Εξι ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 21:23
UPD:23:33
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, (φωτογραφία αρχείου).

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2014.  Ωστόσο στην παρούσα διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτά έξι ζητήματα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται βέβαια ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων μέτρων για το τρέχον έτος.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2013, «έκλεισαν» ουσιαστικά το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και, κατ' επέκταση, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για το 2014.

Μάλιστα, προσθέτουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» (σ.σ. τη δημιουργία υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος).

Αμέσως μετά την επί 2,5 ωρών συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών μας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου προσδιόρισε τα έξι ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά ως εξής:

  • Δημοσιονομικά μεγέθη

Το κλείσιμο του 2013

Η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2013 στο 2014 (carry over). Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι, παρόλο που η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για την επίδραση του carry over, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, καθώς «η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2013 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2014»

Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο

Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που θα επέλθουν με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση).

  • Νομοθετικές Παρεμβάσεις

Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος» (η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων)

  • Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει επέλθει συμφωνία εντός της κυβέρνησης για τα «καυτά» θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων

  • Γενικότερα εργασιακά ζητήματα.

Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου

  • Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη). Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο 2ο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου
  • Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος).

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

Εν τω μεταξύ όσον αφορά στο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και κατ' επέκταση στο ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Τόνιζε ότι δεν αμφισβητούνται τα 812 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος θα αρχίσει να συζητείται αφού «πρώτα έχουμε κατασταλάξει με την τρόικα για το κλείσιμο του 2013 και για το πού είμαστε το 2014». Καθώς, η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ εξετάζουν ακόμη στο εάν θα ενταχθούν στο 2013 ή στο 2014, κάποιοι κωδικοί εσόδων, όπως, π.χ. έσοδα από αυτοκινητόδρομους, κονδύλια του ΠΔΕ, κονδύλια από τον χώρο της υγείας, κ.λπ.

Στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Το ζήτημα των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) τέθηκε στη συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας που είχαν ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Υγείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε το ενδεχόμενο της μερικής απελευθέρωσης των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για δοκιμαστική περίοδο προκειμένου να αξιολογηθεί το μέτρο.

Ειδικότερα η  πρόταση που διατυπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπως έχουν διαμορφωθεί με το ισχύον δελτίο τιμών, όχι όμως και αυξήσεις.

Επιμένει η τρόικα για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ

Επιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στην υιοθέτηση του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Αυτό έγινε γνωστό έπειτα από τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου η τρόικα «δεν απέρριψε τίποτε, αλλά και δεν έκανε τίποτε δεκτό», που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση επί των θεμάτων που θέτει ο ΟΟΣΑ, για τα οποία η κυβέρνηση είτε δεν δέχεται να αλλάξει το καθεστώς είτε προτείνει διαφορετικές ρυθμίσεις, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επίμαχες ρυθμίσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Θέμα κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η τρόικα έθεσε σήμερα επιπλέον στο τραπέζι ζήτημα κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων καθώς και νέων παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών (ΚΤΕΛ, υπηρεσίες σοφέρ) τα οποία επίσης δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Για μεν τους φόρους το θέμα θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών ενώ για τα θέματα μεταφορών επισημάνθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από το αρμόδιο υπουργείο.

Για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, επί συνόλου 329 η κυβέρνηση υιοθετεί τις 240, σε περίπου 30 υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τις ρυθμίσεις που προτείνονται και οι υπόλοιπες (περίπου 50) απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά.

Για το γάλα η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την θέσπιση νέας κατηγορίας γάλακτος, διάρκειας 1-2 ημερών προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και η τοπική βιομηχανία ενώ για το γάλα χαμηλής παστερίωσης η διάρκεια να ορίζεται από τη βιομηχανία ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας της πρώτης ύλης. Οι επιφυλάξεις της τρόικα στηρίζονται στο ενδεχόμενο το γάλα ημέρας να δημιουργήσει καθεστώς προστασίας. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι δεν τίθεται θέμα παρασκευής γιαούρτης από γάλα σκόνη.

Για τα βιβλία η κυβέρνηση προτείνει διατήρηση της ενιαίας τιμής μόνο για την πρώτη έκδοση και εξαίρεση από αυτήν για τα σχολικά βιβλία, τα ξενόγλωσσα, τα λεξικά και γενικά ό,τι δεν θεωρείται λογοτεχνία.

Για τα φάρμακα η πρόταση προβλέπει μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων, με δυνατότητα μόνο εκπτώσεων και όχι υπέρβασης της ανώτατης τιμής. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η τρόικα επιμένει κυρίως στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς που περιλαμβάνει το ιδιοκτησιακό, τις αλυσίδες φαρμακείων, κλπ. και όχι μόνο στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ.

Η κυβέρνηση απορρίπτει επίσης τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των προσμίξεων στο ελαιόλαδο.

Η πλειονότητα των αλλαγών, όταν οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις θα θεσπιστούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ ορισμένα μέτρα θα περιληφθούν στα νομοσχέδια για τις αδειοδοτήσεις, τα logistics και το υπαίθριο εμπόριο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης:

-Οι επαγγελματικές μισθώσεις για τις οποίες η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη θέσπιση τριετούς ελάχιστης διάρκειας.

-Το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει αύριο η τρόικα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Χατζηδάκης.

Η τρόικα επιφυλάσσεται για ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεσπιστούν κρατικές ενισχύσεις.

Η ελληνική θέση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί το κόστος της ενέργειας να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών και επίσης ότι δεν μπορεί μια χώρα με 27 % ανεργία να θεωρείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τέλος το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων για το οποίο δεν υπάρχουν επιφυλάξεις, όπως επίσης για τη διαδικασία συγκρότησης του επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια από το ΠΔΕ και διεθνείς επενδυτές και για τη διαδικασία υλοποίησης του μόνιμου μηχανισμού διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Το πρωί της Τρίτης η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα

Στις 10 το πρωί και στο υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν το θέμα της αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την περαιτέρω μείωση των εισφορών για την οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά και το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα