Πολιτική απόφαση και νέα δεδομένα στο τραπέζι

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 07:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Με απλά λόγια, οι δανειστές μας ήρθαν στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους ένα αφήγημα για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος χρέους σε βάθος χρόνου ανεξαρτήτως ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μια πολιτική απόφαση αναμένει πλέον η κυβέρνηση ώστε στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να αποφασισθεί το σπάσιμο και η απεμπλοκή των εκκρεμών δόσεων με ταυτόχρονη διασύνδεση των εκταμιεύσεων με την υιοθέτηση από την ελληνική πλευρά των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές μας.

ΟΙ συσκέψεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών στις οκτώ ημέρες που βρίσκονται οι εκπρόσωποι της τριμερούς στην Αθήνα, είναι συνεχείς, με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συναντώνται εκ νέου σήμερα έχοντας όμως στην ατζέντα και το ταξίδι του κ. Βενιζέλου σε Μαριούπολη, Κίεβο και Βρυξέλλες.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε στο naftemporiki.gr ότι για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο η τρόικα βάζει στο τραπέζι «μια συνολική θέαση του ελληνικού προβλήματος χρέους η οποία δεν εξαρτάται από την κάλπη στις 18 και 25 Μαΐου, ούτε από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Με απλά λόγια, οι δανειστές μας ήρθαν στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους ένα αφήγημα για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος χρέους σε βάθος χρόνου ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, με συγκεκριμένα  προαπαιτούμενα, δικλίδες ασφαλείας, νούμερα και απαραίτητες προσαρμογές  σε περίπτωση που πέσουν έξω.

«Μοιάζουν σαν ό,τι λένε, να το λένε και για την αντιπολίτευση και για οποιονδήποτε στο μέλλον μπορεί να βρεθεί σε θέση ευθύνης», δηλώνει  το συγκεκριμένο στέλεχος. Παράλληλα παραδέχεται ότι οι δανειστές μας αδυνατούν να αντιληφθούν την πολιτική, κυρίως, κουλτούρα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.  

Στο διά ταύτα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι από τα πολλά ανοιχτά θέματα που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι έχει αποκλειστεί οριστικά η απαίτηση των δανειστών μας για αλλαγές στην αγορά και διακίνηση του φρέσκου γάλακτος (κάτι που ειδικά στο ΠΑΣΟΚ έχει απορρίψει από την πρώτη στιγμή έχοντας τη συμπαράσταση και σημαντικής ομάδας γαλάζιων βουλευτών και υπουργών), ενώ για όλα τα υπόλοιπα θέματα η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή