Τρ. Πειραιώς: Έκτακτη Γ.Σ. για ΑΜΚ έως 1,75 δισ. ευρώ

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 20:10
UPD:07/03/2014 10:00
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Στη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 1,75 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι προχωρά το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Σκοπός της ΑΜΚ είναι η επιστροφή των €750 εκατ. προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και η κάλυψη των €425 εκατ. κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίσθηκαν από την ΤτΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημιές για τη συνολική διάρκεια ζωής (life time) του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα stress tests που διενήργησε και έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα το απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδας, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνονται σε 425 εκατ. ευρώ, με βάση το βασικό σενάριο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε τη Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την τιμή διάθεσης των υπό έκδοση μετοχών.  Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει την εν λόγω εξουσιοδότηση για να αντλήσει κεφάλαια ύψους έως €1,75 δισ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς (εφεξής η «Τράπεζα Πειραιώς» ή η «Τράπεζα») αποφάσισε να συγκαλέσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τους κατόχους κοινών μετοχών της Τράπεζας, στις 28 Μαρτίου 2014, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την τιμή διάθεσης των υπό έκδοση μετοχών και το μέγεθος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ζητήσει εξουσιοδότηση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και τους ακριβείς όρους της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έχει σκοπό να προτείνει στους μετόχους της Τράπεζας την άντληση κεφαλαίων ύψους έως €1,75 δισ.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να επιτευχθεί μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών στο εξωτερικό, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.  Η Τράπεζα θα εξετάσει τη δυνατότητα, στο βαθμό που επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία, να προσφέρει προνομιακή κατανομή (preferential allocation) των υπό έκδοση μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας και στους κατόχους Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών (Warrants).

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και η Mediobanca Banca di Credito Finanziario S.p.A. και η UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Co-Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου».

Δηλώσεις Μιχ. Σάλλα
 
Σε δηλώσεις του πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «καθιστά την Πειραιώς μια από τις πλέον κεφαλαιοποιημένες Τράπεζες στην Ευρώπη σύμφωνα με το νέο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, ισχυρή να ανταπεξέλθει σε εξαιρετικά ακραίες οικονομικές συνθήκες και να στηρίξει αποφασιστικά την οικονομική πρόοδο του τόπου».
 
Στα 2,532 δισ. το καθαρό αποτέλεσμα για το 2013
 
Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2013.
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: 
  • Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε €2.532 εκατ. Σε αυτά περιλαμβάνεται μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από αρνητική υπεραξία των εγχώριων δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, της ATEbank και της Millennium Bank Ελλάδας ύψους €3.810 εκατ.
  • Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 2013 διαμορφώθηκαν στα €731 εκατ, χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης και εξαγορών ύψους €233 εκατ.
  • Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €1.662 εκατ. Στη διαμόρφωσή τους, θετική επίπτωση είχαν η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων και ο περιορισμός της χρήσης του μηχανισμού ELA. Σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα €475 εκατ το 4ο τρίμηνο του 2013 και 13% έναντι του 2ου τριμήνου.
  • Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €287 εκατ., με την τριμηνιαία αύξηση να φτάνει το 24%, ενώ ο Όμιλος σχεδιάζει σειρά ενεργειών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή τους από το χαμηλό σημερινό σημείο.
  • Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €2.135 εκατ., ενώ το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε €1.637 εκατ., συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα €233 εκατ., εκ των οποίων €126 εκατ αφορά το πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού και €107 εκατ το κόστος ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών.
  • Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €2.218 εκατ ή 3,0% επί των δανείων προ προβλέψεων και προσαρμογών από 4,2% το 2012, παρά τη σημαντική μείωση του σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση κατά το 4ο τρίμηνο (1,3% από 1,7% το 3ο τρίμηνο), ενισχύοντας περαιτέρω το δείκτη κάλυψης σε 51% από 49% το Σεπτέμβριο 2013.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα