Ραντεβού με την ανάπτυξη

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 17:00
UPD:17:22
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ας αναλογιστούν όλοι την ευθύνη απέναντι στους πολίτες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μιας εξαιρετικά επίπονης προσπάθειας.

Διανύοντας μια παρατεταμένη και καταστροφική για την οικονομία και τους πολίτες ύφεση, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ και τις προοπτικές συνεργασίας που διαφαίνονται και μεταφράζονται σε κεφάλαια 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν άλλωστε είναι ότι μετά από μια μακρά περίοδο λιτότητας η κρίση πλήττει στην ουσία πολίτες, μειώνοντας δραματικά τα εισοδήματά τους, διευρύνοντας τις ανισότητες, αυξάνοντας την αναλογία πλούτου - φτώχειας και συμπιέζοντας ουσιαστικά τη μεσαία και πιο δυναμική κοινωνική τάξη, που αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής αλυσίδας.

Αυτό που χρειάζεται καταρχήν για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και τα κεφάλαιά τους. Αμέσως μετά ακολουθούν οι πολίτες και η κατανάλωση για να μπορέσουμε να δούμε μια δυναμική ανάπτυξη που θα ενεργοποιεί την πραγματική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μακριά από βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα να συμφωνήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξής με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη όμως τώρα διαμορφώνεται στην ουσία η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση η κοινωνία της επόμενης δεκαετίας.

Tα μέτρα που ελήφθησαν και  οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές  που θα ακολουθήσουν είναι  η ευκαιρία για τη χώρα να  αλλάξει σελίδα και να αντιμετωπίσει  τις προκλήσεις με αισιοδοξία  και αυτοπεποίθηση.

Το βέβαιο είναι ότι μια περίοδος πολιτικής αστάθειας θα ήταν το χειρότερο σενάριο για το μέλλον αυτής της προσπάθειας.

Ας αναλογιστούν όλοι την ευθύνη απέναντι στους πολίτες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μιας εξαιρετικά επίπονης προσπάθειας.

Ας σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και μην αποτρέψουν το ραντεβού με την ανάπτυξη που έρχεται και μπορεί να αποτελέσει το τέλος μιας περιόδου που γράφτηκε με πόνο για εκατομμύρια έλληνες και η αρχή μιας νέας ελπιδοφόρας πορείας για όλους μας.

Και για το τέλος οφείλουμε σε όλους μια αλήθεια. Τα χρόνια που έρχονται δεν θα είναι για κανέναν εύκολα. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και σε αυτό θα συντελέσει το θάρρος να μιλήσει ο πολιτικός κόσμος ξεκάθαρα, χωρίς να υπόσχετε εύκολες και ανώδυνες λύσεις που δεν υπάρχουν.

Αν είναι δε να το πράξει οφείλει πρώτα να τις σχεδιάσει, αλλιώς ισχύει οτι έγραψε ο Αμερικανός συγγραφέας Harvey Mackay: « Όταν αποτύχεις να σχεδιάσεις, τότε σχεδιάζεις να αποτύχεις».

Γρηγόρης Τασούλας
Πολιτικός Μηχανικός
Δρ. Συγκοινωνιολόγος



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα