Γ. Ζανιάς: Ο τραπεζικός τομέας μπορεί να συμμετάσχει στην ανάπτυξη

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 21:33
UPD:11/07/2014 15:36
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

 

Την πεποίθηση ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι σταθεροποιημένος, έχει ανακτήσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχει μειώσει τα λειτουργικά του κόστη και μπορεί να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ανάπτυξης της χώρας» εξέφρασε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

Όπως είπε, η εξάρτηση από τη ρευστότητα του ELA έχει μειωθεί πλέον κοντά στο μηδέν, ενώ η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ μειώνεται συνεχώς (τώρα βρίσκεται κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα των περίπου 50 δισ. €).

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ποσοστό των δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υποστηρίζονται από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα ευρωπαϊκά ταμεία έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι ο χειρισμός τους αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες δεδομένου του ουσιαστικού μεγέθους τους, παρά το γεγονός ότι η κάλυψή τους με προβλέψεις υπερβαίνει το 50% στο σύνολο του τομέα (συνολικά 35 δις).

 

Ντάγκλας Ρένγουικ: Υπερβολικά υψηλό το δημόσιο χρέος

Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Fitch Ratings από το Ην. Βασίλειο Ντάγκλας Ρένγουικ (Douglas Renwick) δήλωσε ότι «το δημόσιο χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, ο ιδιωτικός τομέας έχει μετατοπιστεί σε υψηλή θέση χρέους, λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων από την εξαετή ύφεση, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι υψηλό, οι ενδείξεις προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι περιορισμένες και η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα».

Αυτές, είπε ο κ. Ρένγουικ, είναι οι αιτίες οι οποίες κρατούν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ως προς τη δημοσιονομική παράμετρο, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται δραματική διαγραφή του επίσημου χρέους, παρά μία σταδιακή διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμη και πέραν των προγραμμάτων της τρόικας.

Μάκης Βορίδης: Στρεβλώσεις στο σύστημα υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ξεκινώντας από την αφετηρία ότι το ελληνικό σύστημα υγείας «έπασχε από πλήθος στρεβλώσεων, όπως φαινόμενα σπατάλης, ανυπαρξία ελέγχων και έλλειψη μηχανισμών οδηγιών συνταγογράφησης», περιέγραψε από το βήμα του Economist τους βασικούς άξονες των αλλαγών, οι οποίες εφαρμόζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα