Όλα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 10:28
UPD:10:35
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Η μεν πλευρά των δανειστών μας θέλει το πλεόνασμα του 2013 να παραμείνει στον κουμπαρά για μελλοντική χρήση ή δε κυβέρνηση «καίγεται» εν όψει των εκλογών να εμφανίσει το κοινωνικό της πρόσωπο (φωτ. αρχείου).

Την εκφρασμένη εδώ και καιρό, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά και μπροστά στις κάμερες, πρόθεση των δανειστών μας η χώρα να μπει σε ένα ακόμη πρόγραμμα προσαρμογής, βλέπουν κυβερνητικοί κύκλοι πίσω από την κίνηση του ΔΝΤ να ανεβάζει την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών στο ομολογουμένως εντυπωσιακό ύψος των 22 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, η ελληνική πλευρά αναμένει από τις διαπραγματεύσεις να αρχίσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά της περιόδου 2015-2017 και η αντίστοιχη για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αναγνωρίζοντας ότι ειδικά στον τομέα των δημοσιονομικών ενυπάρχουν μια σειρά από «δύσκολα» θέματα, αφήνοντας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ένα ακόμη μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύεται από δέσμη νέων μέτρων.

Το ίδιο στέλεχος, περιγράφοντας αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί με την κατάθεση των προτάσεων από πλευράς κυβέρνησης και όσα άκουσαν χθες από τους εκπροσώπους της τριμερούς, «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι». Κι όπως παραδέχεται το εν λόγω στέλεχος, μιλάμε για τα θέμα «χαμηλής έντασης» διότι τα ζέοντα, λόγω των επερχόμενων εκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη, «έχουν μπει κάτω από το χάλι» και θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας μετά τις εκλογές.

Και σε αυτά όμως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη και η διαπραγμάτευση δύσκολη. Η τρόικα έδειξε να επιμένει στην υιοθέτηση του πακέτου του συνόλου των μεταρρυθμίσεων χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, ενώ και για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική.

Η μεν πλευρά των δανειστών μας θέλει το πλεόνασμα του 2013 να παραμείνει στον κουμπαρά για μελλοντική χρήση ή δε κυβέρνηση «καίγεται» εν όψει των εκλογών να εμφανίσει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, παραδέχεται βουλευτής της Ν.Δ. με μακρά εμπειρία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, και μπορεί «να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό». Σύμφωνα με τον ίδιο, κυβέρνηση και δανειστές «φαίνεται να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες όσον αφορά στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας με τους τελευταίους να επιδεικνύουν μια εμμονή στη δημοσιονομική σταθερότητα με όποιο κόστος».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα