Απώλειες 1,44% στο Χ.Α.

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 18:33
UPD:18:33
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Φωτογραφία αρχείου.

Έχασε το άτυπο όριο των 1.260 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να μην λαμβάνει υπόψιν της ούτε τα θετικά στοιχεία από το δημοσιονομικό μέτωπο, τραβώντας τη δική της πορεία.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο έκλεισε τελικά με απώλειες 1,44% στις 1.256 μονάδες κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ στον αντίποδα έφτασε έως τις 1.279,14 μονάδες. Πλέον μένει να δούμε πόσο θα αντέξει το ψυχολογικό όριο των 1.250 μονάδων καθώς οι τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται πλησίον των 1.230 - 1.235 μονάδων.

Η αγορά σχεδόν βαλτωμένη, με πολύ περιορισμένη ξανά τη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 73,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι κινήσεις των επενδυτών παραμένουν επιλεκτικές και άκρως προσεκτικές που παραπέμπουν κυρίως σε ήπιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Κατά διαστήματα υπήρξαν κάποιες κινήσεις  που έδειχναν ότι υπάρχουν ζωτικές δυνάμεις που περιμένουν κάποιον καταλύτη, αλλά όπως φάνηκε υπερκεράστηκαν από τους απαισιόδοξους. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σήμερα, άτυπα ξεκίνησε και το τρίμηνο προ εκλογών, περίοδος που παραδοσιακά φέρνει αναταράξεις στις αγορές, έντονη μεταβλητότητα και κατά κόρον διορθώσεις.

Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, οι καθυστερήσεις τόσο στην εκταμίευσης της δόσης από την τρόικα όσο και στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντείνουν το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. Εάν και η κεφαλαιαγορά δεν προσφέρει "ανάσες" στις επιχειρήσεις, τότε ο στόχος της ανάκαμψης και της επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014 μάλλον θα είναι ανέφικτος.

Στο ταμπλό, μόλις δύο μετοχές  του FTSE25 είδαν θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της ημέρας, αυτές των Eurobank Properties (0,25%) και MIG (0,22%). Χωρίς μεταβολή η Πειραιώς, ενώ καλά στάθηκαν με μικρές απώλειες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ (από -0,13% έως -0,83%). Σημαντική πτώση για τις Frigoglass, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΧΑΕ, Τιταν, Alpha Bank, ΔΕΗ, Ιντραλοτ, ΟΛΠ, Σωληνουργεία Κορίνθου( από 5,10% έως και 2%). Η αξία των συναλλαγών του FTSE25 ανήλθε σε 64,5 εκατ. ευρώ (88%), ενώ τα υπόλοιπα 8,6 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τις υπόλοιπες... 180 περίπου μετοχές.

Στα χαρτιά του Mid Cap (20 εταιρείες) ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε μετά βίας ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. ευρώ ήτοι ούτε καν το 3% του συνολικού. Και πάνω από τα μισά απορροφήθηκαν από 2 μετοχές, της Ιντρακατ  και της Eurobank.  Δηλαδή οι υπόλοιπες (18) πραγματοποίησαν 1 εκατ. ευρώ(!).

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας άνετα μπορεί κανείς να κατατάξει τους τίτλους των ΜΙΓΡΕ, ΚΥΡΜ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΣΤΗΡ αλλά και ΚΑΘΗ, ΜΕΡΚΟ, Μαθιός, ΗΟΛ, ΒΙΟΤΕΡ, Revoil και Cyclon. Στους αρνητικούς περίοπτη θέση για τις Κυριακούλης (-25,56%), Τηλέτυπος (-20%), Compucon (-20%), ΑΤΤΙΚΑΤ (-17,6%), Σφακιανάκης, Γενική Τράπεζα, ΣΙΔΜΑ, ΚΕΠΕΝΟΥ, ΑΛΚΟ, ΕΛΤΡΑΚ αλλά κι αρκετές ακόμη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα