Νέα συνάντηση τρόικας με Γ. Στουρνάρα – Γ. Βρούτση

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 17:53
UPD:18:22
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Όσον αφορά στον φόρο υπεραξίας ακινήτων, η τρόικα (φωτ. αρχείου) ζητεί να μην υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας θα έχουν το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Tα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι πολλά, και αφορούν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα εργασιακά, την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Προβλήματα και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Όμως εκτός από αυτά τα ζήτημα προστέθηκαν και οι αντιρρήσεις της τρόικας για τις διατάξεις του επικείμενου νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν στον φόρο υπεραξίας ακινήτων (κατά κύριο λόγο) και, δευτερευόντως, στο νέο πλαίσιο για τα φορολογικά πρόστιμα.

Για την υπεραξία ακινήτων

Όσον αφορά στον φόρο υπεραξίας ακινήτων, η τρόικα ζητεί να μην υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση και αντιδρά στη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο φόρο όσοι έχουν διακρατήσει τα ακίνητά τους για περισσότερα από 25 χρόνια.

Το ζήτημα συζητείται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να αναφέρει ότι εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφωνήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς.

Αισιόδοξος ο Ευ. Βενιζέλος

Αισιόδοξος για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εμφανίσθηκε έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».

«Θα βρεθεί λύση»

Αναφερόμενος στα ζητήματα που εκκρεμούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει».

Εκτίμησε ότι και γι΄αυτά θα βρεθεί λύση, σημειώνοντας: «Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα πολίτικής χάρης, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα.

Για τις τράπεζες

Για το ζήτημα των τραπεζών σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα, όπως είπε, υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις.

Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέλος σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση.

Σ. Κεδίκογλου: Σκληρή διαπραγμάτευση

Για σκληρή διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ο κ. Κεδίκογλου με δηλώσεις στον Σκάι, ανέφερε ότι η διαβούλευση αυτή αφορά τα διαρθρωτικά και συγκεκριμένα την προσαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ στην ελληνική πραγματικότητα.

Επιβεβαίωσε δε ότι έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2014.

«Είναι μια ευρεία και συνολική διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Επανέλαβε ακόμη ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, δήλωσε ότι η κινητικότητα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και δεν συνδέεται με απολύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα