«Έριξε» τη Wall η Fed

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 23:28
UPD:23:31
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές σήμερα, με την ανησυχία να επανέρχεται στις τάξεις των επενδυτων καθώς, όπως φάνηκε στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed, το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων επανήλθε ως προοπτική. Παράλληλα, τα στοιχεία από την πτώση των ενάρξεων νέων κατοικιών απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,55% στις 16.041 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,81% στις 4.238 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,64% στις 1.829 μονάδες.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve κατά την τελευταία σύσκεψη του Ιανουαρίου, εμφανίστηκαν διχασμένα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις σχετικά με τις προοπτικές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, τον πληθωρισμό και την κατάσταση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου η περίληψη των συνομιλιών αποκαλύπτει ότι ορισμένα μέλη εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της ανάγκης αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σχετικά σύντομα. Παράλληλα, δύο αξιωματούχοι της Fed σχεδόν εμπόδισαν την συνέχιση του ρυθμού άρσης της στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία μπορεί να είναι ακόμη πολύ αδύναμη για τη συνεχή μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Ορισμένα, επίσης, μέλη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πορεία του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης ορισμένων κλάδων της οικονομίας, αν και μια προσωρινή παύση του ρυθμού μείωσης της στήριξης της οικονομίας δεν θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στις εξελίξεις.

Παρά τις διαφορές ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής της Fed αποφάφισαν ως προς τη διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής πολιτικής, μεταθέτοντας τη συζήτηση πάνω στις διαφωνίες τους για τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τους επιμέρους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας δεν προοιωνίζουν θετικές προοπτικές για το μέλλον, ωστόσο οι επενδυτές εν μέρει "αγνοούσαν" τα εν λόγω σημάδια. Μέχρι σήμερα, όμως, όταν έγινε γνωστό ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 16%, πτώση ιδιαιτέρως ανησυχητική τόσο για τον κατασκευαστικό κλάδο όσο και για την ίδια την οικονομία.

Παράλληλα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 68% στις Μεσοπολιτείες, κατά 17% στη Δύση και κατά 13% στο Νότο, ενώ αύξηση 62% σημειώθηκε στις βορειοανατολικές πολιτείες.

Στα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα