Γνώμη: Το αδιέξοδο του χρέους

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 07:00
EPA/JENS BUETTNER

Το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο, εις το διηνεκές ή μέχρι το… επόμενο σχέδιο που θα εκπονηθεί, όταν με βεβαιότητα σύντομα διαπιστωθεί το αδιέξοδο.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Χωρίς νέο «κούρεμα» του χρέους και ειδικά των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης το πρόγραμμα δεν βγαίνει, όσο και αν επιμείνουν η τρόικα και η κυβέρνηση. Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ και δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο με το σχέδιο που διέρρευσε για επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα.

Δηλαδή, το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο, εις το διηνεκές ή μέχρι το… επόμενο σχέδιο που θα εκπονηθεί, όταν με βεβαιότητα σύντομα διαπιστωθεί το αδιέξοδο. Οι διαπιστώσεις αυτές δεν προέρχονται από Ελληνες «αντιμνημονιακούς», αλλά από τη γερμανική τράπεζα της Deutsche Bank και αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg και είναι απογοητευτικές για όλους μας.

Η γερμανική τράπεζα στην ανάλυσή της αμφισβητεί ότι είναι δυνατό να καλυφθούν οι όροι βιωσιμότητας που έχουν τεθεί, δηλαδή να υποχωρήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020 και να φτάσει σε επίπεδο «ουσιαστικά χαμηλότερο από το 110% το έτος 2022», όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου.

Σημειώνει ακόμα πως οι προβλέψεις της για την αποτυχία των μέτρων έχουν λάβει υπόψη σενάριο για αύξηση του ΑΕΠ 4,3% έως 4,8% ετησίως μέχρι το 2018 και άνω του 4,8% από το 2019 και έπειτα. Δηλαδή, το γερμανικό σχέδιο αμφισβητείται από μία γερμανική τράπεζα, που δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη γερμανική τράπεζα είναι και οι αναλυτές του Bloomberg, οι οποίοι προεξοφλούν την αποτυχία μιας νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της για το χρέος, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους.

Αναλύουν τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, πόσο έξω έχουν πέσει οι προβλέψεις της τρόικας και τις τραγικές συνέπειες που είχε η υποβάθμιση των προειδοποιήσεων, από το 2010 κιόλας, ότι το πρόγραμμα δεν είναι ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά βιώσιμο.

Προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αναλύσεις άλλων φορέων, που επισήμαναν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Σε όλες αυτές τις διαπιστώσεις αναζητούμε τη θέση της ελληνικής πλευράς.

Επισήμως, κυβερνητικά στελέχη θέτουν ζήτημα εφαρμογής των αποφάσεων του Νοεμβρίου 2012, κάνοντας λόγο για επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων, δηλαδή ημίμετρα, που δεν λύνουν το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους. Θα μπορούσε να βγει ανοιχτά και να ζητεί «κούρεμα» των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης;

Οχι βέβαια. Μπορεί όμως να αφήσει κατά μέρος τα πλεονάσματα διάφορων ειδών και μεγεθών και να δράσει παρασκηνιακά, αξιοποιώντας τις εκθέσεις των ξένων ανεξάρτητων οίκων, πιέζοντας για κάτι καλύτερο από το ανεπαρκές σενάριο που προωθούν οι δανειστές.

ΠΑΝΟΣ Φ.  ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα