Νέα λεκτική παρέμβαση Ντράγκι – Είμαστε έτοιμοι για μη συμβατικά μέτρα

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 15:49
UPD:16:23
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Για μία ακόμη φορά ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επέλεξε τη λεκτική παρέμβαση στις αγορές, αναφέροντας σε όλους τους τόνους ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

«Η απόφαση για την υιοθέτηση, εάν χρειαστεί, μη συμβατικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν ομόφωνη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εάν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι υπήρξε συζήτηση για ένα πρόγραμμα ανάλογο του QE της Federal Reserve, το οποίο συνίσταται στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να πλήξουν την οικονομία, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται με μετριοπαθείς ρυθμούς, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2015.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί επιβεβαιώνουν την μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προσδοκία για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ωστόσο οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο, ήτοι χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%.

Ο κ. Ντράγκι δεν απέκλεισε την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι θα παραμείνουν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στο σημερινό ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Η προσδοκία αυτή βασίζεται στις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, δεδομένης της ευρείας αδυναμία της οικονομίας, του υψηλού βαθμού μη χρησιμοποίησης παραγωγικών συντελεστών και της υποτονικής πιστωτικής επέκτασης.

Στα οικονομικά στοιχεία, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2%, σε τριμηνιαία βάση, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, έναντι 0,1% και 0,3% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υπάρξει κάποια περαιτέρω βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, η οποία θα ενισχυθεί από την τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, καθώς και στην πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από πλευράς κυβερνήσεων. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα υποστηρίζονται πλέον από τη συγκρατημένη αύξηση των τιμών και ιδίως των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, αν και οι αγορές εργασίας έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και, συνολικά, η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής είναι επιβαρυντική. Επιπλέον, οι απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι καθοδικοί. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες. Άλλοι κίνδυνοι μπορεί να είναι η ασθενέστερη από το αναμενόμενο εγχώρια ζήτηση και η ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και η ασθενέστερη αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) στην Ευρωζώνη ήταν 0,5% το Μάρτιο, κάτω από το 0,7% το Φεβρουάριο. Η μείωση αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών των τροφίμων, αγαθών και υπηρεσιών, ενώ τροφοδοτήθηκε εν μέρει από μια πιο μετριοπαθή μείωση των τιμών της ενέργειας. Με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις επικρατούσες τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για την ενέργεια, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να επιταχυνθεί κάπως τον Απρίλιο. Κατά τους επόμενους μήνες, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, πριν αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2015, όταν και θα φθάσει σε επίπεδα κοντά στο 2% προς το τέλος του 2016. Την ίδια στιγμή, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών.

Αναφορικά με την πορεία του τραπεζικού κλάδου, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να είναι υγιής ο κλάδος. Από το καλοκαίρι του 2012, έχει σημιωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση της κατάστασης χρηματοδότησης των τραπεζών. Προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης στις χώρες, είναι σημαντικό ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών να συνεχίσει να μειώνεται και η ανθεκτικότητα των τραπεζών να ενισχυθεί όπου χρειάζεται. Αυτός είναι ο στόχος της τρέχουσας συνολικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Δεν θα πρέπει να υποπέσουν σε λάθη του παρελθόντος και να συνεχίσουν τα μέτρα εξυγίανσης ώστε να μειωθούν τα επίπεδα χρέους, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι δημοσιονομικές στρατηγικές θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια φιλική προς την ανάπτυξη εξυγίανση προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη ποιότητα δημοσίων υπηρεσιών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις στρεβλωτικές επιπτώσεις της φορολογίας. Τέλος, απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικά βήματα για τη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και εργασίας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης, τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και της ευελιξίας της οικονομίας.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα