Στο 0,15% μείωσε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ

Αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 14:47
UPD:16:39
REUTERS/RALPH ORLOWSKI
Η ΕΚΤ διατηρούσε το επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,25% από τις 13 Νοεμβρίου 2013.
Στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό επιτόκιο του ευρώ, μειώνοντας επίσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,10% και το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,40%.
 
Η ΕΚΤ διατηρούσε το επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,25% από τις 13 Νοεμβρίου 2013. 
 
Η προσοχή στρέφεται στην ομιλία του προέδρου Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης. Οι αγορές περιμένουν, εξάλλου, από τον κ. Ντράγκι να ανακοινώσει μια σειρά μη συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και την αποφυγή του αποπληθωρισμού.
 
Παρά τις μειώσεις που καταγράφηκαν, για 26ο συνεχή μήνα, στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Μάιο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
 
Το πρώτο βήμα έγινε με τη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η παρέμβαση της ΕΚΤ εκτιμάται ότι δεν θα περιοριστεί μόνο εκεί, αλλά ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα.

EURONEWS
Αναλυτικά, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:
 
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 11 Ιουνίου 2014.
 
Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2014.
 
Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,10%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2014. Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή αρνητικού επιτοκίου για τη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων θα δοθούν σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου που θα δημοσιευθεί σήμερα στις 3.30 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης.
 
newsroom naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα