Έκλεισε το θέμα των τραπεζών - Παραμένουν τα άλλα αγκάθια

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 07:36
UPD:16:07
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σε εννέα ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες -που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή- θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) και την ιδιωτικοποίησή της.

Αυτό διευκρίνισε τα ξημερώματα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφού είχε προηγηθεί η εξάωρη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία έκλεισε ουσιαστικά και ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό για το μέλλον των τραπεζών.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση («το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά). Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο, επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».

Στην πολύωρη διαπραγμάτευση η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούσε και στο δημοσιονομικό σκέλος.

Όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η κυβέρνηση βρίσκεται εντός του χρονικού στόχου. Έγινε μεγάλη πρόοδος και σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο τη Δευτέρα».

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος συναντήσεων

Τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν ξανά σήμερα σε διαδοχικές συναντήσεις υπουργών με την τρόικα.

Ειδικότερα, με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντώνται: 

  • ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης με θέματα συζήτησης την διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο που φέρεται να ζητούν οι πρώτοι και το 2015.
  • ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ο οποίος θα διαπραγματευτεί για τα γνωστά «αγκάθια» των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και έναντι των πρόσθετων απαιτήσεων για κατάργηση τριετιών, lock out κ.ά.
  • ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης με θέμα συζήτησης το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.
  • ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης με στόχο να υπάρξει συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από τον ΟΟΣΑ.

Συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να έχει σήμερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα.

Επίσης υπό συζήτηση, παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2014), για το οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διαφέρουμε με την τρόικα για το ύψος, αλλά αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο».

Μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με την τρόικα ο επόμενος στόχος είναι να υπάρξει επιβεβαίωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσει η συζήτηση, εντός του Μαΐου, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ σημείωσε πάντως ότι «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων».

Όσον αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, είπε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε με την τρόικα».

Η κυβέρνηση, προσδοκά, εξάλλου, να μπορέσει να προσφύγει, από το β΄ εξάμηνο εφέτος, εκ νέου στις αγορές για δανεισμό (σ.σ. δεν έχει υπάρξει επ' αυτού διαφωνία της τρόικας). Στόχος θα είναι η δοκιμαστική προσφυγή, μέσω ενός μικρού ποσού 5ετών ομολόγων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η καμπύλη του χρέους της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα