Ενισχύονται οι πιθανότητες παρέμβασης από την ΕΚΤ

Εκτιμάται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής στη σημερινή συνεδρίαση
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 10:12
UPD:10:23
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Ενισχύονται οι πιθανότητες για νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά τα πρόσφατα αποθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 18 μηνών τον Μάρτιο, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία από τις δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να παρέμβει με νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ.

Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,25% το βασικό της επιτόκιο. Αντίστοιχα, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον έως την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν αναλυτές και στελέχη της αγοράς που απάντησαν σε σχετική έρευνα του Reuters.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εξακολουθητικά εμφανίζει χαμηλό πληθωρισμό.

Το ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 0,7% τον Απρίλιο, έναντι 0,5% τον Μάρτιο, αλλά διατηρήθηκε χαμηλότερα του αναμενόμενου. Σε έρευνα του Reuters, 40 εκ των 52 ερωτηθέντων οικονομολόγων και στελεχών της χρηματαγοράς διατύπωσαν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να προσεγγίσει το επίπεδο του 0,5% κατά το αμέσως προσεχές διάστημα ή να καταγράψει σημαντική υποχώρηση από τα παρόντα επίπεδά του.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα