη λεγόμενη «Βίλα Σάιντ».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο θα γίνει μια σύνοψη των αποτελεσμάτων των συζητήσεων και θα δοθεί ραντεβού στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για το ουσιαστικό στάδιο της αξιολόγησης.

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ.

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης βρίσκονται ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με δύο συμβούλους του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερακάκης.

Στην ομάδα των ελεγκτών συμμετέχουν οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα