Reuters: Εκπληκτική η ανάκαμψη της Ελλάδας

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 07:45
UPD:09:20
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Για εκπληκτική ανάκαμψη της Ελλάδας κάνει λόγο σε άρθρο του ο σχολιαστής του πρακτορείου Reuters Ούγκο Ντίξον.

«Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Αν και προειδοποιεί ότι «υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει», υπογραμμίζει ότι «η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%».

Αποδίδει ακόμη εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά, τονίζοντας ότι «έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της».

«Οι πιο σημαντικές επιτυχίες», όπως εκτιμά «ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος».

Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, επισημαίνει ο Ούγκο Ντίξον.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα