Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Σαρώνουν τις κεφαλαιαγορές οι Ελληνες εφοπλιστές, αντλώντας συνεχώς κεφάλαια που χρηματοδοτούν την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες, τρεις εισηγμένες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων άντλησαν μέσω της διαδικασίας προσφοράς, είτε κοινών, είτε προνομιούχων μετοχών, περίπου 200 εκατ. δολ., τα οποία θα διαθέσουν για αγορές νέων πλοίων.
Ειδικότερα, η Navios Maritime Partners, η μία από τις τρεις εισηγμένες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο ναυτιλιακές εταιρείες της κας. Αγγελικής Φράγκου, στοχεύει στην αποκόμιση κεφαλαίων ύψους 101 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών. Η εταιρεία προσέφερε 5,5 εκατ. μετοχές σε μία τιμή 17,30 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ η τιμή κλεισίματος την προηγούμενη Δευτέρα ήταν 18,13 δολάρια. Οι ανάδοχοι έχουν οψιόν να αγοράσουν σε διάστημα 30 ημερών επιπλέον 825.000 μετοχές.
Η προσφορά μετοχών αναμένεται να κλείσει την προσεχή Παρασκευή. Η Navios Partners, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια για αγορές πλοίων και άλλους εταιρικούς σκοπούς. Πρόσφατα, η κα Φράγκου είχε επισημάνει ότι η Navios Partners θα εξακολουθήσει να ενδιαφέρεται για την αγορά των containerships.
Η Navios Partners διαχειρίζεται ένα στόλο από 30 πλοία, εκ των οποίων πέντε είναι containerships, τα οποία απέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο αντί 275 εκατ. δολ. και τα οποία συνοδεύονται από χρονοναύλωση διάρκειας 10 ετών, με ημερήσιο ναύλο 30.150 δολάρια. Για τη χρήση 2013, ανακοίνωσε έσοδα ύψους 198,2 εκατ. δολ., ελαφρώς μειωμένα από τα 205,4 εκατ. δολ. του 2012, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν σημαντικά και έφθασαν τα 59 εκατ. δολ. έναντι 95,9 εκατ. δολ. το 2012.
Κεφάλαια ύψους 33 εκατ. δολ. άντλησε από τη διάθεση μετοχών και η ναυτιλιακή εταρεία Stealthgas του κ. Χάρτη Βαφειά. Η εισηγμένη στο Νasdaq ναυτιλιακή εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγραερίου, διέθεσε 3,39 εκατ. μετοχές στην τιμή των 9,71 δολαρίων ανά μετοχή σε έναν επενδυτή τον οποίο δεν κατονόμασε.
H Stealthgas είχε επιχειρήσει να διαθέσει 10 εκατ. μετοχές στο τέλος του 2013. Ωστόσο, η διαδικασία αναβλήθηκε γιατί παραιτήθηκε τότε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. Η Stealthgas ελέγχει ένα στόλο από 59 πλοία (55 LPG Carriers και τέσσερα δεξαμενόπλοια) εκ των οποίων τα 17 είναι υπό ναυπήγηση. Μία ακόμη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, η Diana Shipping του κ. Συμεών Παληού, σχεδιάζει τη διάθεση μετοχών με στόχο την άντληση κεφαλαίων. Η Diana Shipping θα διαθέσει 2,4 εκατ. ειδικές προνομιούχες μετοχές στην τιμή των 25 δολαρίων τη μία, με στόχο έσοδα ύψους 60 εκατ. δολ. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι εταιρείες Morgan Stanley, Deutsche Bank και UBS Securities.
Επίσης, η εταιρεία μπορεί να αντλήσει επιπλέον εννέα εκατομμύρια δολάρια και οι ανάδοχοι να εξασκήσουν την οψιόν για αγορά επιπλέον 360.000 μετοχών. Η εταιρεία που ελέγχει ένα στόλο από 36 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου στοχεύει με τα κεφάλαια που θα αποκομίσει από τη διάθεση μετοχών να επεκτείνει περαιτέρω το στόλο της, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί, τέλος, ότι πρόσφατα η Diana Shipping ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε πίστωση ύψους 18 εκατ. δολ. από την Commonwealth Bank of Australia. Πρόκειται για τα πλοία Melite και Artemis που αγόρασε το 2010 και το 2013, αντίστοιχα.
Επισημαίνεται ότι η Diana Shipping ανακοίνωσε ζημίες για το τρίτο τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2013. Ειδικότερα η Diana Shipping, παρουσίασε ζημίες ύψους 3,2 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο του 2013 έναντι κερδών ύψους 12,3 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Τα έσοδα της Diana για το ίδιο διάστημα υπέστησαν σημαντική μείωση και ανήλθαν στα 41,9 εκατ. δολ. έναντι 56,2 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2012. Στο εννεάμηνο οι ζημίες της Diana Shipping ανήλθαν στα 11,6 εκατ. δολ. έναντι κερδών 49,6 εκατ. δολ. το εννεάμηνο του 2012. Αντίστοιχα, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν δραματικά στα 124,5 εκατ. δολ. έναντι 171,4 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - [email protected]