Bruegel στο naftemporiki.gr: Τέσσερις κινήσεις για το ελληνικό χρέος

«Η Ελλάδα να λάβει 40 δις για να μείνει εκτός αγορών έως το 2030»
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 17:51
UPD:23:54
naftemporikigr

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 40 δισ. και παραμονή εκτός αγορών έως το 2030, νέες δεσμεύσεις από την πλευρά της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ειδικό πρόγραμμα ευρωπαϊκών επενδύσεων αλλά και πιθανή «συγχώρεση» των τόκων στα επίσημα δάνεια προς την Ελλάδα εισηγείται, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο κ. Zsolt Darvas, ανώτατος ερευνητής του Bruegel.

Ο εμπειρογνώμονας του ευρωπαϊκού think tank χαρακτηρίζει μεν πολύ σημαντικές τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά συμπληρώνει ότι αυτές δεν φέρνουν άμεσα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, μιλά για την ανάγκη ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων στην Ελλάδα.

Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να ανακοινώσουν από σήμερα ότι -εφόσον μεσοπρόθεσμα χρειαστεί- θα προβούν σε «συγχώρεση» των τόκων των επίσημων δανείων προς την Ελλάδα, ώστε σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό να διαλύσουν άμεσα τα σύννεφα της αβεβαιότητας γύρω από το ελληνικό χρέος.

Ένα νέο πακέτο το οποίο θα καλύψει απλώς το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ύψους 11-12 δις όπως αυτό υπολογίζεται για τα επόμενα λίγα χρόνια, μία επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 50 χρόνια και μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού δεν θα είναι αρκετά και θα διατηρήσουν την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική υπόθεση.

 

Zsolt Darvas, ανώτατος ερευνητής, Bruegel

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ρεαλιστική την πολιτική εφαρμογή της πρότασης του Bruegel (όπως την περιγράφει στο βίντεο) και δηλώνει ότι διακρίνει «κάποιες πιθανότητες» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σημειωτέον, πηγές στις Βρυξέλλες συσχετίζουν τη σαφή αναφορά του Bruegel περί αναγκαίας ανάληψης νέων δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων (βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεινόμενων ενεργειών για το ελληνικό χρέος) με τη γενικευμένη εκτίμηση ότι η Αθήνα συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Darvas επισκέφτηκε την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με αντικείμενο την «εθνική ανασυγκρότηση».

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ με τις εισηγήσεις των κ.κ. Παν.Λιαργκόβα, Χρ.Σαρδελή και της κ. Άννας Διαμαντοπούλου: «Να γίνουμε συνιδιοκτήτες του ελληνικού προγράμματος».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
Μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα