Με «αγκάθι» το θέμα των τραπεζών αλλά και «όπλα» στο Eurogroup

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 10:23
UPD:11:19
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

Με ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του θα μεταβεί όπως όλα δείχνουν στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Εurogroup o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Με ανοιχτό το ζήτημα του ποσού που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησή τους αλλά με ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του θα μεταβεί όπως όλα δείχνουν στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Εurogroup o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, υπάρχει συμφωνία με την τρόικα στα θέματα που σχετίζονται με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών μας μοιάζουν να αποδέχονται τις επικαιροποιημένες προτάσεις της ελληνική πλευράς, το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος έχει κλείσει, ενώ το αντίστοιχο του 2015 είναι πολύ μακριά για να σταθεί εμπόδιο.

Παρά την κοινή στάση των εκπροσώπων της τριμερούς στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά για πρώτη ίσως φορά δεν θα έχει απέναντί της ένα ενιαίο μέτωπο, γεγονός που πιστοποιείται και από τη δήλωση υψηλόβαθμου ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες ότι το ΔΝΤ, όπως και το Εurogroup, δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών.

Από τη στιγμή μάλιστα που η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί συμβατή μεθοδολογία με αυτή της ΕΚΤ για να μην υπάρξουν αποκλίσεις, η ελληνική πλευρά, παραδέχεται κυβερνητικός βουλευτής, δεν θα έχει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει ζητήσει να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση από τον προσεχή Νοέμβριο, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα «stress tests» της ΕΚΤ.

Άλλωστε η θέση της ελληνικής πλευράς, όπως την περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες βράδυ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είναι ότι «δεν μπορούν οι τράπεζες και το γάλα να μπαίνουν στην ίδια πλάστιγγα».

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Εurogroup αναμένεται να υπάρξει απόφαση για σταδιακή εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων αφού μέχρι τις εκλογές του Μαΐου δεν θα υπάρξει νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα