Να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται» η έκτη αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι η επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ.
Σε ερώτηση για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην ΕΕ, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση της αποστολής της τρόικας.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και αν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ειδικό θέμα» και θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν.
Σε άλλη ερώτηση για τις αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ, σε σχετική έκθεση ότι η απόφαση για «μεγάλες περικοπές μισθών» στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι «δεν ήταν αποτελεσματική», όσον αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, ο κ. Μάρεϊ δεν τοποθετήθηκε επί του συγκριμένου ζητήματος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη αναφορά ότι «περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα» και ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τις ελληνικές Αρχές πώς δεν χρειάζονται «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς.
Σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «είναι βιώσιμο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.
Ο κ. Μάρει ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα στον Αύγουστο, όταν η κα Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, επιφυλάχτηκε ωστόσο να κοιτάξει το θέμα και να ενημερώσει σχετικά.
Τέλος, ο κ. Μάρεϊ σε ερώτηση για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες», απέφυγε να σχολιάσε παραπέμποντας το θέμα στις ιταλικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των συζητήσεων της αποστολής της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, από μέρους των δανειστών είχε ανακοινωθεί ότι «αποστολή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Αθήνα, για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει με τις Αρχές το πρόγραμμα εργασίας, εν όψει της πλήρους αποστολής για τη διενέργεια της επόμενης επανεξέτασης του προγράμματος».
Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν επίσης ότι «πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συναντήσεις και συμφωνήθηκε οι συζητήσεις της πλήρους αποστολής να συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».
Πηγή: ΑΜΠΕ