Μεσοπρόθεσμο: Στο 2,3% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Πιθανή έκδοση νέων ομολόγων
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 10:29
UPD:12:19
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης, το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί με κανονική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 9 Μαΐου, και γι’ αυτό θα γίνει σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι η χώρα θα επιτύχει, χωρίς επιπλέον διαρθρωτικές παρεμβάσεις, πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2015, 3,5% του ΑΕΠ το 2016, 4,6% του ΑΕΠ το 2017 και 5,3% του ΑΕΠ το 2018. Προβλέπεται επίσης μείωση του δημοσιονομικού χρέους στο 139% του ΑΕΠ το 2018.

 Παράλληλα, όμως, προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,927 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα επανεξεταστεί - σε συνεργασία με την τρόικα - τον Σεπτέμβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και εάν παραμείνει, θα συζητηθεί η λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων για την κάλυψή του.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη Τύπου, το παρόν Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα (νέες αυξήσεις φόρων και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων), αλλά τα ήδη ψηφισθέντα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία εφαρμόζονται από εφέτος.

«Αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Το Μεσοπρόθεσμο είναι σε πλήρη γνώση της τρόικας. Προφανώς, όμως, οι δικές μας εκτιμήσεις δεν συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της τρόικας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Η Ελλάδα κατάφερε να διαψεύσει όσους αμφισβητούσαν την επίτευξη των στόχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες του νέου Πλαισίου. Όπως είπε, η χώρα διασφάλισε τη θέση της στην Ευρώπη και ανέκτησε κεφάλαιο διεθνούς αξιοπιστίας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύφθηκαν το 2012 και το 2013, ενώ δρομολογήθηκαν οι πρώτες στοχευμένες, μικρές αλλά σημαντικές, μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη και τη διατήρηση σημαντικών βιώσιμων πλεονασμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, οι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής είναι:

1. Η επικέντρωση στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και στα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας και η αποκατάσταση διαύλων χρηματοδότησης της οικονομίας.

3. Η προσπάθεια για σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

4. Η προώθηση σύγχρονων προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης.

5. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.

6. Η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.

7. Η εδραίωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους με επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

8. Η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και απάτης.

9. Η περαιτέρω ενίσχυση και τακτοποίηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

10. Η συνέχιση της επίτευξης βιώσιμων και διευρυνόμενων πλεονασμάτων και η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Η προαναφερθείσα στρατηγική οικονομικής πολιτικής, η οποία και αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, περιφρουρεί τα έως σήμερα επιτεύγματα και τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και διασφαλίζει την ώθηση της ελληνικής οικονομίας στην έξοδό της από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018 αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα