ΥΠΟΙΚ: Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 18:28
UPD:20:30
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας (φωτ. αρχείου).

«Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας, ερωτηθείς αν η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι αγεφύρωτη.

Αναφερόμενος γενικότερα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, είπε πως στόχος είναι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να υπάρξει, αν όχι μια τελική συμφωνία, μια καλή έκθεση προόδου, που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά.

Όπως έκανε γνωστό κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις. 

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (έως το τέλος του έτους).

Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό).

Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αποδέσμευση της δόσης.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ενωμένοι στη σκληρή στάση τους για τις τράπεζες (στην πρόσφατη συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος), υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να επιζητεί να παραμείνει ανοικτή η έκθεση αξιολόγησης όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι το διεθνές Ταμείο επιδιώκει να «βάλει πόδι» στον ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας.

Μετά τις τράπεζες, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς. Μάλιστα, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, μετατίθεται για αύριο Πέμπτη.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει, μεταξύ των άλλων, σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Στον αντίποδα, πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για τα φάρμακα, τα φαρμακεία, το γάλα, τα βιβλία, κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στις 8 το βράδυ με την τρόικα, με αποκλειστικό αντικείμενο το ζήτημα των τραπεζών.

Και, όπως σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Ο ίδιος ευελπιστεί, χωρίς να είναι ακόμη δεδομένο, σε «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», προκειμένου η συμφωνία να μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη ακόμη και την επόμενη ημέρα του Eurogroup.

Αισιόδοξος ο Ευ. Βενιζέλος

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος από τις διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε, «τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

«Θα βρεθεί λύση»

Αναφερόμενος στα ζητήματα που εκκρεμούν, τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει».

Εκτίμησε ότι και γι΄ αυτά θα βρεθεί λύση, σημειώνοντας: «Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».

Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής χάρης, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα.

Για τις τράπεζες

Για το ζήτημα των τραπεζών σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα, όπως είπε, υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις.

Είπε ειδικότερα ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέλος, σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα