Ντέισελμπλουμ: Ελπίζουμε για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 00:46
UPD:01:09
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Φωτογραφία αρχείου.

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο έως σήμερα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του   Eurogroup. O Ντέισλμπλουμ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχτεί συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι πως θα υπάρξει αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να κάνει από την πλευρά της ό,τι καλύτερο μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε ότι αν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα.

Για τις τράπεζες

Ενημερωθήκαμε για τα stress test και τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες, είπε ο Ντέισελμπλουμ τονίζοντας ότι αναμένεται γρήγορη άντληση των κεφαλαίων που θα προέλθει κατά κύριο λόγο από ιδιώτες.

Χαιρετίζουμε, είπε, την απόφαση δυο τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίων που οδηγούν σε ενίσχυση υψηλότερη από τις απαιτήσεις που προέκυψαν από τα stress test.

Επανέλαβε ότι είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας η διενέργεια των τεστ αντοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους ίδιους όρους που θα κριθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ρεν: Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε από πλευράς του ότι στην Κύπρο και την Πορτογαλία τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης εφαρμόζονται ικανοποιητικά, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες».

Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δισ. ευρώ.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα