Αδιέξοδες οι συναντήσεις με την τρόικα - «αγκάθι» οι απολύσεις

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 00:01
UPD:06:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων (φωτ. αρχείου).

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε ακόμη μια ημέρα διαπραγματεύσεων  με την τρόικα, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι τράπεζες. Ανέφικτος ο στόχος για συμφωνία έως το Εurogroup της Δευτέρας. Νέες διαπραγματεύσεις σήμερα, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου  Οικονομικών που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις «κόκκινες γραμμές» και δεν δέχεται να νομοθετήσει για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, όπως επίσης αντιτίθεται στην αλλαγή της πρότασης ( που έχει θέσει η ελληνική πλευρά)για το γάλα.

«Είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε»

«Είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας» δήλωσε η ίδια πηγή η οποία ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί μια υποχώρηση από τα τρία αυτά ζητήματα, αυτή θα αφορά στο θέμα του γάλακτος.

Μηδενική πρόοδος στο θέμα των τραπεζών

Από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες παραμένει στο τραπέζι και πως «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο Eurogroup» και σε πολιτική λύση για αυτό το θέμα.

Διαπραγματεύσεις και στις Βρυξέλλες

Πρόσθεσε δε, ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες συζητήσεις την Κυριακή στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο της προετοιμασίας του Eurogroup της Δευτέρας) με αξιωματούχους του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, κατά πολύ υψηλότερα ιστάμενους των κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Συνολικές διαπραγματεύσεις την Παρασκευή

Όσον αφορά στις συνολικές διαπραγματεύσεις, που θα συνεχιστούν από σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι  δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup.

Ελπίδες για μια θετική έκθεση προόδου

Ωστόσο φιλοδοξεί για μια «θετική έκθεση προόδου», προκειμένου η δόση προς τη χώρα να εγκριθεί αμέσως μετά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, η τρόικα να επανέλθει από την επόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, ο γενικότερος σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής δεν προβλέπει έξοδο της χώρας στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό κατά το α΄ εξάμηνο εφέτος.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε, παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για έξοδο στις αγορές από το β΄ εξάμηνο.

Την Παρασκευή η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών δεν έγινε και μετατέθηκε για σήμερα.

Ο υπουργός Εργασίας, μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών στις 19.30 όπου είχε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, η οποία διήρκησε έως τις 10.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο υπουργών εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δύο ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση.

Τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι, μετά την ανάθεση της ευθύνης για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, που έως τώρα μπορούσε να ασκήσει «βέτο», έχει ουσιαστικά αρθεί και έχει ικανοποιηθεί η βασική απαίτηση της τρόικας να μην υπάρχει κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες αυτές.

Χωρίς συμφωνία και η συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα δυο ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν η ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, για το οποίο έχει δοθεί παράταση έως το τέλος Μαρτίου εφέτος, όσο και οι στόχοι για το 2014.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να θέσει ποσοτικούς στόχους (διαθεσιμότητας) για το 2014, επισημαίνοντας πως «θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις».

«Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει» είπε.

Όσον αφορά στα 4.000 άτομα που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, ο ίδιος παράγοντας παρέπεμψε εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Σημειώνεται ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας το προσεχές διάστημα.

Νωρίτερα, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είχαν η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών) και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (εκκρεμεί η πράξη έγκρισης του χωροταξικού σχεδίου- ΕΣΧΑΔΑ για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του Αστέρα).

Συναντήσεις από το πρωί της Πέμπτης

Στο ΥΠΑΑΝ

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ξεκίνησαν με τον υπουργό Ανάπτυξης. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το 87% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού, όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη προς διευθέτηση, όπως οι απαιτήσεις της τρόικας για ταχύτερα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στη συνέχεια η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη και Ασημάκη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα καθώς και με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Στο ΥΠΕΚΑ

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι η «τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν αποδέχεται το πακέτο μείωσης του ενεργειακού κόστους προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ». Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται ότι αποδέχεται τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

Στο Ναυτιλίας

Εξάλλου, στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν με την τρόικα όλα τα θέματα, χωρίς, όμως, συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Πρόσθεσε, ότι η τρόικα ζητεί την κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων, αλλά, όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος, «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε lοw και high cost».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα