Διεθνή κεφάλαια 9,5 δισ. στις τράπεζες

Σε διάστημα κάτι περισσότερο από δύο μήνες οι τέσσερις συστημικές θα έχουν αντλήσει 8,3 + 1,2 δισ. ευρώ
Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 07:07
UPD:07:08

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Περί τα 9,5 δισ. ευρώ αντλούν από τις διεθνείς αγορές οι ελληνικές τράπεζες σε κάτι περισσότερο από δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα stress tests. Εν όψει της αντίστοιχης ευρωπαϊκής δοκιμασίας, οι πρωτοβουλίες του εγχώριου κλάδου γνωρίζουν εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σε βαθμό που πέρα από τα 8,3 δισ. ευρώ των αυξήσεων κεφαλαίου, αντλείται μετά από μια πενταετία κλειστών αγορών ρευστότητα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και της ιδιαίτερης θέσης που έχουν μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η εγχώρια οικονομία και ειδικά οι τράπεζες συγκεντρώνουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο οι διοικήσεις τους αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο. Η κεφαλαιακή ενίσχυση και η δημιουργία μαξιλαριών εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests δίνουν χρονική άνεση για τη διαχείριση των θυγατρικών τους εκτός Ελλάδας. Σημαντική εξέλιξη είναι η άντληση ρευστότητας 500 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς και η επικείμενη έκδοση ομολόγου 750 εκατ. ευρώ από την Εθνική επίσης για ρευστότητα.

Επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα

Η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης στηρίζεται στην επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα, αφού μέσω των αυξήσεων ενισχύεται η ιδιωτική συμμετοχή, ενώ σε ένα ακόμη πρόσθετο βήμα απεξάρτησης από το Δημόσιο, Alpha Bank την προηγούμενη εβδομάδα και Πειραιώς τις επόμενες ημέρες αποπληρώνουν τις προνομιούχες μετοχές, παρέχοντας ρευστότητα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Ηδη, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έχουν αντλήσει 1,75 + 1,2 δισ. ευρώ στις αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ η Eurobank έχει εξασφαλίσει 1,332 δισ. ευρώ, το 47% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ με τη δέσμευση συμμετοχής έξι διεθνών funds, με επικεφαλής το Fairfax και το Wilbur Ross και τα δύο τελευταία συμφώνησαν να διακρατήσουν τις μετοχές τους για ένα εξάμηνο και να συμμετάσχουν στο μάνατζμεντ. Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου για την υλοποίηση του capital plan ώθησαν την Εθνική Τράπεζα σε αύξηση της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

O εγχώριος κλάδος ανταποκρίνεται στις προτροπές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και παίρνει θέση με αξιώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου διευρύνουν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ποσοστό άνω του 30% σε κάθε τράπεζα και συγκεκριμένα, στο 33% στην Πειραιώς, στο 30% στην Alpha Bank και στο 38% στην Εθνική, ενώ η επιτυχής αύξηση της Eurobank θα την καταστήσει την πλέον ιδιωτική, με την παρουσία των ιδιωτών να φθάνει το 65%.

O εγχώριος κλάδος ανταποκρίνεται στις προτροπές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και παίρνει θέση με αξιώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον. Παράλληλα, ο σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης γίνεται πιο ορθολογικός χωρίς την ανάγκη βεβιασμένων κινήσεων που θα μπορούν να οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες να απεμπολήσουν σημαντικά στοιχεία του ενεργητικού, όπως οι εκτός Ελλάδας θυγατρικές.

Ο σχεδιασμός παραμένει αλλά αναμορφώνεται και επιμερίζεται χρονικά ώστε οι πρωτοβουλίες που θα προκριθούν να μην αναγκάσουν σε «ακρωτηριασμό». Σε κάθε περίπτωση, αναδιάρθρωση θα λάβει χώρα ώστε κάθε όμιλος να διατηρήσει παρουσία σε αγορές που έχει προοπτικές, ενώ στις άλλες η στρατηγική θα είναι συνολική για τον κλάδο με πιθανές συνεργασίες.

Η αναδιάρθρωση στο εξωτερικό

Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να προκρίνει την αγορά της Βουλγαρίας και αντιστοίχως η Alpha Bank εκείνη της Ρουμανίας, χωρίς πάντως να είναι οριστικές οι αποφάσεις, αφού λόγο έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η περίπτωση της Finansbank είναι εντελώς διακριτή και πλέον ο σχεδιασμός της Εθνικής για την αύξηση κεφαλαίου «αποσυμπιέζει» το θέμα της πώλησης ποσοστού στην τουρκική θυγατρική.

Το χρονοδιάγραμμα για τις μετοχές Eurobank

Στο διάστημα 25 -29 Απριλίου πραγματοποιείται η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα για τους επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Στην εγχώρια αγορά διατίθεται το 10% της αύξησης, δηλαδή ποσό ύψους 286 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθεί το διεθνές book building, ενώ ήδη έχει καλυφθεί το 1,332 δισ. ευρώ από τους cornerstone investors, την κοινοπραξία με επικεφαλής το Fairfax και το WL Ross & Co.

Το μεν Fairfax έχει αποτίμηση της τάξης των 10 δισ. δολαρίων και υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 25 δισ. ευρώ, ενώ το private equity του περίφημου Wilbur Ross έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων. Τα δύο funds έχουν σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, με πρόσφατη την επιτυχή τοποθέτηση στην Bank of Ireland.

Σύμφωνα με τη δομή της αύξησης, έως και 954.666.667 από τις νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο κοινό στην Ελλάδα και τουλάχιστον 8.592.000.000 από τις νέες μετοχές θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας, ενώ έχει ολοκληρωθεί το μέρος που αφορά τους βασικούς επενδυτές.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις 24 Απριλίου θα γίνει η ανακοίνωση του εύρους τιμών της συνδυασμένης προσφοράς και μεταξύ 25 και 29 Απριλίου θα λάβει χώρα η δημόσια προσφορά. Στις 30 Απριλίου θα γίνει η ανακοίνωση τιμής διάθεσης και η κατανομή των προσφερόμενων μετοχών και στις 5 Μαΐου η καταβολή των κεφαλαίων από τους θεσμικούς και λοιπούς επενδυτές, ενώ αναμένεται για τις 9 Μαΐου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Το χρονοδιάγραμμα θα μεταβληθεί εάν η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Η τελική τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί βάσει της ζήτησης που θα έχει εκδηλωθεί στα βιβλία προσφορών, με κατώτερο όριο το 0,30 ευρώ που είναι η ονομαστική αξία και στην οποία έχει δεσμευθεί να τοποθετηθεί η κοινοπραξία του Fairfax. Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν την επιλογή ανάκλησης, δηλαδή να επιλέξουν την ανάκληση των εγγραφών τους για την απόκτηση μετοχών της δημόσιας προσφοράς, εφόσον δεν επιτευχθεί η κάλυψη της αύξησης κατά ποσοστό τουλάχιστον 50% από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα. 

Εθνική: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, για ποσό της τάξης των 750 εκατ. ευρώ. Η έκδοση senior μη εξασφαλισμένου ομολόγου, πενταετούς διάρκειας, εξασφαλίζει ήδη ισχυρή ζήτηση και παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» το επιτόκιο να διαμορφώνεται πέριξ του 4,50% μετά και την έκδοση από το ελληνικό Δημόσιο που είχε επιτόκιο 4,95%.

Την έκδοση έχουν αναλάβει οι Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC and Morgan Stanley που οργάνωσαν και τις σχετικές παρουσιάσεις στο Λονδίνο, ενώ το βιβλίο αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη οπότε θα γίνει και η τιμολόγηση.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση ύστερα από εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,125% και διαπραγματεύεται στο επίπεδο του 3,6%. Η Πειραιώς βγήκε στην αγορά το Μάρτιο, πριν από την έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, ύστερα από πέντε χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές, καταγράφοντας ζήτηση που υπερέβη τα 3 δισ. ευρώ και κάλυψε περισσότερες από έξι φορές την έκδοση.

Το επιτόκιο για το τριετές ομόλογο της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 5%, χαμηλότερα από το αρχικό εύρος τιμών, ακριβώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, καθώς στο βιβλίο προσφορών συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές από 25 χώρες.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα