Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα εφάπαξ

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 15:15
UPD:15:20
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας (φωτ. αρχείου), με τη μεταβατική διάταξη αλλά και τη ρήτρα «μοιράσματος» των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των ταμείων σε βάθος 15ετίας, αποφεύγονται περικοπές στο εφάπαξ το ύψος των οποίων θα έφτανε ακόμη και στο 80-90%.

A- A A+

«Δίχτυ προστασίας» για όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την 31/08/2013 περιλαμβάνει η νέα απόφαση υπολογισμού του εφάπαξ. Επίσης, με μεταβατική διάταξη που ενσωματώθηκε στην απόφαση, αποφεύγουν τα χειρότερα όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Οι μεγαλύτερες περικοπές, το ύψος των οποίων θα υπολογίζεται κατά περίπτωση καθώς εξαρτάται και από το ταμείο αλλά και από τις εισφορές του ασφαλισμένου, θα ισχύσουν για τους «νεότερους» ασφαλισμένους. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την 01/01/2014 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περικοπή στο ύψος του εφάπαξ.

Πάντως, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με τη μεταβατική διάταξη αλλά και τη ρήτρα «μοιράσματος» των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των ταμείων σε βάθος 15ετίας, αποφεύγονται περικοπές στο εφάπαξ το ύψος των οποίων θα έφτανε ακόμη και στο 80-90%.

Αναλυτικά:

  • Δεν θίγονται όσοι  αποχώρησαν  από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμά τους  μέχρι 31/08/2013. Γιʼ αυτούς θα ισχύσει ότι ακριβώς ίσχυε μέχρι σήμερα. Εννοείται ότι ισχύουν οι δύο περικοπές που έχουν ήδη γίνει ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. 25.472 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31-8-2013 θα λάβουν κανονικά το εφάπαξ τους με το παλαιό σύστημα υπολογισμού.
  • Για τους νεοπροσλαμβανόμενους, δηλαδή αυτούς που πιάνουν δουλειά μετά την 01/01/2014, το εφάπαξ θα είναι συνάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου αλλά και της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου καθώς θα λαμβάνεται υπόψη η ετήσια μεταβολή των ασφαλιστικών εισφορών
  • Δημιουργείται μεταβατικό στάδιο στο οποίο θα υπαχθούν όσοι θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 01/01/2014. Αυτοί, πρακτικά, θα λαμβάνουν δύο εφάπαξ. Το ένα, θα αφορά την περίοδο από την ημερομηνία πρώτης πρόσληψης μέχρι και το τέλος του 2013. Γιʼ αυτή την περίοδο, το εφάπαξ θα υπολογίζεται με το ισχύον σύστημα (όπως ακριβώς ισχύει σε κάθε ταμείο). Για την περίοδο μετά την 01/01/2014, θα επιβάλλεται διαφορετικός μαθηματικός τύπος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη το ποσό των εισφορών που έχει πληρώσει ο εργαζόμενος αλλά και την οικονομική ευρωστία των ταμείων.  
  • Για τον υπολογισμό των εφάπαξ, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των ταμείων μοιράζονται σε βάθος 15ετίας. Αυτό είναι καλό για τους ασφαλισμένους διότι σε διαφορετική περίπτωση, τα ταμεία θα εμφανίζονταν με μεγάλα «ανοίγματα» κάτι που θα επηρέαζε και το ύψος του εφάπαξ.
  • Δημιουργείται ψηφιακή ατομική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου στην οποία θα αποτυπώνονται οι εισφορές για την εφάπαξ παροχή που θα λαμβάνει στο τέλος του εργασιακού του βίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή