WEF: 81η η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 07:29
UPD:12:38
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα ανέβηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Στην αντίστοιχη περσινή λίστα η χώρα μας βρισκόταν στην 91η θέση.

Η άνοδος της Ελλάδας κατά 10 θέσεις αντανακλά τη βελτίωση που σημείωσε η χώρα στους περισσότερους από τους επιμέρους 12 δείκτες που αξιολογεί το WEF.

Αυτοί οι δείκτες αφορούν τους θεσμούς, τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον, την υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την ανώτερη εκπαίδευση και την επαγγελματική εκπαίδευση, την αποτελεσματικότητα των αγορών προϊόντων, την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, την εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, την τεχνολογική ετοιμότητα, το μέγεθος της αγοράς, το γνωστικό επίπεδο των επιχειρήσεων και την καινοτομία.

Η κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά τους 12 δείκτες και οι μεταβολές που σημειώνονται σε σχέση με την περυσινή έκθεση είναι οι ακόλουθες:

- Στους θεσμούς κατατάσσεται στην 85η θέση από την 103η θέση.

- Στις υποδομές η Ελλάδα ανεβαίνει στην 36η από την 38η θέση.

- Στο μακροοικονομικό περιβάλλον σημειώθηκε άνοδος, στην 135η θέση από την 147η θέση. Η άνοδος αυτή οφείλεται στη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 2,6% του ΑΕΠ από 6,4%, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί η Ελλάδα στην 66η θέση όσον αφορά το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης από την 130η θέση πέρυσι. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 142η θέση από την 147η θέση πέρυσι.

- Στην υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η Ελλάδα υποχώρησε στην 41η θέση από την 35η θέση, αλλά εξακολουθεί να έχει στον τομέα αυτό την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 12 δεκτών.

- Στην ανώτερη (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) και την επαγγελματική εκπαίδευση, η Ελλάδα υποχώρησε στην 44η θέση από την 41η θέση.

- Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος, στην 85η από την 108η θέση.

- Άνοδος στην 118η από την 127η θέση καταγράφηκε και στην αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

- Ως προς τη χρηματοπιστωτική αγορά, καταγράφηκε άνοδος στην 130η από την 138η θέση, με την Ελλάδα όμως να έχει όμως στον τομέα αυτό τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (μετά το μακροοικονομικό περιβάλλον) μεταξύ των 12 δεικτών.

- Στον τομέα της τεχνολογικής ετοιμότητας, η χώρα διατήρησε την 39η θέση που είχε και πέρυσι.

- Όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς, σημειώθηκε μικρή υποχώρηση στην 49η από την 47η θέση.

- Στον δείκτη του γνωστικού επιπέδου των επιχειρήσεων, καταγράφηκε άνοδος στην 74η από την 83η θέση.

- Στην καινοτομία σημειώθηκε άνοδος, στην 79η θέση από την 87η θέση.

Στην Ελβετία η πρωτιά

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, φέτος την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία, ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και έπονται η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Όπως προειδοποίησε ωστόσο ο Οργανισμός, η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους αλλοδαπούς και τις γυναίκες. Σημείωσε ακόμη ότι η πρόσφατη εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού θα μπορούσε να κάνει την αγορά εργασίας λιγότερο ευέλικτη.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανέβηκε από την 64η στην 53 θέση αλλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της χώρας εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς και τους εμπορικούς της εταίρους. Η Ινδία υποχώρησε στην 71η θέση φέτος, που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών ενώ η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία έχασαν επίσης έδαφος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα