Alpha Bank: Η επάνοδος στις αγορές πιστοποιεί την ανάκαμψη της Ελλάδος

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 13:02
UPD:13:05
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η επάνοδος της Ελλάδος στις αγορές συμβάλλει στην αποκατάσταση του κόστους αναχρηματοδότησης των εντόκων γραμματίων του δημοσίου (ΕΓΔ) σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις σημειώνονται στην πραγματική οικονομία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήδη από το 1ο 3μηνο του 2014, παρατηρεί η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυση της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τονίζοντας ότι επιτυχής έξοδος του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες πιστοποιεί πέραν πάσης αμφιβολίας την ενίσχυση των προσδοκιών για τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η επάνοδος της Ελλάδος στις αγορές συμβάλλει στην αποκατάσταση του κόστους αναχρηματοδότησης των εντόκων γραμματίων του δημοσίου (ΕΓΔ) σε φυσιολογικά επίπεδα. Από αυτό και μόνο το γεγονός εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα εξοικονόμηση δαπανών για τόκους ύψους άνω των €250 εκατ. ετησίως.

Οι ξένοι προεξοφλούν ότι έχει αποκατασταθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας σε επίπεδα καλύτερα από εκείνα στα οποία βρισκόταν το έτος 2000. Ακόμη πιστεύουν ότι πραγματοποιήθηκαν στην χώρα δραστικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ενέργεια, στο φορολογικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση και στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, που σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη το ζητούμενο.

Ο ξένοι επενδυτές επενδύουν στην Ελλάδα διότι πιστεύουν ότι έγινε σημαντική πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει παραγωγικούς κλάδους με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία - λόγω της τεράστιας κρίσης - είναι σήμερα σημαντικά υποτιμημένα, και ότι, ως εκ τούτου, οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της οικονομίας και οι προοπτικές απόδοσης των επενδύσεων σε αυτήν στα επόμενα έτη θα είναι ευνοϊκές"».

Το χρέος θα μειωθεί γρήγορα τα επόμενα έτη και από την επιστροφή κεφαλαίων που χορηγήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες ήδη καλύπτουν με ταχύ ρυθμό τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτά τα δεδομένα, η μέση ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους (για τόκους και για χρεολύσια - εκτός των ΕΓΔ) στην περίοδο 2015-2049 δεν υπερβαίνει το 7,5% του ΑΕΠ, που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αντίστοιχη ετήσια επιβάρυνση πολλών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους της (μετά την αναδιάρθρωσή του το 2012) όχι μόνο είναι ήδη πολύ χαμηλές αλλά θα μειωθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα έτη με τη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της ανάπτυξης της χώρας και των πρωτογενών πλεονασμάτων της στη γενική κυβέρνηση που ήδη ανήλθαν στα € 3,38 δις από το 2013 και θα είναι μεγαλύτερα το 2014.

Παρά το ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στις δραστηριότητες χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών, εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις σημειώνονται στην πραγματική οικονομία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήδη από το 1ο 3μηνο 2014.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα