Market Beat: Η αντίδραση των θεσμικών στις τραπεζικές εξελίξεις διαμορφώνει τάση

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 10:10
UPD:10:15
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας θα λέγαμε ότι είχε χαρακτήρα ανιχνευτικό των διαθέσεων των ισχυρών θεσμικών από την πλευρά των εγχώριων επενδυτών πάσης φύσης. Πολλοί έχουν ακόμα την αρνητική προκατάληψη που οδηγεί στο φαινόμενο, κάθε φορά που σημειώνουν οι βασικοί δείκτες νεότερα υψηλά, κάποιοι να αναρωτιούνται αν αυτά δικαιολογούνται ή είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών κινήσεων βραχέων οριζόντων. Με βάση την εικόνα της πραγματικής οικονομίας και από τη ροή των ειδήσεων από το μέτωπο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ορισμένοι συμπεραίνουν ότι η άνοδος είναι αδικαιολόγητη. Φοβούνται συνεπώς και πουλάνε για να ενθυλακώσουν τα όποια κέρδη υπάρχουν ενώ άλλοι μόλις φθάνει η μετοχή στην τιμή κτήσης την πωλούν για να ανακουφιστούν από το πολυετές άγχος.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η δυναμική της αγοράς ωστόσο ακριβώς επειδή δεν κυριαρχούν στις συναλλαγές οι εγχώριοι παράγοντες στηρίζεται σε προσδοκίες σχετικές με την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα. Μπορεί στα μάτια των εγχώριων επενδυτών και κεφαλαιούχων να συνεχίζεται η ύφεση και να μην φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ αλλά οι θεσμικοί του δολαρίου βλέπουν την θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ σταθερή και αντιλαμβάνονται ότι οι εταίροι δεν θα αφήσουν να εκτροχιαστεί η προσπάθεια εξυγίανσης και στήριξης της οικονομίας.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των ημερών αφορά στις τράπεζες και αρκετοί επαγγελματίες θεωρούν ενδεικτική για το μέλλον τη στάση που θα κρατήσουν η κυβέρνηση, η διοίκηση της ΕΥΡΩΒ και σημαντικά funds του εξωτερικού, σχετικά με την ΑΜΚ της.  

Για τις τράπεζες πλέον η αντιμετώπιση θα γίνεται ξεχωριστά και ανάλογα με τις προσδοκίες που προκαλεί η συγκυρία και η αντιμετώπιση της ανάγκης κάλυψης της κεφαλαιακής της επάρκειας από τις διοικήσεις. Αυτό τόνισαν οι μεταβολές των μετοχών τους με την ΕΤΕ και τις ΑΤΤ και ΕΥΡΩΒ με άνοδο ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ που θα λέγαμε ότι ήταν η πρώτη αντίδραση των μικρομετόχων όταν κατάλαβαν πως θα χρειαστεί να τοποθετήσουν φρέσκο χρήμα για να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Εκτός όμως των τραπεζών, που έχουν ένα σημαντικό ρόλο, οι επενδυτές του ΧΑ υπογράμμισαν χθες με τη συμπεριφορά τους πως δεν θεωρούν ότι έχει εξαντληθεί το ανοδικό momentum για πολλά από τα blue chip του 25άρη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Με μικρή πτώση έκλεισε η Wall Street έπειτα από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς η πτώση στις εξαγωγές της Κίνας προβλημάτισε την αγορά για τη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,21% στις 16.418,68 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,04% στις 4.334,45 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,05% στις 1.877,17 μονάδες.

Ενδοσυνεδρικά οι απώλειες των δεικτών έφτασαν έως και το 0,6%, αλλά την τελευταία ώρα έκαναν την εμφάνιση τους μεγάλα κεφάλαια περιορίζοντας τις απώλειες σχεδόν στο ελάχιστο. Χθες ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά από πέντε χρόνια συνεχούς bull market στη Wall Street, η οποία ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 2009. Από εκείνη την ημερομηνία, στάμάτησε το ανελέητο sell off που είχε προκαλέσει η χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ που οδήγησε και στην κατάρρευση της Lehman Brothers. Έκτοτε, ο δείκτης - βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς, ο S&P 500, έχει κερδίσει 177%, με πολλούς αναλυτές να παρομοιάζουν την άνοδο με εκείνη της δεκαετίας του 1990 που οδήγησε στη φούσκα των εταιρειών του διαδικτύου.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, από τους 10 κύριους κλάδους του S&P 500, οι οκτώ κατέγραψαν απώλειες, καθώς εκτός από τις ανησυχίες για τις εξαγωγές της Κίνας, οι εξελίξεις στην Κριμαία της Ουκρανίας μόνο καθησυχαστικές δεν είναι, όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα που θα κρίνει την προσάρτηση της στη Ρωσία ή όχι. Στο ταμπλό, με απώλειες 1,3% έκλεισε η Boeing, με την αγορά να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στις πωλήσεις της εταιρείας η εξαφάνιση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, με τους 239 επιβάτες να αγνοούνται. Άλμα 11% κατέγραψε η Chiquita Brands International, καθώς η αγορά υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη συμφωνία ολικής συγχώνευσης με την Fyffes, ύψους 1,07 δισ. δολάρια. Κέρδη 6,2% και για την FMC, μετά την ανακοίνωση ότι θα διαχωριστούν οι δραστηριότητες της σε δύο εταιρείες μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να γίνει ο όμιλος περισσότερο ευέλικτος στις νέες επενδύσεις.

Ευρώπη

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο επίκεντρο των πτωτικών πιέσεων. Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία αφενός και η αναπάντεχη πτώση των εξαγωγών της Κίνας αφετέρου, οδήγησαν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε διόρθωση των θέσεών τους.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,35% στις 6.689 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,91% στις 9.266 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,10% στις 4.371 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,5% στις 331,27 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 12 έκλεισαν με απώλειες. Με απώλειες έκλεισαν οι εταιρείες μεταλλευμάτων, με τον κλάδο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Stoxx 600, ήτοι 2,3%.

Η Aurubis, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στη Γερμανία,υποχώρησε κατά 4,1% και η Fresnillo έχασε 3,5%. Η Vodafone υποχώρησε κατά 3,4%, με την αγορά να μην επικροτεί τα σχέδια της διοίκησης για την προσφορά των 7,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να καταθέσει για την Grupo Corporativo Ono. Στον αντίποδα, με κέρδη 2,4% έκλεισε η Hochtief, καθώς προσέφερε 1,16 δισ. δολάρια Αυστραλίας για να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Leighton Holdings στο 74% από 59% σήμερα. Η Hochtief ανέφερε ότι το deal είναι στρατηγικής σημασίας για την παρουσία της στην Αυστραλία. Άλμα 11% κατέγραψε η Iliad, καθώς η Bouygues ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για την πώληση μέρους του δικτύου της στην εταιρεία έναντι 1,8 δισ. ευρώ. Η Bouygues ενισχύθηκε κατά 8,5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 18,1% σημείωσαν οι εξαγωγές στην Κίνα τον Φεβρουάριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθούν. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,1%, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο ύψους 23 δισ. δολ. έναντι εμπορικού πλεονάσματος 32 δισ. δολ. τον Ιανουάριο.

Χ.Α.

Διορθωτικά κινήθηκε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με το ταμπλό να εμφανίζει δύο πρόσωπα και τις τράπεζες να δίνουν τόνο στις συναλλαγές. Η συνεδρίαση ήταν αρκετά δυναμική, με ισχυρή χείρα βοήθειας από την Εθνική και τις Ελλάκτωρ,  Μυτιληναίος, Jumbo (νέο ιστορικό), ΕΛΠΕ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,19% στις 1338,68 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.358,56 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.336,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 31,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 127,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,92 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών, ο κλάδος έχει βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς η αγορά αποτιμά τα κυοφορούμενα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης. Μάλιστα, πλήθος αναλύσεων είδαν το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα, συγκλίνοντας στο συμπέρασμα ότι αν και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν πολύ θετικό βήμα, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης.

Σημαντικοί παράμετροι στην επενδυτική συμπεριφορά είναι επίσης οι όροι συμμετοχής ή μη των warrants των τραπεζών στις ΑΜΚ της Πειραιώς και της Alpha Bank. ΑΛΦΑ-4,02% Παράλληλα, η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι ΑΜΚ των δύο τραπεζών θα ορίσει και το dilution των υφιστάμενων μετόχων. Έτσι η αγορά επιχειρεί να αποτυπώσει στο ταμπλό τις δύο αυτές σημαντικές εξελίξεις, πιέζοντας τις μετοχές των δύο τραπεζών. Άλλωστε η Alpha Bank υποχώρησε κατά 4% και η Πειραιώς κατά 5,2%.

Ένας ακόμη λόγος της χθεσινής στάσης της αγοράς αποτέλεσε αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μια πολιτική δήλωση στήριξης, δείγμα της οποίας έδωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, με την είσοδο του στη συνεδρίαση.

Στο ταμπλό, ΔΕΗ, ΔΕΗ-1,21% ΟΤΕ ΟΤΕ-0,31% και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,83% δείχνουν και πάλι εξαιρετική συμπεριφορά. Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Αττικής, Eurobank, Κορδέλλου, Νηρέας, ενώ απογοητευτική παραμένει η εικόνα αρκετών δεκάδων μετοχών (Space, Μοντα, ΑΛΚΟ, Κέκροπας, ΕΛΒΕ, Μοχλός, Τζιρακιάν, κλπ). Παράλληλα ξεχώρησε η μετοχή της Κρι - Κρι, ΚΡΙ+7,22% η οποία ενισχύθηκε κατά 7,2%, μετά την ανακοίνωση ότι θα επενδύσει σε νέα μονάδα γιαουρτιού στις Σέρρες περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-2,36%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+2,73%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,71% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,83%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 71 κινήθηκαν ανοδικά, 79 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη. Συνεχίζεται, στο μεταξύ η εικόνα να μην κάνουν πράξη αρκετές δεκάδες μετοχές, μεταξύ αυτών οι ΒΙΣ, Λούλη, ΑΒΕ, ΓΕΒΚΑ, Ελινόιλ, ΕΛΙΝ Τηλετύπος,ΤΗΛΕΤ Μεβακο, FG Europe, ενώ αρκετές δεκάδες είδαν τις δικές τους συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 300 τεμάχια. Ανάμεσά τους οι τίτλοι των Κουάλ (7), Κυριακούλης (1), Γαλαξίδι (1), Δομική (21), Byte (30), Γενική (2) κλπ.

Τεχνική ανάλυση

Η αγορά παραγώγων εδώ και αρκετούς μήνες έχει λειτουργήσει με μεγάλη ακρίβεια ως προάγγελος των μεταβολών στην τάση και χθες με τον 25άρη στο -0,71% και τερματισμό πάνω στις 430 μονάδες οι traders έστειλαν το ΣΜΕ Μαρτίου σε εκκαθάριση στις 432,00 μονάδες. Για αυτό και μόνο θεωρούμε πιθανή την κίνηση προς τα άνω του δείκτη των blue chip αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως συνεχίζεται το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές που την περασμένη εβδομάδα ήταν στις πλέον ανοδικές όπως τα ΕΛΠΕ που το +2,3% χθες ακολούθησε την άνοδο κατά +5,9% της πρώτης βδομάδας του Μαρτίου.

Το ίδιο ίσχυσε για την ΕΧΑΕ με κέρδη +1,7% χθες, και +6,1% την προηγούμενη βδομάδα, ενώ η ΙΝΛΟΤ έμεινε αμετάβλητη, μετά το +9,3% εβδομαδιαία άνοδο. Βέβαια αξίζει αναφοράς επίσης η ανατροπή στην εικόνα της δυναμικής αρκετών μετοχών από τις πτωτικές της περασμένης εβδομάδας. Η ΜΠΕΛΑ που είχε πτώση -1,7% σε τέσσερις συνεδριάσεις, χθες εκτινάχθηκε κατά +3,33%, η ΟΛΠ μετά το -0,81% στη βδομάδα κέρδισε χθες +1,7%. Μια μετοχή με μεγάλη βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των ΓΔ  και 25άρη είναι η ΕΕΕ και αυτή έχει σαφές καθοδικό momentum, κλείνοντας στα 17,80 ευρώ φαίνεται να αναζητά ένα σκληρό πυθμένα. Θεωρούμε με άλλα λόγια συνάρτηση της δυναμικής των επιμέρους τίτλων την τάση που θα αποκτήσει ο 25άρης και προφανώς εκτιμούμε πως θα κερδίσουν οι ανοδικές.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές στήθηκαν στα πόδια τους σήμερα μετά από μια ταραγμένη πορεία την προηγούμενη συνεδρία, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της Κίνας κράτησε τα νεύρα τεντωμένα και τα επίπεδα των τιμών των εμπορευμάτων σε πλαγιοκαθοδική δυναμική.

Τα περισσότερα περιφερειακά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, με τον Nikkei να κερδίζει 0,69% και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να φαίνεται πως θα έχουν ανοδικό άνοιγμα περίπου 0,2%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να ανεβαίνει κατά 0,3%, μετά την πτώση κατά -1,3% τη Δευτέρα. Η αγορά στη Σαγκάη ήταν επίπεδη επικίνδυνα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο ενώ οι τιμές για τις πρώτες ύλες για βιομηχανικά προϊόντα κάτω από το νερό στον απόηχο της πτώσης σοκ του Φεβρουαρίου των κινεζικών εξαγωγών.

Το μπρεντ έχασε άλλα 16 σεντς, φθάνοντας στα 107,92 δολάρια , ενώ το πετρέλαιο των ΗΠΑ συνέχισε τη μείωση του προς τα 101,06 δολάρια το βαρέλι.

Η Wall Street κατάφερε να τελειώσει σταθερά τη Δευτέρα μετά από την επιτυχή προσπάθεια να αποκαταστήσει τις απώλειες που σημείωσε νωρίς. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones . DJI έκλεισε με πτώση -0,21%, ενώ ο S&P 500 έχασε μόλις -0,05% τοις εκατό .

Οι αγορές Forex ήταν εκπληκτικά ήρεμες με το δολάριο ΗΠΑ να έχει αλλάξει ελάχιστα έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Ακόμη και νομίσματα από τους κυριότερους εξαγωγείς πρώτων υλών εμφανίζουν μόνο μικρές απώλειες . Το δολάριο της Αυστραλίας σταθεροποιήθηκε στα 0,9030 δολάρια μετά από απώλεια μισό σεντ τη Δευτέρα.

Το ευρώ ήταν σταθερά στα 1,3870 δολάρια, ενώ το δολάριο κατέγραψε οριακά κέρδη ως τα 103,27 γιεν.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σήμερα επανέλαβε τη δέσμευση για μαζικά νομισματικά μέτρα τόνωσης κατά την τακτική συνάντηση της επί της πολιτικής της, αλλά υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τις εξαγωγές μετά τα πρόσφατα δεδομένα που έδειξαν μια υποχώρηση των ρυθμών. Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ένα σεμνό ρυθμό 0,7% σε ετήσια βάση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, καθώς οι καθαρές εξαγωγές αποδείχθηκε ότι ήταν μια αιτία επιβράδυνσης, εντείνοντας την πίεση για νέες μορφές δράσης από την κεντρική τράπεζα.

Ο χρυσός ήταν σχεδόν σταθερός στα 1.341,70 η ουγγιά σήμερα, καθώς οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και τη γεωπολιτική κρίση της Ουκρανίας έκαναν τους επενδυτές να αναζητούν ακόμα το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Σε ένα σημάδι της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πολύτιμο μέταλλο εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο χρυσού στον κόσμο είδε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη εισροή σε ένα μήνα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ηλίας Ζαχαράκης αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε κατάφερε να κάνει και νέα υψηλά κλεισίματα σε δείκτες και αρκετές μετοχές. Πλέον το "stop" μας ανεβαίνει στο 413, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ημερήσιο γράφημα, ενώ η τάση είναι κυρίαρχη και καθημερινά έχουμε κάποιους νέους τίτλους που κάνουν νέα υψηλά. Η ανοδική τάση είναι θεαματική με επόμενο στόχο την περιοχή του 450 και 1385 αντίστοιχα, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη ενώ οι τίτλοι έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις τεχνικά.

Από την άλλη, είδαμε τι κεφάλαια χρειάζεται ο Τραπεζικός κλάδος ενώ το καινούργιο δεδομένο είναι πως οι δύο μεγάλες συστημικές Τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς αποφάσισαν να κάνουν νέα ΑΜΚ, κάτι που θα τις κάνει "περισσότερο ιδιωτικές" από την μία, ενώ από την άλλη θα επιστρέψουν πίσω τα χρήματα στο Κράτος από την βοήθεια του 2009 και προ της κρίσης χρέους, διαγράφοντας τις προνομιούχες μετοχές, με την διαφορά ότι πιθανότατα το Κράτος δεν ξέρουμε αν θα πληρωθεί το υποτιθέμενο ετήσιο επιτόκιο του 10%. Αυτό, στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχει την σημασία του, από την στιγμή που υπάρχουν "ζεστοί" ξένοι επενδυτές στον κλάδο, μιας και το ποσό αυτό είναι ικανό να κλείσει ουσιαστικά και το δημοσιονομικό κενό του ίδιου του Κράτους, καθώς το ποσό από τις ΑΜΚ θα πάει κατευθείαν στο ταμείο του. Αυτό από μόνο του, ως νέο, είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για την εικόνα της οικονομίας, ενώ αν το φθινόπωρο προχωρήσουμε και σε μία σοβαρή ελάφρυνση χρέους τότε τα πράγματα θα γίνουν σημαντικά καλύτερα.

Αυτά βλέπουν οι ξένοι και αγοράζουν "δίχως αύριο" Ελληνικές μετοχές και Ελληνικά ομόλογα. Η διαφορά είναι πως αυτοί βλέπουν λίγο πιο μπροστά, σε σχέση με τους Έλληνες επενδυτές και σε σχέση με την πραγματική οικονομία στην παρούσα φάση.
Σε λίγα χρόνια πραγματικά θα αναρωτιόμαστε τι κάναμε την εποχή της κρίσης και πως είναι δυνατόν να κοιτάμε τόσο βραχυπρόθεσμα στον χρόνο όταν θα μπορούσαμε να βγάλουμε τεράστιες αποδόσεις από την ίδια την Αγορά. Όλο το παιχνίδι παίζεται από Αμερικάνικα κεφάλαια τα οποία ξέρουν και ακολουθούν το Αμερικάνικο δοκιμασμένο μοντέλο, που μέχρι τώρα τουλάχιστον φάνηκε να αποδίδει.

Σε μία "bull" Αγορά δεν χρειάζεται βιασύνη, τουλάχιστον στις πωλήσεις, ενώ ένα σχέδιο στην διαχείριση μίας θέσης είναι καλύτερη στρατηγική μέχρις ότου ένα διάγραμμα γυρίσει πτωτικό. Συνεχίζουμε να είμαστε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι στην Αγορά με τον μεγάλο μας στόχο στην περιοχή του 1385-1500. Όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ανεξάρτητα από τις όποιες αναταράξεις και με όποιες αφορμές. Τα ξένα κεφάλαια συνεχίζουν και εισρέουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα η Αγορά να έχει αποκτήσει σημαντική τάση, ενώ ακόμα δεν έχει μπει σε υπέρ αγορασμένη, τεχνικά, περιοχή. Μέχρι και τις 23 Απρίλη δεν βλέπουμε κάτι να χαλάει την Αγορά, ενώ το πόσο γρήγορα κινείται μας βάζει σε σκέψεις μιας και ο στόχος έτους μπορεί να πιαστεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Το 'sentiment' ανάμεσα σε πραγματική οικονομία και Χρηματιστήριο δεν πρέπει να μας παρασέρνει στις κινήσεις μας, μιας και είναι δεδομένο πως θα έρθει η περίοδος εκείνη που αρκετοί επενδυτές θα πειστούν για την Αγορά. Ακόμα φαίνεται πως αυτό δεν έχει συμβεί.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
No news is good news Η απουσία σημαντικών ειδήσεων είναι καλό νέο για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο έως σήμερα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του   Eurogroup. O Ντέισλμπλουμ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχτεί συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι πως θα υπάρξει αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να κάνει από την πλευρά της ό,τι καλύτερο μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος της εβδομάδας ζήτησε από την κυβέρνηση το Eurogroup, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τη συζήτηση στο Eurogroup ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά ζητήματα. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καταλήξουν πολύ σύντομα σε συμφωνία.

Στο 51,5% αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο έναντι 49,9% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 3,3%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ. Οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 52,8% της συνολικής αξίας συναλλαγών, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Φεβρουάριος ήταν ο 16ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά υπερέβησαν τις εκροές.

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (υπό Ειδική Εκκαθάριση) στην εταιρία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η εκποίηση της συμμετοχής, με τους κατά το δυνατόν πιο συμφέροντες όρους, παραμένει πρωταρχικός στόχος του υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματος  και σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.

Στα 2,922 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2013 τα κέρδη της Alpha BankΑΛΦΑ-4,02% όπως ανακοίνωσε η τράπεζα στα αποτελέσματα μετά φόρων. Τα Καθαρά Αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, εξαιρουμένης της θετικής επιπτώσεως από την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης -ύψους 3,3 δισ. ευρώ- εμφανίζουν ζημιές 304 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε 62,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, μειωμένες κατά 548 εκατ. το δ΄ τρίμηνο. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 52,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 0,4 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο, ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε 9,9 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη, 27 Μαρτίου2014, στις 8:30 π.μ., θα ανακοινώσει η Frigoglass ΦΡΙΓΟ +0,60%  τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Η διοίκηση της εταιρείας θα διενεργήσει τηλε-συνδιάσκεψη με χρηματιστηριακούς αναλυτές σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου την ίδια ημέρα στις 4:00 μ.μ. ώρα Αθήνας.

Σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ προχωρά η Κρι Κρι για τη δημιουργία μίας νέας, υπερσύγχρονης μονάδας γιαουρτιού στις Σέρρες, μετά από τη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της, τον Δεκέμβριο του 2013. Η επένδυση της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των κεντρικών εγκαταστάσεών της στις Σέρρες και θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέας παραγωγικής μονάδας, με τους αναγκαίους αποθηκευτικούς χώρους υλικών και ετοίμων προϊόντων, συνολικής κάλυψης 12.000 τ.μ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν μια απάντηση από τη Ρωσία   αναφορικά με τις προτάσεις  της Ουάσιγκτον για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανίας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν απέκλεισε νέα συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να δει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της Ουάσινγκτον για την επίλυση της κρίσης.

Σε μηδενικά επίπεδα θα μείνουν για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο τα επιτόκια στις ΗΠΑόπως αποκαλύπτουν δηλώσεις αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ. «Οι προσδοκίες των αγορών ότι οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων θα έλθουν περί τα μέσα του 2015 είναι απολύτως λογικές», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, πρόεδρος της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης και μέλος της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της Fed. Ο κ. Ντάντλεϊ είπε επίσης ότι οι συνθήκες στην αμερικανική αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες, παρά την υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας, η οποία - όπως παραδέχτηκε - οφείλεται σε «λάθος λόγους».

Με οριακά κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός, τηρώντας στάση αναμονής μπροστά στη στασιμότητα στην αγορά συναλλάγματος.

Την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο, υποχωρώντας κάτω από τα 102 δολάρια. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,2% ή 3,30 δολάρια, κλείνοντας στα 1.341,50 δολάρια. Παράλληλα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,4% ή 1,42 δολάρια, στα 101,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Το ισχυρό ευρώ δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αποτελεί πολύ σημαντική μεταβλητή για την οικονομική ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού. Όταν το ευρώ ισχυροποιείται, δημιουργεί πρόσθετη καθοδική πίεση στην οικονομία και τον πληθωρισμό, κάτι το οποίο και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι δικαιολογημένο. Συνεπώς, δεν είμαστε ευτυχείς αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Νουαγιέ.

Την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή, υπέβαλε χθες στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ΚύπρουΚΥΠΡ Πανίκος Δημητριάδης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η παραίτηση θα έχει ισχύ από τις 10 Απριλίου καθώς στο συμβόλαιο του κ. Δημητριάδη απαιτείται ένας μήνας προειδοποίηση. Στο διάστημα αυτό ο κ. Δημητριάδης θα χειριστεί τις εκκρεμότητες που έχει ενώπιον του και θα ενημερώσει τον αντικαταστάτη του.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα