«Εφάπαξ η μείωση» των ασφαλιστικών εισφορών

Από το καλοκαίρι, σε συμφωνία με την τρόικα
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 15:05
UPD:11/03/2014 12:36
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η τρόικα πάντως φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».

Εφάπαξ από το καλοκαίρι θα γίνει, σε συμφωνία με την τρόικα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αυτό που απομένει προς διευκρίνιση είναι εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα «συνεισφέρουν» με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%.

Η τρόικα πάντως φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το καθαρό κενό που δημιουργείται στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών είναι τελικά πολύ μικρότερο από τον αρχικό υπολογισμό (περίπου 700 εκατ. ευρώ), καθώς θεωρείται ότι προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Το τελικό κενό σε κάθε περίπτωση θα καλυφθεί και με μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώνει πως «εξετάζονται διάφοροι τρόποι».

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης επι τάπητος και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Ν. Χουντής: «Μαύρη τρύπα» από 800 εκατ. έως 1 δισ. για τα Ταμεία

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας έλεγε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη διαπραγμάτευση για τα θέματα του υπουργείου, εκτιμούσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ο ευρωβουλευτής του Νίκος Χουντής σε ερώτησή του προς τον Επίτροπο Όλι Ρεν τόνισε πως ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών «θα επιφέρει μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζεται από 800 εκατ έως και 1 δις ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και «αν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων», στο πλαίσιο της κάλυψης του ελλείμματος που προκύπτει για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλι Ρεν: Επείγουσα ανάγκη η μεταρρύθμιση

Στην απάντησή του ο Όλι Ρεν, διευκρίνισε ότι με βάση το Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για «μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες εως την 1η Ιανουαρίου 2016» και σημείωσε ότι η «η μεταρρύθμιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων εξαιτίας της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα