Επανατοποθετούνται οι επενδυτές στο Χ.Α.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 14:20
UPD:14:22
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιταχύνεται η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να επανατοποθετούνται μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες αποχής από το ταμπλό. Οι εξελίξεις με την τρόικα, ειδικά στο ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, φαίνεται ότι επικροτούνται από τους επενδυτές, που βλέπουν ένα ένα τα εμπόδια για την επόμενη δόση να ξεπερνιούνται.

Ειδικότερα, στις 14:06 ο Γενικός Δείκτης κινείται με κέρδη 1,83% στις 1.241,79 μονάδες, με τον τζίρο στα «αξιοπρεπή» επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, το κόστος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 700 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενδεχομένως από το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πακέτο των παρεμβάσεων με τα εργασιακά.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες, εξελίσσεται έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, με την άνοδο να στηρίζεται στην επανατοποθέτηση επενδυτών. Μάλιστα, έντονη είναι και η δραστηριοποίηση θεσμικών, ενώ έχουν διακινηθεί έξι πακέτα συνολικής αξίας 16,3 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. τεμάχια.

Επικεφαλής της σημερινής ανόδου έχει τεθεί ο ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι έχει αναχθεί σε σηματωρό κλίματος, καθώς ενισχύεται κατά 4,20%. Κατά πόδας ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος, ενώ σημαντική ώθηση δίνουν και οι τραπεζικές μετοχές. Πολύ καλή η παρουσία της Eurobank, η οποία σήμερα ανακάμπτει με κέρδη 4,5%, μετά από 5 σερί πτωτικές συνεδριάσεις.

Η αγορά αναμένει τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι επί τα βελτίω αναθεωρημένες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα