Διορθωτικά το Χ.Α.

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 18:49
UPD:18:52
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Φωτογραφία αρχείου.

Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο,  με το ταμπλό να εμφανίζει δύο πρόσωπα και τις τράπεζες να δίνουν τόνο στις συναλλαγές. Η συνεδρίαση ήταν αρκετά δυναμική και σήμερα, με ισχυρή χείρα βοήθειας από την Εθνική και τις Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Jumbo (νέο ιστορικό), ΦΦΓΚΡΠ, ΕΛΠΕ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,19% στις 1338,68 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.358,56 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.336,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 31,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 127,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,92 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών, ο κλάδος έχει βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς η αγορά αποτιμά τα κυοφορούμενα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης. Μάλιστα, πλήθος αναλύσεων είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα για το ζήτημα, συγκλίνοντας στο συμπέρασμα ότι αν και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν πολύ θετικό βήμα, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης.

Σημαντικοί παράμετροι στην επενδυτική συμπεριφορά είναι επίσης οι όροι συμμετοχής ή μη των warrants των τραπεζών στις ΑΜΚ της Πειραιώς και της Alpha Bank. Παράλληλα, η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι ΑΜΚ των δύο τραπεζών θα ορίσει και το dilution των υφιστάμενων μετόχων. Έτσι η αγορά επιχειρεί να αποτυπώσει στο ταμπλό τις δύο αυτές σημαντικές εξελίξεις, πιέζοντας τις μετοχές των δύο τραπεζών. Άλλωστε η Alpha Bank υποχώρησε κατά 4% και η Πειραιώς κατά 5,2%.

Ένας ακόμη λόγος της σημερινής στάσης της αγοράς αποτέλεσε αναμφισβητητα το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μια πολιτική δήλωση στήριξης, δείγμα της οποίας έδωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, με την είσοδο του στη συνεδρίαση.

Στο ταμπλό, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δείχνουν και πάλι εξαιρετική συμπεριφορά. Έντονα ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές των Αττικής, Eurobank, Κορδέλλου, Νηρέας, ενώ απογοητευτική παραμένει η εικόνα αρκετών δεκάδων μετοχών (Space, Μοντα, ΑΛΚΟ, Κέκροπας, ΕΛΒΕ, Μοχλός, Τζιρακιάν, κλπ).

Παράλληλα ξεχώρησε η μετοχή της Κρι - Κρι, η οποία ενισχύθηκε κατά 7,2%, μετά την ανακοίνωση ότι θα επενδύσει σε νέα μονάδα γιαουρτιού στις Σέρρες περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-2,36%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+2,73%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,71% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,83%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 71 κινήθηκαν ανοδικά, 79 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Συνεχιζεται, στο μεταξύ η εικόνα να μην κάνουν πράξη αρκετές δεκάδες μετοχές, μεταξύ αυτών οι ΒΙΣ, Λούλη, ΑΒΕ, ΓΕΒΚΑ, Ελινόιλ, Τηλετύπος, Μεβακο, FG Europe, ενώ αρκετές δεκάδες είδαν τις δικές τους συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα 300 τεμάχια. Ανάμεσά τους οι τίτλοι των Κουάλ (7), Κυριακούλης (1), Γαλαξίδι (1), Δομική (21), Byte (30), Γενική (2) κλπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα