Market Beat: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα επηρεάσουν το κλίμα

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 10:09
UPD:10:12
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Αναγνωρίζοντας τη στατιστική σπουδαιότητα των επιπέδων που πλησίασαν οι δείκτες, η στήλη και οι θεσμικοί του ΧΑ «συμφώνησαν» πως θα απαιτηθεί κάτι περισσότερο από το κλίμα της θολής θετικής αβεβαιότητας που ισχύει επί εβδομάδες. Δηλαδή οι τιμές χθες κοντοστάθηκαν με παράλληλη υποχώρηση των ρυθμών συναλλαγών. Αυτή η στάση δεν επέτρεψε να σημειωθούν μεγάλες πτωτικές μεταβολές και οι δείκτες θα λέγαμε πως κινήθηκαν πλαγιοκαθοδικά με τέχνη.

Σημάδια κόπωσης, που δεν είναι άσχετα με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες στο ΧΑ χθες. Κοπιαστικές ήταν και οι συνομιλίες με τους ελεγκτές της τρόικας, που τελικά αποβήκαν άκαρπες, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την αποσαφήνιση των πλαισίων που θα ισχύσουν για να κριθούν οι τράπεζες της χώρας. Αλλά σήμερα αξίζει να αναπτύξουμε την προβληματική της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας γύρω από την νομισματική πολιτική που θα επιλέξει η ΕΚΤ, για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που προκάλεσαν στην ευρωζώνη τα προγράμματα λιτότητας.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από την άλλη θετικό ήταν πως υπήρξε διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για συγκεκριμένους κλάδους του ΧΑ. Είναι οι εταιρίες που και τις δύο μέρες εμφάνισαν θετικές μεταβολές, ενώ προήλθαν από άνοδο και την περασμένη Παρασκευή. Αναφερόμαστε στα Βιομηχανικά Προϊόντα με οριακή άνοδο χθες +0,08%, από +0,82% κέρδη την Τρίτη και +1,19% την Παρασκευή. Τις  εταιρίες Πετρελαίου– Αερίου με +1,79% χθες,  από +2,33%, ενώ την Παρασκευή ενισχύθηκαν +2,43%. Τις εταιρίες Υγείας με +0,12% χθες, από +3,72% προχθές, από +1,63% την Παρασκευή και τις Πρώτες Ύλες με +1,23% χθες, από +0,47% προχθές, από +1,63% την Παρασκευή. Μαζί τους «χωράνε» και οι κλάδοι  Τροφίμων Ποτών και Τεχνολογίας με κέρδη και στις δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Η αγορά θα ξεκινήσει γνωρίζοντας ότι η τρόικα δεν συμφωνεί με την εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και μάλλον θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδας με βάση τα συμπεράσματα από τον έλεγχο της BlackRock, με το ΔΝΤ να θεωρεί επίσημα πως οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες και να απαιτεί την κάλυψή τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το χρονικό όριο για συμφωνία πριν από την συνάντηση του Εurogroup εξαντλείται και πιθανά να αυξηθούν οι ανησυχίες, για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας τον Μάιο.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά μετά την προχθεσινή εγγραφή νέων υψηλών ο 25άρης εισήλθε στη ζώνη τιμών που σχημάτισαν οι συναλλαγές σε δυο συνεδριάσεις του Αυγούστου του 2011, οι οποίες σε διαφορετικές αλλά κοντινές φάσεις, αποτέλεσαν τοπική κορύφωση του 25άρη που την διαδέχθηκαν σειρά καθοδικών συνεδριάσεων. Αποτέλεσαν δηλαδή αντίσταση που επιβεβαιώθηκε δυο φορές στον ίδιο μήνα.

Ήταν στις 16 Αυγούστου που ο 25άρης με άνοδο +1,72% έκλεισε στις 436,75 μονάδες με υψηλό τις 436,79 και ελάχιστο 426,11. Την επόμενη 17/8 ο δείκτης έπεσε -0,62% και  έκλεισε στις 434,04 μονάδες με υψηλό τις 439,35 και ελάχιστο 427,68. Κατόπιν ακολούθησαν επτά διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις.

Στις 29/8 όμως ο δείκτης των blue chip εμφάνισε άνοδο 17,79% και  έκλεισε στις 430,42 μονάδες με υψηλό τις 435,94 και ελάχιστο τις 366,28. Την επόμενη 30/8 ο δείκτης έπεσε -5,49% και  έκλεισε στις 406,78 μονάδες με υψηλό τις 448,92 και ελάχιστο 406,73. Κατόπιν ακολούθησαν περίπου τριάντα συνεδριάσεις που έφεραν τον 25άρη στις 280 μονάδες στις 11 Οκτωβρίου.

Είναι συνεπώς διπλά επιβεβαιωμένη οροφή για τον FTSE η ζώνη από 426 ως τις 436 σε επίπεδο κλεισιμάτων από το 2011. Η παρατήρηση της πορείας του δείκτη χθες υπογραμμίζει την δημιουργία μιας οροφής για τον δείκτη που ίσχυσε από τις 11:12 ως το πέρας των συναλλαγών. Αυτή ορίστηκε στις 429 μονάδες και κατόπιν όσες φορές και αν οι επιλογές των επενδυτών τον οδήγησαν κοντά σε αυτά τα επίπεδα άλλες τόσες γύρισε σε χαμηλότερα επίπεδα   και αυτό συνέβη πάνω από πέντε φορές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.


Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Μικτά πρόσημα επικράτησαν την Τετάρτη στη Wall Street, με το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης να είναι η νευρικότητα και η αναζήτηση κατεύθυνσης. Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας και τον μη μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν την αγορά, ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνεχίζουν να την απασχολούν.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,22% στις 16.360,18 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,14% στις 4.357,97 μονάδες και οS&P 500 σημείωσε απώλειες μόλις 0,01% στις 1.873,81 μονάδες.

Η κατάσταση με την κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί, ωστόσο καμία κατάληξη δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Παράλληλα, τα χθεσινά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι ακόμη ο κλάδος αυτός της οικονομίας έχει πολύ δρόμο εωσότου ανακάμψει, ωστόσο αυτή η εξέλιξη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

Από τους επιμέρους κλάδους, εκείνος της ενέργειας σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 3,3% ενώ ο κλάδος των τραπεζών κέρδισε 3,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη S&P 500.

Στο ταμπλό η μετοχή του Facebook κέρδισε 4%, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τις διαρροές που θέλουν την εταιρεία να βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά μιας εταιρείας που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Παράλληλα, η Stifel Nicolaus αύξησε στα 82 δολάρια την τιμή στόχο, από τα 72 δολάρια νωρίτερα. Κέρδη 3,9% σημείωσε και η Allegheny Technologies, η οποία ανακοίνωσε μέρισμα τριμήνου στα 18 σεντς ανά μετοχή, ενώ θα πληρωθεί στις 26 Μαρτίου.

Στον αντίποδα, απώλειες 2,8% σημείωσε η Exxon Mobil, καθώς η ανακοίνωση ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων κεφαλαίου το 2014, επειδή η παραγωγή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιπλέον 139 χιλ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα ADP (Automatic Data Processing), καταγράφοντας ελαφρά πτώση στον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο θα είχαν φτάσει στις 143 χιλ.

Παράλληλα, σημαντική επιβράδυνση εμφάνισε ο δείκτης υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, καθώς υποχώρησε στις 51,6 μονάδες, έναντι 54 μονάδων τον Ιανουάριο. Στους επιμέρους δείκτες, οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν στις 51,3 μονάδες από 50,9, ενώ η παραγωγή υποχώρησε στις 54,6 από 56,3.

Ευρώπη

Απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των προχθεσινών τους κερδών, όταν οι δείκτες έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Χθες οι χρηματιστηριακές αγορές έλαβαν τόνο και από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, όπου η οικονομική δραστηριότητα που αποτυπώνεται στον δείκτη ISM ήταν κατώτερη του αναμενομένου.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,76% στις 6.775 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,49% στις 9.542 μονάδες και ο γαλλικόςCAC 40 σημείωσε πτώση 0,11% στις 4.391 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 336,93 μονάδες.

Το κλίμα επιδείνωσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέτζα Μογκανταμ, ο οποίος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και είτε να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μέσω του προγράμματος LTRO, είτε να ξεκινήσει να αγοράζει δημόσια και ιδιωτικά πάγια. Όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφουν τα βλέμματα τους στα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τις αποπληθωριστικές πιέσεις που εξελίσσονται στην ευρωζώνη να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών.

Στο ταμπλό της διαπραγμάτευσης η Jupiter Fund Management υποχώρησε κατά 5,3%, καθώς η TA Associates η οποία επένδυσε το 2010 στην εταιρεία, ανακοίνωσε ότι τελικά ρευστοποίησε το 10,6% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων. Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ μηνών διαπραγματεύτηκε η Subsea, η οποία υποχώρησε κατά 7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη δ' 3μηνου 2013 διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 105 εκατ. δολάρια. Στον αντίποδα, κέρδη 4,3% κατέγραψε η Carrefour, καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2013 αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σημάδια έντονης ανάκαμψης δείχνουν τα νέα στοιχεία από την μεταποίηση και τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης, με τον συνολικό δείκτη ΡΜΙ να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών. Ειδικότερα, ο PMI υπηρεσιών, ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες το Φεβρουάριο από 51,7 μον. τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Στον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στο 52,6 το Φεβρουάριο, από 51,6 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 51,7. Ο σύνθετος PMI άγγιξε τις 53,3 μονάδες το Φεβρουάριο, καταγράφοντας άνοδο από το 52,7 του Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Χ.Α.

Νευρικότητα. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης, στην οποία μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,28% στις 1319,59 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1336,05 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1306,58. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 12,71% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 93,84 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,31 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Αν και τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο FTSE 25 έδειξαν νευρικότητα και σχετική αδυναμία στο να διαπεράσουν τις κρίσιμες αντιστάσεις που έχουν "χτιστεί" στις 1333 μονάδες και στη ζώνη τιμών μεταξύ των 426 και 436 μονάδων αντίστοιχα, ωστόσο η τελική εικόνα της αγοράς έδειξε ότι υπάρχουν οι δυνάμεις να γίνει η "υπέρβαση", αν μάλιστα ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Η διαφωνία μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος και τρόικας σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι των τελευταίων συνεδριάσεων. Η ΤτΕ εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ, ενώ στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ τοποθετούν τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών στα 8 με 8,5 δισ. ευρώ. Ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών θα κρίνει προφανώς και εάν θα επιβαρυνθεί εκ νέου το δημόσιο χρέος με επιπλέον κόστος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή όχι.

Τεχνικά το ζητούμενο είναι κλείσιμο του γενικού δείκτη σε επίπεδα τιμών ανώτερα των 1340 - 1360 μονάδων,  ενώ σε διορθωτική κίνηση και για να μην επιστρέψουν τα αρνητικά σενάρια, δεν  επιτρέπεται κλείσιμο χαμηλότερα των 1280 μονάδων και του FTSE25 των 415 μονάδων.
Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-4,37%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+3,84%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,48% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,58%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 82 κινήθηκαν ανοδικά, 65 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι τίτλοι των Σιδενόρ ΣΙΔΕ+9,44% με άνοδο 9,44% και 223.200 τεμάχια, εξαιρετική η Kleeman για 2η στη σειρά συνεδρίαση και στο +7,9% σήμερα με 44.750 τμχ. Πολύ καλή η συμπεριφορά των Ελληνικών Καλωδίων με κέρδη 6,4% και στα 1,8300 ευρώ με συναλλαγές 35.000 τεμαχίων, ενώ εξαιρετικές οι αποδόσεις που έχουν προσφέρει οι μετοχές ομίλου Βιοχαλκο, ήτοι ΣΩΛΚ στο +5,91%, ΧΑΛΚΟΡ ΧΑΚΟΡ+5,40% στο +5,4%, ΕΛΒΑΛ ΕΛΒΑ+2,99% στο +3% και ΕΤΕΜ ΕΤΕΜ+5,14% με άνοδο 5,14%.

Ξεχωριστή κινητικότητα από την Frigoglass ΦΡΙΓΟ+4,35% με άνοδο 4,35% και 89.200 τμχ χωρίς να ικανοποιείται η ζήτηση στο κλείσιμο, μία ανάσα από το 0,5000 η μετοχή της MIG, ενώ έντονη κινητικότητα, μετά από καιρό εμφάνισαν και οι πολύ καλοί τίτλοι της μικρομεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης όπως αυτοί των Πλαστικά Θράκης, ΠΛΑΘ+4,76% Cyclon, Ιντρακατ και Σεντρικ.

Μοιρασμένα σχεδόν ήταν τα πρόσημα στον FTSE25, με 11 μετοχές να κλείνουν με κέρδη, 13 με απώλειες και την Πειραιώς αμετάβλητη. Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι μετοχές των Eurobank Properties, ΕΥΠΡΟ-3,95% ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ ΟΤΕ-2,34% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τις μεγαλύτερες των απωλειών (από -3,95% έως -2,31%). Ο δείκτης βαρόμετρο της αγοράς κινήθηκε μεταξύ 431,55 (+0,83%) και 421,98 (-1,40%) μονάδων για να κλείσει με απώλειες 0,48% και στις 425,95 μονάδες.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές απολαμβάνουν μια άνοδο σήμερα, επειδή οι διπλωματικές προσπάθειες μετρίασαν την κρίση γύρω από την Ουκρανία, ενώ το ευρώ δέχθηκε πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εικάζουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιλέξει πολιτική που θα διευκολύνει τη ρευστότητα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οποιαδήποτε μέτρα και αν λάβει η ΕΚΤ για να υποστηρίξει την ακόμα εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ κάποιων assets όπως οι μετοχές, αν και τα κέρδη θα μπορούσαν να περιοριστούν από την αναμονή του κεντρικού στοιχείου για τους επενδυτές αυτή τη βδομάδα που είναι η ανακοίνωση  των δεδομένων για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 1,1% στις αρχές των συναλλαγών και στις 7:30 ήταν στο +1,93%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,4% σε υψηλό εννέα εβδομάδων, με τις μετοχές της Ταϊβάν στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών. Οι αγορές μετοχών της Wall Street τερμάτισαν και έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα, με τον Standard & Poors 500 μόνο μια τρίχα κάτω από το ρεκόρ υψηλού κλεισίματος που σημειώθηκε την Τρίτη.

Η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει ακόμα, έτσι οι αγορές θα κρατήσουν το ένα μάτι σε αυτή. Όμως, όσο δεν υπάρχει ένοπλη σύγκρουση, σταδιακά θα πρέπει να βγαίνει από το ραντάρ σημειώνουν οι αναλυτές.

Παρά το γεγονός ότι οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για την Ουκρανία έχουν σημειώσει μικρή εμφανή πρόοδο μέχρι τώρα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις επόμενες ημέρες δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Αυτή η διαβεβαίωση ήταν αρκετή για να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών για άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση, κατευθύνοντας την προσοχή τους, στα μέτρα που η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει για τη στήριξη της οικονομίας και για να αποκρούσει τον αποπληθωρισμό.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3728 δολάρια, άλλαξε ελάχιστα στις συναλλαγές στην  Ασία, αλλά κάτω από το υψηλό δύο μηνών στα 1,38255 δολάρια την Παρασκευή.

Την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσαν την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή εταιρικά ή τα ενισχύσει την ανάπτυξη με πιο φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες, καθώς και τη μείωση των επιτοκίων σε ένα νέο ρεκόρ χαμηλών.

Ωστόσο, στην ΕΚΤ μπορεί να διστάζουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που το έχουν πράξει, εν μέρει, για το φόβο πως ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να παραβιάσει την απαγόρευση που έχει για τη χρηματοδότηση άμεσα στις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να διερευνήσει και άλλες επιλογές πολιτικής , όπως η μείωση των επιτοκίων ή διακοπή στην " αποστείρωση " πράξεις που απορροφούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά των ομολόγων της Ελλάδα και άλλων χωρών στην κορύφωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

«Είναι σοβαρό το θέμα της Ουκρανίας, έστω και αν οι εκεί εξελίξεις δεν "ακουμπάνε" άμεσα το Χ.Α. Αρκεί κανείς να λάβει υπόψη του ότι πάνω από το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης καλύπτονται από τη Ρωσία, εκ των οποίων το ήμισυ διοχετεύεται μέσω Ουκρανικών εδαφών. Τυχόν οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας θα πλήξουν πρωτίστως την Ε.Ε. Ασφαλώς και τη Ρωσία καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο κυριαρχούν στις εξαγωγές της. Όμως, για την Ε.Ε. το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο ελέω δημοκρατίας. Και λόγω ισχυρής εμπορικής σχέσης, στη συνέχεια θα πλήξει και τις ΗΠΑ.
Οψόμεθα για τη συνέχεια, καθώς η υψηλή αλληλεξάρτηση θα φέρει όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, που μοιάζει ότι θα περιλάβει την "de facto", ή και "de jure" διχοτόμηση της πολύπαθης Ουκρανίας.

Στα δικά μας, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις όσον αφορά τις συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας και "αποκλείει" τις αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών Τραπεζών. Επίσης η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και των Ελληνικών spreads ενδυναμώνουν το σενάριο εξόδου της Χώρας στις Αγορές. Καταληκτικά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο εναρμονίζει την κίνησή του με το σενάριο που προβλέπει αισιόδοξες εξελίξεις και κοντινή λήξη του πολύχρονου υφεσιακού κύκλου. Εννοείται ότι αν κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες δεν επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να αναζητήσει στηρίξεις σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Ας έχουμε κατά νου ότι οι διαταρακτικοί παράγοντες που μπορεί να μην επιβεβαιώσουν το θετικό σενάριο, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό (πέραν της Ουκρανίας) είναι πολλοί, προκαλώντας αναπόφευκτες και πολλαπλές αναταράξεις, στο πλαίσιο των οποίων όμως, πάντα δημιουργούνται ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

«Ο Γενικός Δείκτης "έχοντας κλείσει απροσδόκητα τα αυτιά του" στις "πτωτικές σειρήνες" της Κριμαίας διέπραξε διαγραμματικά την ανοδική διάσπαση των 1305 μονάδων προσπαθώντας στη συνέχεια να κάνει την υπέρβαση έχοντας ως "leader" τους Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Τα βραχυχρόνια ανοδικά, όμως, "καύσιμα" φαίνεται -μέχρι τώρα- ότι καταναλώθηκαν με την επαφή της άνω πλευράς του μεσοπρόθεσμου καναλιού, στις 1336 μονάδες, προκαλώντας πιθανότατα ένα καθοδικό "pullback" αμφιβολίας προς το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων.

Ζητούμενο είναι η ανοδική καταστρατήγηση των 1340 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσουμε να πούμε ότι πλέον διαγραμματικά βλέπουμε τις 1360 με 1400 μονάδες. Επίπεδα όμως, όπου δύσκολα μπορούν να προσεταιριστούν με ασφάλεια δίχως τη βοήθεια του Τραπεζικού Δείκτη με την ανοδική διάσπαση των 202 μονάδων. Περαιτέρω αδυναμία του Δείκτη να κατοχυρώσει την ανοδική διάσπαση των 1305 μονάδων θα δημιουργήσει βραχυχρόνια ανασφάλεια και διάθεση για μία καθοδική επαναξιολόγηση της γραμμής στήριξης, που ένωνε τις προηγούμενες τοπικές κορυφές, στις 1280 με 1275 μονάδες.
Επίσης η τελευταία ανοδική κίνηση, που είχε ως εφαλτήριο τις 1220 μονάδες έχει γίνει με τους ίδιους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές γεγονός, όπου έχει επιφέρει ένα "overbought" "λαχάνιασμα" στους συγκεκριμένους τίτλους και σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δοκιμάζει στο ημερήσιο chart τιμών τη διαπερατότητα των προηγούμενων υψηλών στις 428 μονάδες χτυπώντας και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη την άνω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καναλιού.

Το θετικό σενάριο συνέχειας επιζητά ημερήσια κλεισίματα πάνω από τη στενή ζώνη των 428 με 432 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και όχι πέριξ αυτής. Ειδικότερα εάν στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις ο FTSE25 δεν "δηλώσει με διαγραμματικά εχέγγυα" "πάτημα" πάνω από την προηγούμενη κορυφή του Ιανουαρίου (428,64 μονάδες) θα επιστρέψει με μεγαλύτερη επενδυτική κατοχύρωση κερδών προς την περιοχή στήριξης των 415 με 410 μονάδων. "Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης καταγράψει ανοδικά κλεισίματα επιβεβαιωμένης διαφυγής θα βάλει ως στόχο την ισχυρή αντίσταση των 455 μονάδων».

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η παγκόσμια επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά όχι πολύ ανησυχητικά ( για την ώρα)

Ο δείκτης της Barclays γνωστός ως «παγκόσμιος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», εμφάνισε μια δεύτερη μηνιαία πτώση. Οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών έχουν αποδυναμωθεί αυτό το μήνα, με τις αναπτυγμένες οικονομίες, να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα ( εξαιτίας των ΗΠΑ ) σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο καιρός είχε σημαντική επίδραση στην εμπιστοσύνη των παραγωγών τον Ιανουάριο, και φαίνεται να έχουν τουλάχιστον επηρεαστεί εν μέρει και στον τομέα των υπηρεσιών τον Φεβρουάριο μαζί με άλλους παράγοντες προσωρινούς.

Η άλλη πηγή αδυναμίας στη συνολική επιχειρηματική εμπιστοσύνη το Φεβρουάριο ήταν η Κίνα, όπου η μείωση της εμπιστοσύνης στην βιομηχανία επεσήμανε τη συνέχεια στην υποχώρηση της ζήτησης. Ενώ οι αναγνώσεις τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι συνήθως επηρεασμένες, από τις διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος, η επιβράδυνση της παραγωγής είναι πιθανώς γνήσια και σύμφωνα με την άποψή μας δείχνει προς μια σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η επιβράδυνση αυτή ήταν αναμενόμενη και είναι κατά την άποψή μας υπό έλεγχο, και εξακολουθούμε να αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,2 % το 2014.

Οι τελικές τιμές στους δείκτες PMI της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν βελτίωση στο σύνθετο δείκτη που τον έφερε σε υψηλό 32 μηνών, επισημαίνοντας σταθερότητα της πορείας ανάκαμψης. Στην Ιαπωνία, τόσο στην βιομηχανία όσο και στον τομέα των υπηρεσιών ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους, αν και επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Φεβρουάριο. Η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή στο 55,5, έναντι 56,6 τον Ιανουάριο αλλά με  μέσο όρο 51,8 στο 2013. Στην Ινδία, η μεταποιητική δραστηριότητα βελτιώθηκε, ενώ οι υπηρεσίες έτρεξαν κάτω από το όριο 50 μονάδων για 8ο μήνα συνεχώς. Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών Φεβρουάριο βελτιώθηκε κάπως στη Βραζιλία και τη Ρωσία , όμως και στις δύο χώρες οι managers στο μεταπρατικό τομέα είναι απογοητευμένοι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τις χρεώσεις διαχείρισης και λειτουργίας του Συστήματος Αϋλων Τίτλων περιγράφει απόφαση του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου που αφορά τόσο τις μετοχές, όσο και τα παράγωγα, αλλά και τα ομόλογα. Η νέα τιμολογιακή πολτιική του Αποθετηρίου προβλέπει χαμηλότερες χρεώσεις σε όλες τις συναλλαγές είτε αφορούν σε μέλη του ΧΑ, είτε απευθείας σε επενδυτές, είτε, τέλος, σε εισηγμένες εταιρείες

Διαφωνία τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τα κεφάλαια αυτά, διαπιστώθηκε κατά την εξάωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα. «Ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα αναμένει το Eurogroupσύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ. «Περιμένουμε να δούμε αν θα κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν τη Δευτέρα. Θα δούμε», ανέφερε ο αξιωματούχος. Διευκρίνισε πως όταν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να αποσταλεί η έκθεση αξιολόγησης στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, να διεξαχθεί συζήτηση επί της έκθεσης αυτής και στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομίας.

Την Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014 θα ανακοινώσει ο ΟΤΕ ΟΤΕ-2,34% τα οικονομικά του αποτελέσματα για τη χρήση 2013. Η ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα θα γίνει την ίδια ημέρα. Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014. Σημειώνεται ότι το δ.σ. του ΟΤΕ θα υποβάλει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων πρόταση για μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2013.

Προς πώληση τίθεται μέρος των εγκαταστάσεων της εταιρείας Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής, κατόπιν σχετικής απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου. Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ. επί οικοπέδου 34 στρεμμάτων περίπου. Οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούν στη δραστηριότητα της εστίασης και κοινωνικών εκδηλώσεων. Τα έσοδα από την πώληση εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν τη ρευστότητα της εταιρείας και θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δανεισμού της.

Αυξημένα κατά 18,28% στα 8,04 εκατ. ευρώ ήταν τα καθαρά έσοδα της Entersoft στη χρήση του 2013, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων επενδύσεων της εταιρείας σε προϊόντα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας καθώς και στις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

Πιστοποίηση κατηγορίας Tier 4 έλαβε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ από το Διεθνές Ινστιτούτο Πιστοποίησης Uptime Institute των ΗΠΑ, για τον σχεδιασμό των υποδομών του νέου υπερσύγχρονου μηχανογραφικού κέντρου του ομίλου (Group Data Center). Η συγκεκριμένη πιστοποίηση διασφαλίζει το τεχνολογικό επίπεδο διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων και αποτελεί την υψηλότερη βαθμίδα πιστοποίησης μηχανογραφικών κέντρων παγκοσμίως, χαρακτηρίζοντας το νέο μηχανογραφικό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς ως μηχανογραφικό κέντρο αδιάλειπτης λειτουργίας σε 24ωρη βάση (Data Center, Fault Tolerant Site Infrastructure).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πτωτικά κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ιρλανδία για ένατο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών. Σύμφωνα με την ιρλανδική στατιστική υπηρεσία, CSO, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 11,9% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009 - από 12% που ήταν τον Ιανουάριο και 13,8% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 2.500 από τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε σε 398.300.

Υπό ενισχυμένη επιτήρηση έθεσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Γαλλίαεπικρίνοντας την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και το υψηλό επίπεδο του χρέους της. Η ανακοίνωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες προστέθηκε στις επανειλημμένες επικρίσεις της έναντι της Γαλλίας για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, για το αυξημένο εργασιακό κόστος και για το δημόσιο χρέος της, που δεν παύει να διογκώνεται.

Με μικρά κέρδη έκλεισε την Τετάρτη, ο χρυσός,  ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, ενώ το πετρέλαιο συνέχισε την έντονη διορθωτική του πορεία. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,2% ή 2,40 δολάρια, φτάνοντας στα 1.340,30 δολάρια ανά ουγγιά. Από την άλλη, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,8% ή 1,88 δολάρια, κλείνοντας στα 101,45 δολάρια ανά βαρέλι. Τη διακύμανση του πετρελαίου επιβάρυνε και η ανακοίνωση για τη νέα αύξηση κατά 1,4 εκ. βαρέλια στα αποθέματα των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

Την πρώτη μείωση των ετήσιων κερδών της μετά από μια δεκαετία ανακοίνωσε η Standard Chartered, καθώς η βρετανική τράπεζα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις απομειώσεις και τα χαμηλότερα έσοδα στη Νότια Κορέα. Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 6,06 δισ. δολάρια το 2013 από 6,85 δισ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα