Εν αναμονή μη συμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 10:09
UPD:10:19
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, με τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ να θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών.

Οι αγορές περιμένουν από τον κ. Ντράγκι να ανακοινώσει μια σειρά μη συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και την αποφυγή του αποπληθωρισμού.

Παρά τις μειώσεις που καταγράφηκαν, για 26ο συνεχή μήνα, στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Μάιο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

EURONEWS

Η αναιμική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την απειλή του αποπληθωρισμού, εκτιμάται έτσι ότι θα ωθήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ στη λήψη άνευ προηγουμένου μέτρων νομισματικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίαση του δ.σ.

Οι αγορές προεξοφλούν μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου σε νέα ιστορικά χαμηλά, από 0,25% που είναι σήμερα πιθανότατα στο 0,15% ή ακόμα και στο 0,10%. Η παρέμβαση όμως της ΕΚΤ εκτιμάται ότι δεν θα περιοριστεί μόνο στη μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εικάζεται ότι θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει και τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit rate) σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι θα χρεώνονται οι τράπεζες για τη ρευστότητα που «παρκάρουν» στην ΕΚΤ.

newsroom naftemporiki.gr
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα