Γνώμη: Προθέσεις και εντυπώσεις

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 07:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οι προβληματικές πολιτικές προθέσεις που εκδηλώνονται με δήθεν ενάρετο τρόπο δεν σταματούν στη φορολογική συμμόρφωση.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Το ελληνικό Δημόσιο και οι λειτουργοί του -εκλεγμένοι ή διορισμένοι- χρόνια τώρα δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο να ασκούν πολιτική εντυπώσεων εκεί όπου οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα την αποτελεσματικότητα.

Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ανακύπτουν τέτοιου είδους… υπαρξιακές διαπιστώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο.

Χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κοινοποίησε την εποχική και παραδοσιακή πλέον ετήσια εγκύκλιο για τη συγκρότηση «ειδικών συνεργείων που πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, ειδικά όσον αφορά την έκδοση αποδείξεων» κ.λπ.

Με την ευκαιρία αυτή μπορεί να θυμηθεί κανείς ότι ο απολογισμός της δράσης των αντίστοιχων περσινών συνεργείων είχε καταγράψει σε ορισμένες περιπτώσεις παραβατικότητα που έφτανε έως και το 85%.

Το ίδιο είχε συμβεί και την προπερασμένη χρονιά, και την πριν απ’ αυτήν, και πολλά χρόνια πίσω,  τροφοδοτώντας «εντυπωσιακά» τηλεοπτικά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα.

Ωστόσο, «ποιο ήταν το πρακτικό αποτέλεσμα;» θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Μήπως είχαμε θεαματική αύξηση των δημοσίων εσόδων σε βαθμό που δεν θα χρειαστεί να ψάχνουμε διορθωτικές δημοσιονομικές κινήσεις;

Μήπως οι εκατοντάδες χιλιάδες άλλες τουριστικές μικροεπιχειρήσεις ανά τη χώρα, που δεν ελέγχθηκαν, θα συμμορφωθούν ως προς την τήρηση της φορολογικής νομιμότητας; Μήπως οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που συνελήφθησαν να παρανομούν, θα βαδίσουν στο εξής στο δρόμο της φορολογικής αρετής; Προφανώς, τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Αν πράγματι μπορούσε η συγκεκριμένη μεθοδολογία ελέγχου να αποδώσει, θα το είχε ήδη κάνει.

Μήπως βολεύει τον ίδιο το μηχανισμό να λειτουργεί έτσι αναποτελεσματικά  και τους πολιτικούς προϊσταμένους του να επιδεικνύουν δήθεν έργο και να προκαλούν εντυπώσεις ακατάπαυστης εργασίας εκεί όπου στην πραγματικότητα συντηρείται η απραξία;

Οι προβληματικές πολιτικές προθέσεις που εκδηλώνονται με δήθεν ενάρετο τρόπο δεν σταματούν στη φορολογική συμμόρφωση. Επί σειρά ημερών παρακολουθούμε υπουργό να μη χάνει ευκαιρία όπου δει στημένο ραδιοφωνικό μικρόφωνο ή τηλεοπτική κάμερα να στηλιτεύσει τις «προθέσεις αισχροκέρδειας» που διακατέχουν τους επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού.

Παίζουμε δηλαδή με τον υπαρκτό κίνδυνο να προκαλέσουμε τα διεθνή μέσα να ασχοληθούν με το πόσο ακριβές είναι οι διακοπές στην Ελλάδα, μόνο και μόνο γιατί σε κάποιους φαίνεται χρήσιμο πολιτικά να μεταδίδουν τηλεοπτικές εικόνες διοικητικής αποφασιστικότητας για εσωτερική «λαϊκή» κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δυνατότητες να δράσει κανείς χωρίς «φασαρία» αλλά με αποτελεσματικότητα. Ομως το πρότυπο του «αθόρυβου και αποτελεσματικού» πολιτικού δεν έχει μεγάλη αποδοχή στο ελληνικό σκηνικό.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα