Κυβέρνηση: Η πραγματική οικονομία στο προσκήνιο

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 09:55
UPD:10:07
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όπως σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης, μέχρι τις εκλογές έχει προγραμματιστεί μια σειρά από έμμεσες και άμεσες παροχές προς τις πιο ευπαθείς κατηγορίες των πολιτών, στο μέτρο βέβαια που το επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.

A- A A+

Την άμεση ανάγκη στον ένα μήνα που απομένει μέχρι τις εκλογές, τα θετικά νέα στην οικονομία να περάσουν πάση θυσία στον κόσμο, έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός.

Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά ότι σε αυτήν τη φάση που βρίσκεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δύσκολα τα καλά νέα θα φτάσουν σε επίπεδο κόσμου. Γι' αυτό και αναζητούν εναγωνίως θετικές ειδήσεις και μέτρα που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν τα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την κρίση.

Όπως σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης, μέχρι τις εκλογές έχει προγραμματιστεί μια σειρά από έμμεσες και άμεσες παροχές προς τις πιο ευπαθείς κατηγορίες των πολιτών, στο μέτρο βέβαια που το επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.

Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την κοινωνική κατοικία για τους άστεγους σήμερα αναμένεται να δοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος για τον φόρο υπεραξίας που, κατά την κυβέρνηση, θα αναθερμάνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων και φυσικά την αγορά ακινήτων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα ανακοίνωση για ρύθμιση αυθαιρέτων.

Επίσης, περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες θα λάβουν στις 10 Μαΐου, 450 εκατομμύρια από το πλεόνασμα, (αν και εδώ διατυπώνονται κάποιες ενστάσεις από βουλευτές της κυβέρνησης που αφορούν τα κριτήρια χορήγησης), καθώς διανέμεται το οικογενειακό επίδομα και θα δοθούν εντός των ημερών περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ σε αγρότες. Ποσό που αφορά υπόλοιπα της Ενιαίας Ενίσχυσης, αλλά και ενισχύσεις για ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και καλλιεργητές σκληρού σίτου.

Στις «καλές» ειδήσεις θα πρέπει να προστεθεί και η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, πέρα από το γεγονός ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους πληρώνοντας μόνο το μέρος των τελών που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους, το μέτρο θα αναθερμάνει και τα ταμεία του δημοσίου.

Οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα από τα αρμόδια υπουργεία με στοχευμένες παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ο στόχος είναι προφανής: «Στήριξη στους κοινωνικά αδύναμους».

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να συνεχιστούν οι κοινωνικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν και στην τσέπη τους την αλλαγή κλίματος που υπάρχει στην οικονομία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προβληματίζεται από το έγγραφο που έστειλαν στη Βουλή οι δύο ειδικές ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου που διερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και με το οποίο επισημαίνουν τον κίνδυνο ακόμη και αποφυλακίσεων βουλευτών και στελεχών της Χ.Α. μεσούσης της δίκης, λόγω παρέλευσης του 18μήνου των προφυλακίσεων.

Ο λόγος, σύμφωνα με τις ανακρίτριες. είναι η καθυστέρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την άρση της ασυλίας των υπόλοιπων εννέα βουλευτών του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Τάκη Μπαλτάκο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή