Επί τάπητος ομαδικές απολύσεις και μη μισθολογικό κόστος

Στη συνάντηση τρόικας - υπ. Εργασίας
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 14:20
UPD:14:23
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις επιπτώσεις από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους συζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου έλεγε μετά τη συνάντηση πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Το ίδιο στέλεχος, για το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί η μείωση αυτή όσο και για το κόστος που αναμένεται να υπάρξει στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σε δυο δόσεις, των 2,6% και 1,3% ή σε τρεις δόσεις από 1,3% εκάστη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά η μείωση να γίνει εφάπαξ, εκτιμώντας ότι τούτη θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα