Γνώμη: Προσδοκίες για το χρέος

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 07:00
REUTERS/KACPER PEMPEL

Το περισσότερο που μπορούμε να περιμένουμε πριν από τις εκλογές είναι μια δέσμευση, ενδεχομένως στο Εurogroup της 5ης Μαΐου, ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ξεκίνησαν με την κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών και συνεχίστηκαν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και την επιβεβαίωση από τους εκπροσώπους των δανειστών του μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουν δημιουργήσει μια δυναμική υπέρ της χώρας μας στις Βρυξέλλες και σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.

Είναι αλήθεια πως όταν η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να βγει δοκιμαστικά στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου, στη βελγική πρωτεύουσα επικράτησε αρχικά μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Δεν πίστευαν σε «έξοδο» τόσο σύντομα μετά το «κούρεμα» των ομολόγων. Επιπλέον, θεωρούσαν ότι μια αποτυχημένη έξοδος θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους «αδύναμους κρίκους», αλλά και να χαλάσει το γενικότερο κλίμα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στις αγορές.

Ολα άλλαξαν όμως μετά την εντυπωσιακή παρουσία στις αγορές των δύο συστημικών τραπεζών.

Από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες από τους αξιωματούχους και τους εταίρους να βάλουν «πλάτη», στην παρούσα φάση σε φραστικό επίπεδο, βγάζοντας προς τα έξω τη θετική εικόνα της οικονομίας, ώστε να εδραιωθεί η δυναμική που υπάρχει στις διεθνείς αγορές έναντι της χώρας μας.

Το ίδιο έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύντομη συνάντηση που είχε προχθές στις Βρυξέλλες με την Ανγκελα Μέρκελ.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανταποκρίθηκαν με τις θετικές δηλώσεις που έκαναν στο πλαίσιο του Εurogroup της Αθήνας, ενώ και η επίσκεψη της κας Μέρκελ στις 11 Απριλίου στην Αθήνα αφενός αποσκοπεί στη στήριξη και επιβράβευση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση και αφετέρου θέλει να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι οι εταίροι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα.

Στην έδρα της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι καταλυτικό ρόλο στη θεαματική βελτίωση του κλίματος έπαιξε η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κλίμα θα αλλάξει σε μόνιμη βάση όταν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, εξέλιξη που πιστεύουν ότι μπορεί να πάρει ακόμη και έξι μήνες, ενώ πολλές κυβερνήσεις, κυρίως το Βερολίνο, δεν θέλουν καμία απόφαση πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση από ακραία κόμματα που αντιτίθενται σε διασώσεις χωρών από την αρχή της κρίσης.

Το περισσότερο που μπορούμε να περιμένουμε πριν από τις εκλογές είναι μια δέσμευση, ενδεχομένως στο Εurogroup της 5ης Μαΐου, ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα