Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Ντράγκι

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 23:17
UPD:23:20
EPA/ANDY RAIN

Φωτογραφία αρχείου.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, με τον FTSE 100 να παραμένει έως το τέλος αδύναμος, λαμβάνοντας ώθηση από τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα υπάρξει παρέμβαση εάν χρειαστεί η οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15% στις 6.649 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε κατά 0,06% στις 9.629 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,23% στις 4.449 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 337,25 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 12 σημείωσαν κέρδη.

Για μία ακόμη φορά ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επέλεξε τη λεκτική παρέμβαση στις αγορές, αναφέροντας σε όλους τους τόνους ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

«Η απόφαση για την υιοθέτηση, εάν χρειαστεί, μη συμβατικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν ομόφωνη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,25%, 0,75% και 0,00% αντιστοίχως.

Στο ταμπλό, απώλειες 2,7% κατέγραψε η μετοχή της Nokia καθώς, ο φινλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιών προχώρησε σε προβλέψεις για μειωμένα κέρδη το τρέχον έτος λόγω της μειωμένης προοπτικής της ρωσικής οικονομίας και των επιδράσων από την υποχώρηση του ρουβλίου.

Η Pernod Ricard υποχώρησε κατά 1,1%, καθώς η Credit Suisse μείωσε τη σύσταση της για την παραγωγό της βότκας Absolut και του ουίσκι Chivas Regal, σε underperform.

Στον αντίποδα, η BTG, βρετανική εταιρία βιοτεχνολογίας ενιχύθηκε κατά 1,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις για το 12μηνο χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 275-285 εκατ. ευρώ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ τον Μάρτιο του 2014, από 53,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι όταν ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες, καταδεικνύει ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι υπήρξε απρόσμενη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, αφού αυξήθηκαν κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8%



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα