ΕΚΤ: Προθεσμία 6 έως 9 μηνών στις τράπεζες μετά την αξιολόγηση

Για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 17:21
UPD:17:46
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Μέσα σε χρονικό διάστημα έξι έως εννέα μηνών, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης, καλούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στο πλαίσιο των stress tests, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες θα εντοπιστούν στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ή στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διενεργηθεί σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα πρέπει να καλυφθούν εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών, ενώ αυτές που θα εντοπιστούν στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης η οποία θα διενεργηθεί σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων θα πρέπει να καλυφθούν εντός χρονικού διαστήματος εννέα μηνών.

Τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί να ληφθούν για την κάλυψη τυχόν κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να στηριχθούν σε κεφαλαιακά μέσα υψίστης ποιότητας, εκτός εάν οι κεφαλαιακές ανάγκες περιοριστούν με τη χρήση άλλων μέσων.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί στα κεφαλαιακά μέσα 

Η ΕΚΤ ενημέρωσε επίσης τις τράπεζες για τους συγκεκριμένους περιορισμούς όσον αφορά τα κεφαλαιακά μέσα που θα μπορούν να κριθούν κατάλληλα για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών οι οποίες θα προκύψουν στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης.

Κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες θα διαπιστωθούν στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διενεργηθεί σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα μπορούν να καλυφθούν μόνο από μέσα κεφαλαίου CET1. Η χρήση πρόσθετων μέσων κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (Additional Tier 1 - AT1) για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών οι οποίες θα προκύψουν στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων είναι περιορισμένη, ανάλογα με το σημείο ενεργοποίησης της μετατροπής ή της μείωσης της αξίας.

Όπως επισημαίνεται, με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ότι δίνεται έμφαση σε κεφαλαιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας και ότι στηρίζεται η χρήση μέσων AT1 με υψηλότερο σημείο ενεργοποίησης, εφόσον χρησιμοποιούνται και αυτά στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Η χρήση μέσων AT1 περιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 1% των συνολικών σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ακόλουθες προδιαγραφές:

  • μέσα με σημείο ενεργοποίησης χαμηλότερο του 5,5% του CET1: 0% των συνολικών σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού,
  • μέσα με σημείο ενεργοποίησης ίσο ή υψηλότερο του 5,5%, αλλά χαμηλότερο του 6% του CET1: έως και 0,25% των συνολικών σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού,
  • μέσα με σημείο ενεργοποίησης ίσο ή υψηλότερο του 5,5%, αλλά χαμηλότερο του 7% του CET1: έως και 0,5% των συνολικών σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού;
  • μέσα με σημείο ενεργοποίησης 7% ή υψηλότερο του CET1: έως και 1% των συνολικών σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού. 

Τον Δεκέμβριο τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2014 προτού αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αποτελεί, σε συνδυασμό με τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, βασικό πυλώνα της συνολικής αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ συνεργάστηκε στενά με την ΕΑΤ όσον αφορά τη μεθοδολογία της εν λόγω άσκησης προσομοίωσης και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) το οποίο ανέπτυξε το σενάριο δυσμενών εξελίξεων. Το βασικό σενάριο αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τα πορίσματα για τα στοιχεία του ενεργητικού θα ενσωματωθούν στα stress tests

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΕΕΜ σημείωσε πως «οι εντατικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού συνεχίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και εξελίσσονται πλέον παράλληλα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, με συμμετοχή περίπου 6.000 εποπτών και επιθεωρητών».

Πρόσθεσε πως τα πορίσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, γεγονός που αποτελεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο της συνολικής αξιολόγησης. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα