Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης της τρόικας θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Θεωρεί επίσης πως είναι απαραίτητη η απεμπλοκή του τραπεζικού τομέα από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας στο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», τα περιθώρια μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία για μια ακόμη εβδομάδα. Την 4η Μαρτίου το περιθώριο των ομολόγων βρισκόταν στις 533,0 μονάδες βάσης, βελτιωμένο κατά 37,5 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση, ενώ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 45 μηνών.
Σημειώνεται ότι το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων ήταν στην περιοχή των 533,0 μ.β. στις αρχές Ιουνίου 2010, ένα μήνα μετά την υπογραφή του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.
Οι αναλυτές της Eurobank προειδοποιούν, πάντως, πως η συνέχιση της μείωσης των περιθωρίων των 10ετών ομολόγων και η επιβεβαίωση των θετικών προβλέψεων για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένες. «Απαιτείται να γίνουν ακόμη πολλά την αμέσως επόμενη περίοδο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζουν δε, την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τη Eurobank, «απαιτείται συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην διαπραγμάτευση». Ο συγκεκριμένος συμβιβασμός όμως, είναι αναγκαίο να γίνει προς όφελος της βελτίωσης των ανταγωνιστικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και όχι της ευκαιριακής εξυπηρέτησης ομάδων συμφερόντων και αποφυγής του πολιτικού κόστος ενόψει και των επερχόμενων εκλογών για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
«Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας ενώ δεν αποκλείουμε και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Eurobank.