Γνώμη: Τρόικα, έμαθες τα νέα…

Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014 07:30
FOSPHOTOS /Menelaos Myrillas

Τα μνημόνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες αγκυλώσεις, αλλά κατάφεραν να διαλύσουν κυριολεκτικά τον υγιή ιδιωτικό τομέα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Οι βασικές αιτίες ένταξης της χώρας στα μνημόνια ήταν ο διογκωμένος και δυσλειτουργικός δημόσιος τομέας και η παρασιτική λειτουργία ορισμένων κλάδων του ιδιωτικού τομέα, σε βάρος όλων μας.

Τα μνημόνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες αγκυλώσεις, αλλά κατάφεραν να διαλύσουν κυριολεκτικά τον υγιή ιδιωτικό τομέα. Διακόσιες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, 1.380.000 άνεργοι και αβεβαιότητα είναι οι πιο χαρακτηριστικές και επώδυνες συνέπειες.

Αντίθετα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο διαπιστώνουμε πως στο δημόσιο τομέα δεν άλλαξε τίποτα. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αποκαλύπτει μερικές (προφανώς υπάρχουν και άλλες) περιπτώσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος, δηλαδή χρήμα των βαριά φορολογουμένων Ελλήνων. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά στη διαχείριση του 2012.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν θα έχουν αντίπαλο για το Νόμπελ αστροφυσικής, καθώς διαπιστώνεται πως τελειοποίησαν την έρευνα για το… χωροχρόνο που ξεκίνησε ο Αϊνστάιν. Κατάφεραν, τα ίδια πρόσωπα, να έχουν βάρδια την ίδια ώρα σε δύο διαφορετικές πόλεις!

Η αρμόδια υπηρεσία του Πανεπιστημίου ενέκρινε και πλήρωσε σε νυχτοφύλακες ποσό ύψους 34.702,80 ευρώ για τη φύλαξη των Σχολών ΤΕΦΑΑ και Κτηνιατρικής που βρίσκονται στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Οπως προέκυψε από τα εντάλματα πληρωμής, οι βάρδιες, για τα ίδια πρόσωπα, ήταν ταυτόχρονες και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα!

Αποκαλύπτεται επίσης πως οι δήμοι συνεχίζουν την κατάτμηση έργων, ώστε οι αναθέσεις να γίνονται χωρίς διαγωνισμό. Η ασφαλτόστρωση ενός δρόμου 500 μέτρων δίδεται σε πέντε «φίλους», ώστε να φτιάχνει ο καθένας από 100 μέτρα. Απλά πράγματα.

Στον ΟΠΕ διαπιστώθηκε πως χορηγούνταν εφάπαξ της τάξης των 180.000 ευρώ, με τη συνδρομή και ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά τα ασφάλιστρα τα πληρώναμε όλοι εμείς και όχι οι ασφαλιζόμενοι υπάλληλοι. Υπάλληλος στην υγειονομική περιφέρεια (ΔΥΠΕ) Πειραιά που είχε αποσπαστεί σε γραφείο βουλευτή, ζητούσε να λάβει ποσό 2.676,35 ευρώ για υπερωρίες από την παλαιά του υπηρεσία, στην οποία όμως δεν εμφανιζόταν!

Οι ασθένειες αυτές που βασάνιζαν το δημόσιο τομέα δεκαετίες ολόκληρες είχαμε την εντύπωση πως θα σταματούσαν με την έλευση της τρόικας. Πώς θα σταματήσουν όμως, όταν η πολιτική μας ηγεσία εκτρέφει και υποθάλπει τις πρακτικές αυτές;

Κατ’ αρχάς, έχουμε τους περισσότερους βουλευτές αναλογικά με τον πληθυσμό, το Βέλγιο και η Ολλανδία, χώρες με ίδιο πληθυσμό, έχουν τους μισούς βουλευτές. Ακόμη, η Βουλή διαθέτει 1.993 υπαλλήλους, τρεις για κάθε βουλευτή, περισσότερους από άλλες χώρες της Ε.Ε. και καλύτερα αμειβόμενους από τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Ποιος τους διόρισε όλους αυτούς; Προφανώς οι υπεράριθμοι βουλευτές και οι υπουργοί, που διαχειρίζονται τα μνημόνια και ψηφίζουν νόμους για την επιβολή φόρων και τη… μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα