Άνεμος: Η εισαγωγή ανοίγει την «πόρτα» του Χρηματιστηρίου

Η πρώτη είσοδος στην κύρια αγορά μετά από 5 χρόνια
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 07:00
UPD:11:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το συνολικό ύψος της δημόσιας προσφοράς θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 40,713 εκατ. ευρώ με βάση την ανώτατη τιμή που ορίστηκε στα 1,97 ευρώ ανά μετοχή.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Με την προσδοκία μιας νέας εποχής για το Χρηματιστήριο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο η διαδικασία δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ Ανεμος (θυγατρική της Ελλάκτωρ), η πρώτη στην κύρια αγορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Το συνολικό ύψος της δημόσιας προσφοράς θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 40,713 εκατ. ευρώ με βάση την ανώτατη τιμή που ορίστηκε στα 1,97 ευρώ ανά μετοχή (κατώτερη 1,70 ευρώ). Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί εντός του δεσμευτικού εύρους τιμών και θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα.

Οι νέες μετοχές που θα εισαχθούν στο Χ.Α. θα έχουν δικαίωμα μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2014 εφόσον συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για καταβολή μερίσματος.

Ισχυρές προοπτικές

Η ΕΛΤΕΧ Ανεμος αποτελεί εταιρεία βασισμένη σε ένα μοντέλο χαμηλού ρίσκου και υψηλής ανάπτυξης, το οποίο εστιάζει κυρίως στα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά θεωρείται ελκυστική αγορά για τα αιολικά, σε ό,τι αφορά τόσο τη ρύθμισή της (20-27ετή συμβόλαια αγοράς ενέργειας και κρατική επιδότηση περίπου στο 30% της συνολικής κεφαλαιουχικής δαπάνης) όσο και τους αιολικούς πόρους (με συντελεστή φόρτισης άνω του 25%). Εκτιμάται ότι η ΕΛΤΕΧ Ανεμος είναι ικανοποιητικά τοποθετημένη για να επωφεληθεί από τις ισχυρές προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν προσελκύσει μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία τριετία η εν λόγω εταιρεία πέτυχε διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της, η οποία έχει διαμορφωθεί σε 171 MW.

Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα έχουν ένα νέο στόλο ανεμογεννητριών εγκατεστημένο σε περιοχές ιδιαίτερα υψηλού αιολικού δυναμικού.

Στόχος της εταιρείας είναι η άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου τη διετία 2014-2015, που αφορά την υλοποίηση αιολικών έργων ισχύος 94 MW, τα οποία είναι αδειοδοτημένα και βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Ο προγραμματισμός είναι να αξιοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια εντός 18 μηνών από τη στιγμή της διάθεσης, εκ των οποίων το 45% θα χρησιμοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014, το 40% εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ το 15% εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015.

Λειτουργική κερδοφορία

Την τελευταία τριετία η Ανεμος παρουσιάζει υψηλό περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας, με το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) να ανέρχεται στα 22,1 εκατ. ευρώ για το 2013, παρά την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων με την έκτακτη εισφορά ΑΠΕ (3,9 εκατ. ευρώ) και το σχηματισμό προβλέψεων (3,3 εκατ.) σχετικά με την πίστωση στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ποσού ίσου με 10% των πωλήσεων του 2013 στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού νόμου.

Εκτός των έργων σε κατασκευή, η Ανεμος διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, που ανέρχονται σε 798 MW, εκ των οποίων 323 ΜW έχουν ήδη λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Η είσοδος της ΕΛΤΕΧ Ανεμος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύει περαιτέρω τον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα και ειδικά τον τομέα της αιολικής ενέργειας, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για επένδυση σε επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μετοχές εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η αύξηση μ/κ

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί ως εξής: Ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς (6.200.100 μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών ιδιωτών επενδυτών και το υπόλοιπο 70% (14.466.900 μετοχές) θα κατανεμηθεί μεταξύ των δύο κατηγοριών (ιδιώτες και θεσμικοί) με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία επενδυτών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χ.Α. έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ



Σχολιασμένα