Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έδειξε να φείδεται εγκωμιαστικών εκφράσεων για την πορεία της οικονομίας. «Οικοδομώντας πάνω στην εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους το 2013, καθώς έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Αν έμενε, ωστόσο, κανείς μόνο σε προσεγγίσεις όπως αυτή, θα κινδύνευε να βλέπει τη μισή αλήθεια. Κάτι τέτοιο θέλησε να αποφύγει η Κομισιόν και ήρθε στην ίδια έκθεση να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει με τις δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος.
Πρώτα από όλα η Κομισιόν θυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι οφείλει να λάβει πρόσθετα μέτρα το 2015, με σκοπό να καλυφθούν το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό.
Ταυτόχρονα διαπιστώνει επιδείνωση στη δυναμική του ελληνικού χρέους που το βλέπει τώρα να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Κάνει λόγο επίσης για πιθανές επιπλέον ανάγκες του τραπεζικού συστήματος σε κεφάλαια και θυμίζει ότι εκκρεμούν βαθιές παρεμβάσεις στα εργασιακά με απελευθέρωση απολύσεων και στο ασφαλιστικό με αναθεώρηση και εξορθολογισμό των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.
Η εικόνα αυτή των υποχρεώσεων που καταγράφει η Κομισιόν δεν ήταν άγνωστη. Αντίθετα, όλα όσα επισημαίνει αποτελούν μέρος των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας στη διάρκεια των πρόσφατων και παλαιότερων διαπραγματεύσεων.
Καθώς όμως είναι η ώρα που γίνεται απολογισμός πεπραγμένων και υποχρεώσεων και δεδομένου ότι η χώρα έχει με βαρύ τίμημα τηρήσει τις υποσχέσεις που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, είναι η ώρα που και η ευρωπαϊκή πλευρά πρέπει να σταθεί με συνέπεια ενώπιον των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο ελληνικό χρέος.
Η επιμήκυνση και η μείωση επιτοκίων που επιλέγει ως λύση η ευρωπαϊκή, και κυρίως η γερμανική πολιτική, δεν δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε αυτό που αποκαλούμε βιώσιμο δημόσιο χρέος, αφήνοντας πολλά κενά, τα οποία καλύπτει η άλλη άποψη, που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, το οποίο ζητά ένα γερό νέο κούρεμα το ελληνικού χρέους μέσω των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Στην πράξη, το πρόγραμμα που έχει ακόμη να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ και για να δικαιωθεί η πολιτική που έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική διάσωση πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό αντιστάθμισμα. Ο χειρισμός που θα γίνει στο ελληνικό χρέος θα κρίνει πολλά και για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή συνοχή.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]