Market Beat: Σε δοκιμασία οι τιμές από τη μεγάλων διαστάσεων πτώση στο τελευταίο ημίωρο

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 10:05
UPD:10:05
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στο ΧΑ χθες σημειώθηκε μεγάλη για τις επιδόσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων πτώση, μετά από σειρά σταθεροποιητικών συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων, αρκετές μετοχές απέκτησαν καθοδική ορμή, αλλά και άλλες τόσες διατηρούσαν την ανοδική. Δεν υπήρξε γενικευμένη πίεση λοιπόν πρόσφατα και χθες όταν ξέσπασαν οι πιέσεις μισή ώρα πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης όλοι κατάλαβαν πως κάτι είχε αλλάξει στο φρόνημα των θεσμικών.  Αυτό  που τρομάζει και προκαλεί ρευστοποιήσεις σε όλες τις αγορές μετοχών είναι το ενδεχόμενο να επιστρέψει η παγκόσμια ανάπτυξη σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς. Χθες πάντως στο ταμπλό η βουτιά με το καλημέρα στη Wall Street είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο με τη βοήθεια από τις δημοπρασίες να γίνει κάτω από τις 410 μονάδες για τον 25άρη. Τα επίπεδα αυτά αποτέλεσαν όπως γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες για τη στήλη, αλλά και για όλους όσοι ασχολούνται σοβαρά με την τεχνική ανάλυση, το άνω όριο της υψηλότερης ζώνης τιμών του 25άρη για όλο το 2013. Για τη στήλη αυτό ήταν το σημαντικότερο μήνυμα από μια συνεδρίαση που ενώ έμοιαζε σαν τις άλλες τελείωσε με απρόσμενη βουτιά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Την προκάλεσε μάλλον ένα ψεύτικο μήνυμα απαισιοδοξίας από τις αγορές της Νέας Υόρκης που ανέκαμψαν ωστόσο γρήγορα παρασύροντας σε θετικό πεδίο και τους δείκτες της ευρωζώνης που χθες πραγματοποιούσαν χαμηλή πτήση. Μπορεί επίσης να δοκίμασαν οι ισχυροί τις αντιδράσεις των υπολοίπων επαγγελματιών σε συνθήκες ραγδαίων πιέσεων. Η απάντηση θα δοθεί σήμερα.

Οι κλάδοι που θα παίξουν ρόλο στην τάση που τελικά θα αποκτήσει ο 25άρης σήμερα είναι της Κοινής Ωφέλειας με πτώση χθες -1,95% μετά από άνοδο την Τρίτη +0,32% αλλά και βουτιά τη Δευτέρα -1,40%, του Πετρελαίου– Αερίου με πτώση χθες -1,13% μετά από άνοδο την Τρίτη +0,94% αλλά και βουτιά τη Δευτέρα -1,64%, στα Ταξίδια – Αναψυχή με πτώση χθες -0,93% μετά από άνοδο την Τρίτη +1,33% αλλά και βουτιά τη Δευτέρα -1,71%. Αυτοί οι τρεις κλάδοι παρακολούθησαν τα σκαμπανεβάσματα των Τραπεζών  με πτώση χθες -1,36% μετά από άνοδο την Τρίτη +0,63% αλλά και βουτιά τη Δευτέρα -0,36%. Τέλος ο κλάδος των Τροφίμων Ποτών λόγω της βαρύτητας της ΕΕΕ θα μετρήσει καθώς με τα κέρδη της Δευτέρας κατά  +2,28% οι πτωτικές μεταβολές των δυο άλλων ημερών κατά -0,63% και -0,69% της έχουν αφήσει κέρδη +1% και μαζί με τις ΙΝΛΟΤ +1,4% και ΜΙΓ +0,87% είναι τα μόνα blue chip με θετικό πρόσημο στην τρέχουσα βδομάδα με την ΠΕΙΡ αμετάβλητη και τα υπόλοιπα 21 με απώλειες.

Οι βασικοί δείκτες έχουν χάσει ο ΓΔ -1,9% και ο 25άρης -1,8% ο δε FTSEM που κέρδισε τη Δευτέρα και την Τρίτη χθες βούτηξε περισσότερο από τους άλλους αλλά κερδίζει στο τριήμερο  +1,11%. Οι μετοχές του 25άρη με απώλειες πάνω από τον δείκτη των θεσμικών είναι ΜΠΕΛΑ -5,42%, ΦΡΙΓΟ -4,91%, ΟΛΠ -4,76%, ΕΧΑΕ -4,47%, ΤΕΝΕΡΓ -3,96%, ΣΩΛΚ -3,50%, ΔΕΗ  -3,4%, ΜΥΤΙΛ -3,40%, ΟΤΕ -3,12%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ  -2,74%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,70%, ΕΤΕ -2,70%, ΤΙΤΚ -2,57%, ΜΟΗ -2,44%, ΦΦΓΚΡΠ -2%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές χθες το βράδυ, με την ανησυχία να επανέρχεται στις τάξεις των επενδυτών καθώς, όπως φάνηκε στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed, το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων επανήλθε ως προοπτική. Παράλληλα, τα στοιχεία από την πτώση των ενάρξεων νέων κατοικιών απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,55% στις 16.041 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,81% στις 4.238 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,64% στις 1.829 μονάδες.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve κατά την τελευταία σύσκεψη του Ιανουαρίου, εμφανίστηκαν διχασμένα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις σχετικά με τις προοπτικές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, τον πληθωρισμό και την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου η περίληψη των συνομιλιών αποκαλύπτει ότι ορισμένα μέλη εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της ανάγκης αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σχετικά σύντομα. Παράλληλα, δύο αξιωματούχοι της Fed σχεδόν εμπόδισαν την συνέχιση του ρυθμού άρσης της στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να είναι ακόμη πολύ αδύναμη για τη συνεχή μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Ορισμένα, επίσης, μέλη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πορεία του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης ορισμένων κλάδων της οικονομίας, αν και μια προσωρινή παύση του ρυθμού μείωσης της στήριξης της οικονομίας δεν θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στις εξελίξεις. Παρά τις διαφορές ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής της Fed αποφάσισαν ως προς τη διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής πολιτικής, μεταθέτοντας τη συζήτηση πάνω στις διαφωνίες τους για τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τους επιμέρους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας δεν προοιωνίζουν θετικές προοπτικές για το μέλλον, ωστόσο οι επενδυτές εν μέρει "αγνοούσαν" τα εν λόγω σημάδια. Μέχρι σήμερα, όμως, όταν έγινε γνωστό ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 16%, πτώση ιδιαιτέρως ανησυχητική τόσο για τον κατασκευαστικό κλάδο όσο και για την ίδια την οικονομία. Παράλληλα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 68% στις Μεσοπολιτείες, κατά 17% στη Δύση και κατά 13% στο Νότο, ενώ αύξηση 62% σημειώθηκε στις βορειοανατολικές πολιτείες. Στα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%.

Ευρώπη
Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ανακάμπτουν από τις απώλειες τα τελευταία 90 λεπτά, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την ανεργία στη Βρετανία το δ΄ 3μηνο του 2013 απογοήτευσαν. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε μόλις 0,01% στις 6.797 μονάδες, ο γερμανικός DAX έκλεισε αμετάβλητος στις 9.660 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο  0,24% στις 4.341 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 334,94 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι έξι υποχώρησαν σήμερα.

Σημαντικές απώλειες που έφτασαν το 4,5% κατέγραψαν οι σωληνουργείες Tenaris και Vallourec, οι οποίες αντλούν μεγάλο μέρος του τζίρου τους από την αγορά της Βόρειας Αμερικής. Στον αντίποδα η τσιμεντοβιομηχανία Lafarge έκλεισε με κέρδη 3,2%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη δ' 3μηνου 2013 αυξήθηκαν στα 213 εκατ. ευρώ, από 83 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 7,2% αυξήθηκε η ανεργία στη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2013, έναντι 7,1% τον Νοέμβριο του 2013.
Το ποσοστό ήταν χειρότερο των εκτιμήσεων, γεγονός που ασκεί πιέσεις στη στερλίνα. Το νόμισμα της Βρετανίας, υποχωρεί στα 1,6677 δολ. Κατά 0,9% αυξήθηκε η καταναλωτική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, έναντι πτώσης -0,6% τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή υποχώρησε -0,2% έναντι -1,7%.

Tεχνική ανάλυση

Αν σήμερα το πολύ αύριο δεν αντιδράσουν οι τιμές για να βρεθούν σε ανώτερα επίπεδα οι ανησυχία των traders θα μεγαλώσει. Αυτό σημειώνουμε διότι η τιμή εκκαθάρισης στη σειρά Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 411,50 μονάδες, δυο μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο του υποκείμενου αν και απομένει μια συνεδρίαση και μισή για να εκπνεύσουν και για τη σειρά Μαρτίου στις 413,00 μονάδες. Διατήρησαν λοιπόν χθες μια ελαφρά αισιόδοξη προσδοκία για την πορεία των τιμών που μας επιτρέπει να θεωρήσουμε πως αναμένουν σήμερα αντίδραση. Ωστόσο οι γενικευμένες πιέσεις με εξαίρεση τον κλάδο της Τεχνολογίας που λόγω ΙΝΛΟΤ και ΙΝΤΚΑ συνέχισε να ανεβαίνει κόντρα στο τοπικό και παγκόσμιο ρεύμα μας αναγκάζουν να θυμίσουμε πως υπάρχει ένα επίπεδο στήριξης κάτω από το χθεσινό κλείσιμο.

Αναφερόμαστε στα επίπεδα των 404,5 μονάδων που ήταν το ελάχιστο στις 11/2 όταν με ελάχιστο μέρας τις 404,9 μονάδες έκλεισε με πτώση -1,13% στις 406,6 και μετά άρχισε άνοδος που τον οδήγησε πάνω από τις 420 μονάδες. Επίσης το ρόλο των 404,5 μονάδων υπογράμμισαν συνεδριάσεις από τις 22 ως τις 24 Ιανουαρίου. Στις δυο πρώτες έκλεισε στις 404,15 και 403,79 και στις 24/1 έκλεισε στις 390 με μέγιστο μέρας τις 404,9. Αλλά και στις αρχές Δεκεμβρίου με κλείσιμο στις 3 του μήνα στις 401,42 μονάδες που ήταν η κορυφή για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το μέγιστο ήταν στις 405,35 μονάδες. Άρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε βάθος 12 μηνών οι ζώνη μεταξύ των 403 και 405 μονάδων αρχικά τα επίπεδα ήταν οροφή και στο πρόσφατο παρελθόν όταν χρειάστηκε λειτούργησε σαν στήριξη έτσι θα λειτουργήσει και σήμερα αν οι πιέσεις οδηγήσουν τον 25άρη πέντε μονάδες κάτω από το χθεσινό κλείσιμο.

Χ.Α.

Έχασε το άτυπο όριο των 1.260 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να μην λαμβάνει υπόψη της ούτε τα θετικά στοιχεία από το δημοσιονομικό μέτωπο, τραβώντας τη δική της πορεία. Ο Γενικός Δείκτης έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο έκλεισε τελικά με απώλειες 1,44% στις 1.256 μονάδες κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ στον αντίποδα έφτασε έως τις 1.279,14 μονάδες. Πλέον μένει να δούμε πόσο θα αντέξει το ψυχολογικό όριο των 1.250 μονάδων καθώς οι τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται πλησίον των 1.230 - 1.235 μονάδων.

Η αγορά σχεδόν βαλτωμένη, με πολύ περιορισμένη ξανά τη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 73,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι κινήσεις των επενδυτών παραμένουν επιλεκτικές και άκρως προσεκτικές που παραπέμπουν κυρίως σε ήπιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Κατά διαστήματα υπήρξαν κάποιες κινήσεις  που έδειχναν ότι υπάρχουν ζωτικές δυνάμεις που περιμένουν κάποιον καταλύτη, αλλά όπως φάνηκε υπερκεράστηκαν από τους απαισιόδοξους. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σήμερα, άτυπα ξεκίνησε και το τρίμηνο προ εκλογών, περίοδος που παραδοσιακά φέρνει αναταράξεις στις αγορές, έντονη μεταβλητότητα και κατά κόρον διορθώσεις. Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, οι καθυστερήσεις τόσο στην εκταμίευσης της δόσης από την τρόικα όσο και στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντείνουν το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. Εάν και η κεφαλαιαγορά δεν προσφέρει "ανάσες" στις επιχειρήσεις, τότε ο στόχος της ανάκαμψης και της επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014 μάλλον θα είναι ανέφικτος.

Στο ταμπλό, μόλις δύο μετοχές  του FTSE25 είδαν θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της ημέρας, αυτές των Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+0,25% (0,25%) και MIG (0,22%). Χωρίς μεταβολή η Πειραιώς, ενώ καλά στάθηκαν με μικρές απώλειες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-0,13% ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ-0,16% ΟΤΕ,ΟΤΕ-0,41% Motor Oil, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,77% και ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,83% (από -0,13% έως -0,83%). Σημαντική πτώση για τις Frigoglass, ΦΡΙΓΟ-5,10% Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ-3,40% Jumbo, ΕΧΑΕ,ΕΧΑΕ-2,78% Τιταν, Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,40% ΔΕΗ, ΔΕΗ-2,35% Ιντραλοτ, ΟΛΠ,ΟΛΠ-2,27% Σωληνουργεία Κορίνθου( από 5,10% έως και 2%). Η αξία των συναλλαγών του FTSE25 ανήλθε σε 64,5 εκατ. ευρώ (88%), ενώ τα υπόλοιπα 8,6 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τις υπόλοιπες... 180 περίπου μετοχές.

Στα χαρτιά του Mid Cap (20 εταιρείες) ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε μετά βίας ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. ευρώ ήτοι ούτε καν το 3% του συνολικού. Και πάνω από τα μισά απορροφήθηκαν από 2 μετοχές, της Ιντρακατ  και της Eurobank.  Δηλαδή οι υπόλοιπες (18) πραγματοποίησαν 1 εκατ. ευρώ(!). Στους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας άνετα μπορεί κανείς να κατατάξει τους τίτλους των ΜΙΓΡΕ, ΚΥΡΜ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΣΤΗΡ αλλά και ΚΑΘΗ, ΜΕΡΚΟ, Μαθιός, ΗΟΛ, ΒΙΟΤΕΡ, Revoil και Cyclon. Στους αρνητικούς περίοπτη θέση για τις Κυριακούλης (-25,56%), Τηλέτυπος ΤΗΛΕΤ-20,00% (-20%), Compucon (-20%), ΑΤΤΙΚΑΤ (-17,6%), Σφακιανάκης, Γενική Τράπεζα, ΓΤΕ-9,64% ΣΙΔΜΑ, ΚΕΠΕΝΟΥ, ΑΛΚΟ, ΕΛΤΡΑΚ αλλά κι αρκετές ακόμη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα και το γιεν δυνάμωσε γιατί μια έρευνα προκάλεσε μια ζοφερή εικόνα για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομικής δύναμης της περιοχής.

Οι μετοχές ήταν ήδη σε πτώση μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Fed έδειξε ότι παραμένει σταθερά προσκολλημένη στην απόφαση για μείωση του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες μετά την έρευνα για τη βιομηχανία της Κίνας, χάνοντας 0,7%, ενώ ο Nikkei ήταν κάτω ως -1,2%. Η προκαταρκτική μέτρηση του Δείκτη  Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Κίνας από την HSBC / Markit για τον Φεβρουάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών των 48,3 το Φεβρουάριο, αμέσως μετά από την τελική ανάγνωση του Ιανουαρίου στο 49,5, αφού η απασχόληση αυτό το μήνα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα πέντε ετών.

Τα σημάδια αδυναμίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν μία από τις αιτίες που γέννησαν τη διάθεση για ρευστοποιήσεις τον περασμένο μήνα στις αναδυόμενες αγορές. Μια σειρά από δείκτες PMI τον Ιανουάριο εμφάνισαν αύξηση στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών της Κίνας που αντιστοιχούσε σε χαμηλά πολλών μηνών ή πολλών ετών. Ωστόσο, αυτές οι απογοητευτικές αναγνώσεις PMI, αντισταθμίστηκαν από την εκπληκτικά έντονη αύξηση των εξαγωγών και το άλμα στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος έδειχνε ότι η οικονομία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο ορισμένοι φοβούνταν.

Το φρόνημα των επενδυτών στο Τόκιο επιδεινώθηκε περαιτέρω από στοιχεία που δείχνουν την Ιαπωνία εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ τον Ιανουάριο, καθώς η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε και οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές γιατί το αδύναμο γιεν μεγάλωσε το κόστος εισαγωγής.

Στη Wall Street την Τετάρτη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο δείκτης Standard & Poors 500 και ο δείκτης Nasdaq  υποχώρησαν όλοι, μετά την δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ υποχώρησε στο 2,712%, μετά την ανακοίνωση του flash PMI της Κίνας, σε σύγκριση με το 2,734% την προηγούμενη.

Το γεν, το οποίο συχνά κερδίζει όταν καταγράφεται αποστροφή των επενδυτών στον κίνδυνο, πήρε επάνω του ενάντια στους ανταγωνιστές του, μετά την παρουσίαση του flash PMI της Κίνας. Τα κέρδη του δολαρίου στην έναρξη των συναλλαγών στην ασιατική κεφαλαιαγορά κατέρρευσαν και έπεσε 0,3% στα 101,97 γεν, και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από δύο εβδομάδων υψηλό των 102,73 γεν που είχε χτυπήσει την Τρίτη.

Το ευρώ υποχώρησε 0,3% στα 140,16 γεν, αφού χτύπησε μια κορυφή τριών εβδομάδων στα 141,00 γεν την Τρίτη. Ο δείκτης δολαρίου Dxy κινήθηκε χαμηλότερα στο 80,135, επιστρέφοντας στο χαμηλό των 79,927 την Τετάρτη, που ήταν η πιο αδύναμη τιμή από τα τέλη του Δεκέμβρη.

Το ευρώ ενισχύθηκε περίπου 0,1% στα 1,3741 δολάρια, που δεν απέχει πολύ από το υψηλό της προηγούμενης ημέρας των 1,3773 δολαρίων, το οποίο ήταν η κορυφή του από τις 2 Ιανουαρίου.

Στις αγορές εμπορευμάτων  τα futures του αργού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν περίπου 0,2% στα 103,47 δολάρια το βαρέλι, μετά την επαφή σε ένα υψηλό τεσσάρων μηνών την Τετάρτη μετά από προβλέψεις για πιο κρύο καιρό την επόμενη εβδομάδα. Η τιμή σποτ του χρυσού ήταν σχεδόν επίπεδη στα 1.314,9 δολάρια η ουγγιά, σταθεροποιημένο, αφού έχασε σχεδόν 1%, την Τετάρτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε την άποψη που εξέφρασε στο διαδίκτυο ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ.

Η ανοδική κωλυσιεργία του Δείκτη να υπερκεράσει τις 1285 μονάδες, "καλλιεργεί καθοδικές δυνάμεις" οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη σε υποχώρηση προς την περιοχή στήριξης των 1225 μονάδων.
 
Στην εξέλιξη μιας τέτοιας κίνησης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επίπεδο των 1250 μονάδων, καθώς εάν το πέρασμα κάτω από αυτό συνοδευτεί με υψηλό τζίρο συναλλαγών θα "ανάψει το φως" για ένα πιθανό καθοδικό "peak" προς τις 1200 μονάδες.
 
Επίσης, η περαιτέρω αδυναμία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να απεγκλωβιστεί από την ζώνη αντίστασης των 418 - 420 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε ένα βίαιο καθοδικό κύμα εκτόνωσης, αρχικά προς τις  405 μονάδες και μετά προς τη σημαίνοντα ζώνη στήριξης των 400 με 394 μονάδων. Και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη, οι δυνάμεις ανοδικής διάσπασης και αλλαγής ρότας  θα πρέπει να ήταν τέτοιες, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ισχυρή αλλαγή μεσομακροπρόθεσμου επιπέδου διακύμανσης.
 
Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Αναθερμαίνονται οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές

Ο Flash PMI της Κίνας που μετρά η HSBC υποχώρησε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχή μήνα στο 48,3, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Σχεδόν όλες οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα το πρωί, με επικεφαλής τον Nikkei (-2,2 % ) και το Hang Seng Index ( -1,1% ).  Τα βασικά στοιχεία που αξίζει να παρακολουθήσουν σήμερα στην Ευρώπη οι επενδυτές είναι το flash PMI, όπου αναμένεται βελτίωση του δείκτη υπηρεσιών που θα αντισταθμίσουν κάπως την εξασθένηση της εμπιστοσύνης στην βιομηχανική παραγωγή, αλλά και ο πληθωρισμός της Γαλλίας τον Ιανουάριο. Στις ΗΠΑ, θα έχουμε περισσότερες ενδείξεις επί της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο από τον δείκτης Philadelphia Fed της μεταποίησης και του πρόδρομου δείκτη Conference Board του Ιανουαρίου  που θεωρείται από τους κορυφαίους των οικονομικών δεικτών.

Ειδήσεις για το εσωτερικό

  • Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρός της, Βέρνερ Χόγερ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, πέρυσι υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 1,465 δισ. ευρώ μεταξύ Ελλάδας και ΕΤΕπ, έναντι 704 εκατ. ευρώ το 2012. Παράλληλα, εντός του 2013 εκταμιεύθηκαν 1,174 δισ. ευρώ για προγράμματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), για επενδύσεις σε υποδομές, στην ενέργεια και στην αστική ανάπτυξη.
  • Μία ανατομία της απασχόλησης στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη» τον Δεκέμβριο του 2013 εμφανίστηκε με θετικό ισοζύγιο 19.999 εργαζομένων μισθωτής απασχόλησης, επιχειρεί σχετικό γράφημα της Eurobank.
  • Στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία γα την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση για 99 έτη, της έκτασης 77.018 τετρ. μέτρων, γνωστής ως Castello Bibelli, που βρίσκεται στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα» της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που δημοσιοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ,το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, περίπου 6 χλμ. από τη μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας και περίπου 16 χλμ. από τον διεθνή Αερολιμένα Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας».
  • Τη διανομή παρακρατηθέντων κερδών συσσωρευμένων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 ενέκρινε τη Δευτέρα η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Mermeren Kombinat Ad Prilep. Το ποσό του μερίσματος ανά μετοχή ορίζεται σε ευρώ 0,47 (μικτό), ενώ η ημερομηνία έναρξης της πληρωμή του στους μετόχους είναι η 6η Μαρτίου 2014. Η πληρωμή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου 2014. Δικαιούχοι μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι ΕΛ.ΠΙΣ. κατά την 4η Μαρτίου 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Διχασμένα εμφανίστηκαν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve κατά την τελευταία σύσκεψη του Ιανουαρίου, καθώς υπήρξαν ενστάσεις σχετικά με τις προοπτικές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, τον πληθωρισμό και την κατάσταση της αγοράς εργασίας.
     
  • Την κινεζική εταιρεία Dongfeng Motor και το γαλλικό δημόσιο δέχεται ως επενδυτές η PSA Peugeot Citroen, στο πλαίσιο σχεδίου διάσωσής της, ύψους 5,27 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση νέων οχημάτων. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καλύψει τη χρηματοδότηση μέσω της πώλησης νέων μετοχών και δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants) αλλά και της σύστασης κοινοπραξίας δανεισμού με τη Banco Santander.
  • Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στην Κίνα το τελευταίο τρίμηνο του 2013, με τον σχετικό δείκτη της Nielsen να σκαρφαλώνει στα επίπεδα - ρεκόρ των 111 μονάδων. «Χάρη στη σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, την ανθεκτική αγορά εργασίας και την σταθερή ανάπτυξη στο εισόδημα των νοικοκυριών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Κίνα βελτιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2013», δήλωσε ο επικεφαλής της Nielsen στην Κίνα, Γιάν Ξουάν.
  • Η προκαταρκτική μέτρηση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Κίνας από την HSBC / Markit για τον Φεβρουάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών των 48,3 το Φεβρουάριο, αμέσως μετά από την τελική ανάγνωση του Ιανουαρίου στο 49,5, αφού η απασχόληση αυτό το μήνα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα πέντε ετών.
  • Άνοδο 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,4%. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση εισήγαγε ένα νέο τρόπο υπολογισμού του πληθωρισμού χονδρικών πωλήσεων.
  • Κατά 16% μειώθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 880 χιλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση εστιάστηκε στις ενάρξεις διαμερισμάτων και μεσαίου μεγέθους κατοικιών. Παράλληλα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 68% στις Μεσοπολιτείες, κατά 17% στη Δύση και κατά 13% στο Νότο, ενώ αύξηση 62% σημειώθηκε στις βορειοανατολικές πολιτείες.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα