Τρίτη ημέρα ανόδου για τις ευρωαγορές

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 19:13
UPD:19:17
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανατρέποντας το πρωινό αρνητικό κλίμα, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον δείκτη μεταποίησης PMI.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 6.821 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,41% στις 9.794 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,79% στις 4.411 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 344,33 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών σήμερα ήταν κατά 11% υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα, οι 14 έκλεισαν ανοδικά.

Στο ταμπλό, άλμα 7,3% σημείωσε η Nokia, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 6 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 4,5 σεντς.

Κέρδη 4,8% κατέγραψε η Danske Bank, η οποία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μεγεθών το 2014. Η σκανδιναβική τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη φέτος θα διαμορφωθούν στα 13 δισ. κορόνες, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν στα 12 δισ.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε σήμερα ο κλάδος των τραπεζών. Η Banca Popolare dell’Emilia Romagna κέρδισε 13%, μετά την αναβάθμιση της από την Kepler Cheuvreux σε buy. Η Banco Comercial Portugues ενισχύθηκε κατά 8,7% και η Banco de Sabadell κατά 3,3%.

Στον αντίποδα, η BASF υποχώρησε κατά 1,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα EBITDA δευτέρου τριμήνου έφτασαν στα 2,05 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 2,09 δισ. ευρώ.

Με απώλειες 8,4% έκλεισε η Technip, η οποία προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα, θα πλήξουν τα περιθώρια κέρδους των ενεργειακών εταιρειών.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο σύνθετος δείκτης PMI (μεταποίηση και υπηρεσίες) στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών, φθάνοντας στις 54 μονάδες από 52,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, βάσει στοιχείων της εταιρείας Markit.

Πρόκειται για τον 13ο διαδοχικό μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται υψηλότερα από τη «βάση» των 50 μονάδων - το όριο μεταξύ συρρίκνωσης ή ανάπτυξης των κλάδων μεταποίησης και υπηρεσιών - ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα