Market Beat: Μπορεί το ΧΑ να κρατήσει την ανοδική του τάση με τη «βοήθεια» των ομολόγων

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 10:18
UPD:10:18
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το ερωτηματικό στον τίτλο του σχολίου της Δευτέρας αφορούσε στο αν θα αποφάσιζαν οι αρμόδιοι την κίνηση που όλοι περίμεναν σχετικά με την έξοδο στην ελεύθερη αγορά δανεισμού. Την Τρίτη μεταμορφώθηκε σε πηγή αμφιβολιών για το αν θα επιλέξει αυτή την χρονική περίοδο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου. Απόφαση που θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση για επάνοδο στις αγορές δανεισμού μετά από πολλά χρόνια. Η εβδομάδα ξεκίνησε μετά από ένα φουσκωμένο σε ειδήσεις Σαββατοκύριακο, που καμιά τους δεν ήταν ουσίας, αλλά όλες από τους ευρωπαίους ιθύνοντες κατέτειναν στο να καταδείξουν την θετική εικόνα της ελληνικής περίπτωσης. Λες και είχε στοιχίσει στην αξιοπιστία της οικονομίας της ευρωζώνης η αναβολή – με υπογράμμιση των τοπικών πολιτικών ιδιομορφιών - της αξιολόγησης της Moody’s.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι δε εγχώριοι αναλυτές, με τις προβλέψεις τους, είχαν κάνει να φαίνεται σίγουρο ότι θα υπάρξει μέσα στη βδομάδα η έξοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ελεύθερη αγορά δανεισμού. Περίμεναν δε ότι μια «επιτυχής» έκδοση πενταετούς ομολόγου θα αποτελούσε σύνθημα για ένα κύμα εντολών αγοράς στην αγορά μετοχών. Προχθές τα μηνύματα από την πλευρά των αρμοδίων ήταν μικτά, αλλά χθες οι FT στο πρωτοσέλιδο είχαν αναφορά για το θέμα. Σημειώνοντας, πως οι αρχές της χώρας θα εκμεταλλευθούν το κλίμα που διαμόρφωσαν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό για τα ομόλογα της ευρωζώνης, ώστε να αντλήσουν κεφάλαια, στα πλαίσια μιας βελτίωσης που άρχισαν να εμφανίζουν τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας συνολικά.

Χθες η έκδοση των εντόκων γραμματίων ήταν επιτυχής και εκτός του χαμηλότερου επιτοκίου διέφερε από τις προηγούμενες κύρια στο ποιοι ( οι ξένοι θεσμικοί) απορρόφησαν το μεγαλύτερο ποσοστό.  Στην πιθανότητα έκδοσης πενταετούς ομολόγου σήμερα Τετάρτη αναφέρθηκε και η WSJ, αλλά το ΧΑ κινήθηκε πάλι καθοδικά.

Το κλίμα στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης είναι υπέρ της πτώσης των αποδόσεων (άνοδος της τιμής των ομολόγων) καθώς αρκετοί θεσμικοί των αγορών κρατικού χρέους θεωρούν πολύ πιθανά η ΕΚΤ να αναγκαστεί πιο γρήγορα από το τέλος του έτους να αποφασίσει ένα QE. Ένα πρόγραμμα αγορών από assets που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά ύψους ενός τρις ευρώ για να εφαρμόσει μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που θα καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού. Αυτοί αγοράζουν τώρα ομόλογα του ευρώ περιμένοντας να τα πουλήσουν αργότερα στην ΕΚΤ. Αλλά το κάνουν με το ευρώ σε πίεση. Άρα δεν αγοράζουν ευρώ με δολάρια, αλλά μάλλον πουλάνε θέσεις τους σε μετοχές των χρηματιστηρίων της Ευρώπης και τοποθετούνται στα ομόλογα της περιφέρειας κύρια, αφού εκείνων οι αποδόσεις σηκώνουν μεγάλη βελτίωση. Δηλαδή υπόσχονται μεγαλύτερα κέρδη ανά ευρώ. Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών και προχθές ήταν τόση που την ανέφεραν οι σχολιαστές του Reuters και πολλοί αναλυτές του εξωτερικού. Χθες όμως οι αποδόσεις ανέβηκαν λίγο.

Η άνοδος του ΓΔ στο πρώτο μέρος χθες ήταν εκτός του κλίματος που επικράτησε στην ευρωζώνη και υπογράμμισε, για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, πόσο ξεχωριστό είναι για κάποιους ξένους θεσμικούς το ΧΑ, αλλά η διάρκειά της ήταν  περιορισμένη. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα ήταν αρνητικό έντονα και με αρκετά δεδομένα που το στήριζαν.  Κορύφωση των τιμών στις 10:32 και 11:50 στις 1315 μονάδες και γλυκιά πτώση ως το επίπεδο στήριξης των 1299 μονάδων με κλείσιμο στις 1300, το -0,67% για τον μέσο όρο δεν ήταν «κακή» επίδοση για το ΧΑ,  μια μέρα που οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων βούτηξαν συντονισμένα μετά από βουτιά τη Δευτέρα πάνω από -1%.

Τεχνικά η αδυναμία να ξεφύγει ο ΓΔ από τα επίπεδα των 1300 μονάδων και ο 25άρης των 420,00 μονάδων και η ανατροπή των αιτίων που έριξαν τις αγορές μετοχών χθες, αποτελούν μια πρόκληση για τους θεσμικούς του ΧΑ. Αφού  στις συναλλαγές οι ξένοι υπερέχουν και καλούνται να καθορίσουν την τάση, γνωρίζοντας πως η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση και ευκαιρία για την ομάδα των θεσμικών που διαχειρίζονται funds των Αναδυόμενων Αγορών, αφού είναι αναδυόμενη με νόμισμα το ευρώ και το QE από την ΕΚΤ μπροστά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανακάμπτοντας από το τριήμερο πτωτικό σερί, με τις εταιρίες τεχνολογίας να γίνονται αυτή τη φορά μοχλοί ανόδου. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,06% στις 16.256,14 μονάδες, ο τεχνολογικόςNasdaq κατέγραψε κέρδη 0,82% στις 4.112,99 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 1.851,96 μονάδες.

Στο ταμπλό, μετά από ένα τριήμερο sell off οι μετοχές των Yahoo!, EBay, Facebook  και Google κατέγραψαν κέρδη πάνω από 2%. Κέρδη 8,8% σημείωσε η First Solar, καθώς οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν την εταιρεία ότι θα είναι από τις λίγες που θα επωφεληθούν από την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε υψηλό 6 ετών διαμορφώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς το Φεβρουάριο ανήλθαν στα 4,17 εκ. έναντι 3,87 εκ. τον Ιανουάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές χθες, με τους επενδυτές να ξαναστρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις της Ουκρανίας, καθώς σε αρκετές πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας υπάρχουν αντιδράσεις. Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,48% στις 6.591 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,21% στις 9.491 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,25% στις 4.425 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,3% στις 333,8 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 σήμερα σημείωσαν πτώση. Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται η κατάσταση στην ανατολική  Ουκρανία, όπου τις τελευταίες δύο ημέρες φιλορώσοι διαδηλωτες καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και συγκρούονται με την αστυνομία. Στο μεταξύ, η Ρωσία προειδοποίησε το Κίεβο πως η χρήση βίας στα ανατολικά μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο στη χώρα.

Στο ταμπλό, απώλειες 21% σημείωσε η Suedzucker, καθώς ανακοίνωσε έσοδα 7 δισ. ευρώ για το 12μηνο χρήσης που έληξε το πρώτο τρίμηνο του έτους, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 7,5 δισ. ευρώ. Απώλειες 9,2% για την Sports Direct, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 12 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της πώλησης της συμμετοχής της Ashley. Απώλειες 2,2% και για την London Stock Exchange Group, την εταιρεία που διαχειρίζεται το πρώτο ανεξάρτητο χρηματιστήριο στην ιστορία, καθώς ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιγκορ Σουβαλοφ ανέφερε ότι οι ρωσικές εισηγμένες στο LSE εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,9% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας τον Φεβρουάριο, μετά από την αδράνεια του Ιανουαρίου, καταδεικνύοντας ότι η βρετανική οικονομία κινείται σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%, ωστόσο η αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού κλάδου κατά 1% έδωσε ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή. Επτά από τους 13 κλάδους σημείωσαν αύξηση το Φεβρουάριο.

ΧΑ

Πτωτικά, στα κρίσιμα επίπεδα των 1.300 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κρατά συντηρητική στάση αφενός λόγω της αναμονής για την έξοδο στις αγορές και αφετέρου της εισόδου στην τελική ευθεία των εκλογών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,67% στις 1300,07 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1315,41 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1291,16. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 43,70% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 123,91 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 11,39 εκ. ευρώ  σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Τρίτη ημέρα πτώσης για τον FTSE25 και μάλιστα αυτή την φορά κάτω από το κρίσιμα τεχνικό και ψυχολογικό επίπεδο των 420 μονάδων. Με μικρές απώλειες πάντως (0,43%) και κλείσιμο στις 419,41 μονάδες. Έντονες πιέσεις στον Midcap που υποχώρησε κατά 1,88% στις 1266,06 μονάδες και με ανύπαρκτο ξανά τον τζίρο για τις είκοσι μετοχές του που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 3,4 εκατ. ευρώ.

Χθες, 52 μετοχές δεν έκαναν πράξη στο ταμπλό, ενώ ελάχιστες εξ αυτών (5) δεν  άνοιξαν, αν και είχαν αγοραστές επειδή δεν υπήρχε πωλητής στις τιμές που ζητούσαν οι αγοραστές (και οι πέντε στη τιμή του χθεσινού κλεισίματος, πρόκειται περί των Μεβάκο, Σφακιανάκης, Spider, Σιδμα και Eurobrokers). Παράλληλα, δεν ήσαν και λίγες εκείνες που είδαν τον τζίρο τους να ξεκινάει από ένα έως 200 ευρώ (ανάμεσά τους οι ΞΥΛΚ, Πήγασος, ΜΕΡΚO, ΕΤΕΜ, ΕΤΕΜ-4,67% Μουζάκης, Μοχλός, Fieratex, Centic, Geniki) και από 200 έως 500 ευρώ (μεταξύ αυτών μετοχές εταιρειών όπως αυτές των ΒΟΣΥΣ, ΒΥΤΕ, Καραμολέγκος, Παπουτσάνης, Κανάκης, Unibios, Ελγέκα, ΕΛΓΕΚ-10,00% Ιντεάλ και Profile).

Δύο μετοχές, Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,30% και Πειραιώς κάλυψαν το 50% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, ενώ το warrant της Alpha bank βρέθηκε στη 5η θέση της σχετικής κατάταξης με τζίρο 6,62 εκατ,. ήτοι με περίπου το 5%. Στη 3η θέση ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,36% με 14,7 εκατ. και ακολούθησε ο ΟΤΕ ΟΤΕ με 10,9 εκατ. ευρώ. Τουστέστιν μεθερμηνευόμενον, οι πέντε αυτοί τίτλοι απορρόφησαν το 75% περίπου.

Από πλευράς αποδόσεων στους θετικούς πρωταγωνιστές δικαιωματικά ανήκει μία θέση στις Καθημερινή (9,4%) με 122.500 τεμάχια και ανεκτέλεστο αγορών για 79.000 τμχ, Βιοκαρπετ με άνοδο 3,5% και με 37.400 τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ΦΦΓΚΡΠ στο 2,25% και με επάνοδο στα 25 ευρώ.

Στους αρνητικούς παρατηρεί κανείς μεταξύ άλλων τις Ελγέκα, Ιντρακάτ, ΣΑΤΟκ, ΧΚΡΑΝ, ΜΕΡΚΟ, Νάκας, ΕΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΠ-4,12%  Unibios, ΑΛΦΑΤΠ και Σαράντης. Αν και προκειμένου περί των ΑΛΦΑΤΠ και Σαράντης τι αρνητικές αναφορές μπορεί να γίνουν μετά την τόσο μεγάλη και αξιοσημείωτη ανοδική πορεία τους.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,13%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος του Εμπορίου (+2,24%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 44 κινήθηκαν ανοδικά, 85 καθοδικά, ενώ η τιμή 25 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders στα παράγωγα χθες μετά από πολλές μέρες και μετά από την τέταρτη διαδοχικά πτωτική συνεδρία για τον 25άρη έδωσαν στο ΣΜΕ λήξης Απριλίου τιμή εκκαθάρισης στις 420,50 μονάδες με τον υποκείμενο στις 419,41 δηλαδή μια μονάδα πάνω από τον 25άρη. Πιθανά διότι διαπίστωσαν την απροθυμία των επενδυτών να πωλήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικά blue chip όταν η τιμή που έδιναν οι αγοραστές στις μετοχές που ήθελαν δεν έβρισκε σύμφωνους τους κατόχους τίτλων, αν και οι δείκτες έδειξαν πως σήμερα μπορούν να περάσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Η στήλη θεωρεί πιθανότερη την συνέχεια στην κάθοδο ως τα επίπεδα των 410 μονάδων. Αν και το ελάχιστο ημέρας χθες, στις 416 μονάδες, λειτούργησε σαν στήριξη, ασθενής μεν, στήριξη δε. Με δεδομένο ότι ο ΚΜΟ50 ημερών οδηγήθηκε στις 417,13 μονάδες, μετά από κλείσιμο του FTSE στις 419, θα λέγαμε πως υπέρ ανοδικής αντίδρασης συνηγορεί και το γεγονός ότι 25άρης μπορεί να πέρασε κάτω από τον ΚΜΟ30 αλλά δεν έγινε το ίδιο με τον 50άρη.

Με τους επενδυτές στα παράγωγα να προσδοκούν ανατροπή στην βραχυπρόθεσμη τάση σήμερα και τη στήλη να περιμένει να λειτουργήσει η ισχυρή στήριξη στις 410 μονάδες, θα δοκιμαστεί η επιλογή μας, με βάση τις εξελίξεις γύρω την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust

Κατά το τελευταίο 10ημερο, οι θετικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αν εξαιρεθεί η μη αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης S&P και Moody΄s. Παρ΄ όλα αυτά η τελευταία "κορυφή" των 1380 μονάδων (19/3), δεν φαίνεται να απειλείται από τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας την αίσθηση ότι το τελευταίο ανοδικό κύμα προεξόφλησε όλες τις θετικές ειδήσεις που ακολούθησαν.

Από την άλλη, όσο πλησιάζει η περίοδος των εκλογών και με την πολιτική ένταση να αυξάνεται, σημειώνονται διακριτικές ρευστοποιήσεις θέσεων από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια, η συνέχιση των οποίων δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 1260 μονάδων. Για τον τελευταίο λόγο, θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας η αυξημένη ρευστότητα από πλευράς επενδυτών.

Η επόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τα rebalancing στους δείκτες FTSE και MSCI, που θα φέρει σημαντική αύξηση του τζίρου, αλλά και μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών, ανάλογα με τις σταθμίσεις. Επίσης, η Αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την επικείμενη γενική συνέλευση της Eurobank (Σάββατο 12/4), προκειμένου να πληροφορηθεί την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, αν αυτό δεν γίνει πιο μπροστά με ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Η βραχυχρόνια διορθωτική πορεία στην οποία έχει εισέλθει ο Γενικός Δείκτης, δεν μεταβάλει το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum της Αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται από το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας ενισχύθηκαν την Τετάρτη μετά την ανατροπή μιας σειράς τριών πτωτικών συνεδριάσεων στη Wall Street, αλλά οι ιαπωνικές μετοχές πιέστηκαν απότομα. Επειδή το γιεν εκτινάχθηκε, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν οι ελπίδες για εισαγωγή  βραχυπρόθεσμων κινήτρων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε 0,9%, λαμβάνοντας κουράγιο από την ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα futures για τους  FTSE 100 της Βρετανίας DAX της Γερμανίας και CAC 40 της Γαλλίας δεν αποκλείουν ανοδική έναρξη και στην ευρωζώνη.

Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν μια δύσκολη μέρα από το ισχυρότερο γιέν που διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων και τα κέρδη τους, όταν επαναπατρίζονται. Ο Nikkei μειώθηκε -1,93% επειδή το γιεν Ιαπωνίας είχε την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο του σε τέσσερις εβδομάδες έναντι του δολαρίου και του ευρώ, την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Το δολάριο αγόραζε 102,055 γεν, μετά από τα 101,55 γεν την Τρίτη όταν την Παρασκευή άγγιξε το υψηλό 2-1/2 μηνών των 104,13 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Το ευρώ ήταν στα 140,71 γεν μετά τα 140,08 την Τρίτη, ενώ πριν από μία εβδομάδα αγόραζε 143,475 γεν, μια κορυφή τριών εβδομάδων.

Μια πτώση αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων την Τρίτη μείωσε επίσης τη γοητεία του δολαρίου. Μετά τα δεδομένα των ΗΠΑ για την αύξηση των θέσεων εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα την Παρασκευή που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις πιο υψηλές προσδοκίες, με αποτέλεσμα, οι αγορές να επαναξιολογήσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων μετά την άνοδο 1% Τρίτη χάρη στο σημαντικά χαμηλότερο δολάριο και τις νέες εντάσεις στην Ουκρανία.

Η τιμή Spot του χρυσού διαπραγματεύεται στα 1.312,64 η ουγγιά, και δεν είναι μακριά από το υψηλό ημέρας της Τρίτης των 1.314,43 .

Η νέα ​​αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία παρείχε επίσης κάποια υποστήριξη για το πετρέλαιο, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και των δυτικών δυνάμεων μπορεί να διακόψει την παροχή από τη Ρωσία, που είναι μια από τους κορυφαίες εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Σήμερα κρατά τα μεγάλα κέρδη του από χθες και το Μπρεντ είναι στα 107,47 δολάρια.

Τα ΣΜΕ τριών μηνών του Χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διαπραγματεύονται σχεδόν επίπεδα κοντά σε υψηλά μίας εβδομάδας στα 6.656,00 δολάρια ανά τόνο .

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου, αναμένει η Wall Street Journal και το πρακτορείο Dow Jones ^DJI+0,06% Newswires να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές για δανεισμό. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα δύο ΜΜΕ, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετών τίτλων αξίας 2 δισ. ευρώ, αν οι συνθήκες είναι ομαλές. Την έκδοση έχουν αναλάβει η Deutsche Bank και η J.P. Morgan. Η Wall Street Journal επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο της έως τον Ιούνιο, αν και υπογραμμίζει ότι αυτή η έξοδος μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, συνδυάζεται με την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, εξέλιξη που αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα έχει σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως ένα χρεοκοπημένο κράτος.
  • Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook). Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015. Σε ό,τι αφορά την ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4%. Το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, προβλέποντας πληθωρισμό 0,4% το 2014 και 0,3% το 2015. Στο 1,2% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2014 και στο 1,5% το 2015.
  • Στο 3,01%, από 3,60%, υποχώρησε το επιτόκιο εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων που εξέδωσε την Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας 1,3 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,103 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,10 φορές.  Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Απριλίου 2014. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Σε 33% από 19% θα αλλάξει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,07% σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, υπό την προϋπόθεση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ-0,33% η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση των παρακάτω δεικτών:

    - Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α.
    - Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α.
    - FTSE/Χ.Α. Large Cap
    - FTSE/Χ.Α. Large Cap Net Συνολικής Απόδοσης
    - FTSE/Χ.Α. - Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης
    - FTSE/X.A. Δείκτης Αγοράς
    - FTSE/X.A. Τραπεζών

    Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της εταιρείας στις 16 Απριλίου.
  • Απομακρύνεται η Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής μετά από εξαετή ύφεση που οδήγησε σε απώλεια 25% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg. Οι ελπίδες για την ανάκαμψη της Ελλάδας έχουν αναπτερωθεί και αυτό φαίνεται στο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς και της αγοράς ομολόγων, μόλις δύο χρόνια μετά την ιστορική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές κοντά στην αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, αλλά πλέον η χώρα δείχνει να ακολουθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας στο δρόμο της επιστροφής στις αγορές. «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη διακηρύξει τη νίκη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα. Με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε κοινωνικό μέρισμα 500 εκατ. ευρώ», καταλήγει το Bloomberg.
  • Δεκαέξι προγράμματα αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη (ΕΥΑΘ,  ΟΛΠ,  ΟΛΠ+2,83%  ΟΛΘ,  ΟΛΘ+1,15%   ΤΡΑΙΝΟΣΕ,ΔΕΠΑ, Ιππόδρομος κ.ά.). Οκτώ προγράμματα επίκεινται βραχυπρόθεσμα (Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ+1,11% ΕΛΠΕ,ΕΛΤΑ κ.ά). Ακόμη τρία ακολουθούν μακροπρόθεσμα (ΔΕΗ, Καζίνο Πάρνηθας, Ψηφιακό Μέρισμα). Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 41 αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Κρατικά Λαχεία, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,04% κ.ά). Το ΤΑΙΠΕΔ προσφάτως αναθεώρησε τον στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις (3,5 δις βάσει του Προϋπολογισμού) σε 1,5 δις για το 2014. Για το 2015 ο στόχος ανέρχεται σε 2,3 δις. Από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου το 2011 έχουν υλοποιηθεί αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες προέκυψαν έσοδα ύψους 2,7 δις. Τα αντίστοιχα συνολικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 22,6 δις έως το 2020.
  • Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, και ώρα 10:00, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Revoil. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως του ποσού των 14 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.
     
  • Την Τρίτη 29 Απριλίου 2014, στις 09:30, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακή. Μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης είναι η έγκριση της προτεινόμενης από το δ.σ. διάθεσης κερδών και διανομής μερίσματος για τη χρήση 2013. Θα συζητηθεί επίσης η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με επιστροφή μετρητών στους μετόχους με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής.
  • Σε βελτιωμένα αποτελέσματα, χάρη στη συνεχιζόμενη, όπως εκτιμάται, διεύρυνση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά και των παραδοσιακά εκτεταμένων εξαγωγικών δραστηριοτήτων της, προσβλέπει για το 2014 η Motor Oil Ελλάς. Η εταιρεία κατάφερε το 2013 να παραμείνει κερδοφόρος, παρά την πτώση των μέσων περιφερειακών περιθωρίων διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου σε επίπεδα ίσα προς το 59% περίπου των περιθωρίων της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Στο 3,6% αναθεωρεί την εκτίμηση του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2014 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έναντι 3,7%, που ήταν η πρόβλεψη του Ιανουαρίου, ενώ για το 2015 αναμένει το ρυθμό να ανέλθει στο 3,9%. Αντίθετα, το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2014, από 1% που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ για το 2015 ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Σύμφωνα με το Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει χρήση αντισυμβατικών μέτρων, προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξη και να επιτύχει τους στόχους για τη σταθερότητα των τιμών.
  • Αύξηση 0,9% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας τον Φεβρουάριο, μετά από την αδράνεια του Ιανουαρίου, καταδεικνύοντας ότι η βρετανική οικονομία κινείται σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%, ωστόσο η αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού κλάδου κατά 1% έδωσε ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή. Επτά από τους 13 κλάδους σημείωσαν αύξηση το Φεβρουάριο.
  • Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ξεκίνησε την Δευτέρα με αφορμή την κατάληψη του κτηρίου της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και την ανακήρυξη, από τους φιλορώσους διαδηλωτές, της ίδρυσης αποσχιστικής «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ΥΠΕΞ Κέρι προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ ότι τυχόν περαιτέρω αποσταθεροποίση της Ουκρανίας θα έχει επιπλέον κόστος για τη Μόσχα. Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για πληρωμένους διαδηλωτές και προειδοποίησε τον πρόεδρο Πούτιν για την οποιαδήποτε κίνηση αποσταθεροποίησης της ανατολικής Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
  • Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο και πως η πρόταση της Γαλλίας να της δοθεί επιπλέον χρόνος για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος αποτελεί μια «δοκιμασία» για τους κανόνες. «Είναι ζωτικής σημασίας να εμείνουμε σε αυτούς του κανόνες. Δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέους κανόνες, θα πρέπει και να τους τηρήσουμε», δήλωσε στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση ο Βάιντμαν. «Η Γαλλία αποτελεί μια δοκιμασία για την αξιοπιστία των κανόνων αυτών», πρόσθεσε.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα