JPMorgan: Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς επιπλέον βοήθεια

Βλέπει μικρότερο ρίσκο πολιτικής αβεβαιότητας ο οίκος
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 11:30
UPD:11:38
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η JPMorgan δίνει σύσταση «overweight» στο 5ετές κρατικό ομόλογο, θέτοντας παράλληλα στόχο την αποκλιμάκωση του spread του 10ετούς στις 370 μονάδες βάσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Μία ακόμα αισιόδοξη έκθεση για την Ελλάδα δημοσιοποίησε χθες η JPMorgan, η οποία επί της ουσίας υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί πλέον να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς επιπλέον βοήθεια.

Παράλληλα, εκτιμά πως τα περιθώρια για ελάφρυνση χρεών του επίσημου τομέα είναι περιορισμένα, με μόνο ενδεχόμενο την επίτευξη νέα επιμήκυνσης, και προτείνει αύξηση θέσεων στα πρόσφατα εκδιδόμενα 5ετή ελληνικά ομόλογα.

Η JPMorgan δίνει σύσταση «overweight» στο 5ετές κρατικό ομόλογο, θέτοντας παράλληλα στόχο την αποκλιμάκωση του spread του 10ετούς στις 370 μονάδες βάσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «διακράτηση» για τα warrants του ΑΕΠ για τα οποία θεωρεί δίκαιη τιμή μεταξύ 1,6 -1,95 ευρώ έναντι της τρέχουσας τιμής του 1,4 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, το ρίσκο της πολιτικής αβεβαιότητας και της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει, ωστόσο είναι μικρότερο σε σχέση με πριν. Ο οίκος υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο μιας και το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με έναν συνδυασμό πηγών χρηματοδότησης όπως νέες ομολογιακές εκδόσεις, το απόθεμα του ΤΧΣ για τις τράπεζες, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες, καθώς και ο τερματισμός των ομολόγων ΕΤΕΑΝ.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα ομολογιακή έκδοση ύψους 2-3 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς και εκδόσεις 5-8 δισ. ευρώ το 2015, ενώ τονίζει πως οι τρεις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες έχουν αγοράσει ή έχουν ανακοινώσει ότι θα επαναγοράσουν προνομιούχες μετοχές ύψους 3 δισ. ευρώ που κατέχει η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του επίσημου τομέα και ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Όπως παρατηρεί, οι ωριμάνσεις των ομολόγων που κατέχουν Ευρωπαϊκή Ένωση και EFSF κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 2023 και 2054, ενώ οι ωριμάνσεις των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI μεταξύ 2023 και 2042. Έτσι, στην περίπτωση επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των πρώτων, η Ελλάδα θα έχει μπροστά της να πληρώσει πρώτα τα δάνεια προς τους ιδιώτες και άρα κάτι τέτοιο θα αντιμετωπιστεί θετικά.

Η JPMorgan υποστηρίζει επίσης στην έκθεσή της πως στις συζητήσεις για το χρέος θα αποκλειστούν η συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελάφρυνση, καθώς και το ενδεχόμενο «κουρέματος» ή PSI.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα