Μικτή εικόνα στη Wall Street

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 23:37
UPD:23:38
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν την Τετάρτη στη Wall Street, με το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης να είναι η νευρικότητα και η αναζήτηση κατεύθυνσης. Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας και τον μη μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν την αγορά, ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνεχίζουν να απασχολούν την αγορά.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,22% στις 16.360,18 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,14% στις 4.357,97 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες μόλις 0,01% στις 1.873,81 μονάδες.

Η κατάσταση με την κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί, ωστόσο καμία κατάληξη δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Παράλληλα, τα σημερινά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι ακόμη ο κλάδος αυτός της οικονομίας έχει πολύ δρόμο εωσότου ανακάμψει, ωστόσο αυτή η εξέλιξη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

Από τους επιμέρους κλάδους, εκείνος της ενέργειας σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 3,3%, ενώ ο κλάδος των τραπεζών κέρδισε 3,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη S&P 500.

Στο ταμπλό η μετοχή του Facebook κέρδισε 4%, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τις διαρροές που θέλουν την εταιρεία να βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά μιας εταιρείας που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Παράλληλα, η Stifel Nicolaus αύξησε στα 82 δολάρια την τιμή στόχο, από τα 72 δολάρια νωρίτερα.

Κέρδη 3,9% σημείωσε και η Allegheny Technologies, η οποία ανακοίνωσε μέρισμα τριμήνου στα 18 σεντς ανά μετοχή, ενώ θα πληρωθεί στις 26 Μαρτίου.

Στον αντίποδα, με απώλειες 2,8% σημείωσε η Exxon Mobil, καθώς η ανακοίνωση ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων κεφαλαίου το 2014, καθώς η παραγωγή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιπλέον 139 χιλ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα ADP (Automatic Data Processing), καταγράφοντας ελαφρά πτώση στον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο θα είχαν φτάσει στις 143 χιλ.

Παράλληλα, σημαντική επιβράδυνση εμφάνισε ο δείκτης υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, καθώς υποχώρησε στις 51,6 μονάδες, έναντι 54 μονάδων τον Ιανουάριο. Στους επιμέρους δείκτες, οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν στις 51,3 μονάδες, ενώ η παραγωγή υποχώρησε στις 54,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα